ribollita – italiensk bondemad når den er bedst
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in Uncategorized
.
hjertevarmende suppe som hovedret
Jeg kom i tanker om denne klassiker, da min gode ven Henrik forleden postede sin ribollita på Instagram. Henrik præsenterer sine fantastiske retter på Instagram næsten hver dag under navnet Greendogville. Hvis du mangler ideer til dagens plantebaserede middag, så tjek hvad Henrik har på programmet. Det er altid noget nyt.
Ribollita er en gammel italiensk bonderet, der hæges om i de enkelte familier.
Ribollita er en mellemting mellem en suppe og en stuvning, og jeg foreslår, at man spiser den som en hovedret.
Retten stammer fra det folkelige italienske køkken, et meget fattigt køkken hvor kød var en sjældenhed.
I bogen ”Grønne glæder fra Italien” af Alfredo Tesio, som jeg havde fornøjelsen at udgive engang i sidste århundrede, beretter Alfredo om den klassiske ret:
”Det fortælles, at under de store luksuriøse middage, der blev holdt i Firenzes palæer, blev alle de iøjnefaldende retter serveret på kæmpefade. Selve fadene var dækket af et fladt halvbagt brød, der skulle beskytte det kostbare sølv. Dette brød opsugede al saften, der kom fra de retter, de adelige spiste. Når fadene blev bragt tilbage til køkkenet, hang der en kæmpe lergryde parat over ilden, klar til at blive fyldt med det kostelige brød. Der blev så spædet op med vand og alle mulige grøntsager, som kogte og kogte i timevis, fordi de store renaissancebanketter varede i mange timer, ofte flere dage …
Ribollitaen var faktisk tjenestefolkenes forret, hovedret og dessert. Retten blev med årene forbedret, glemt og genopstod så, for i dag at være en meget udsøgt ret.”
Ja, sådan kan mad altså opstå og genopstå, og i dag findes der mange forskellige udgaver af suppen/stuvningen: nogle kommer brødet i suppen, som så bliver temmelig tyk, andre griller brødet med ost og serverer det oven på suppen, som du kan se det på billederne.
ribollita – italiensk bondesuppe/stuvning
(4 personer)
300 g hvide bønner, canellini eller limabønner
1/2 dl olivenolie + lidt til serveringen
200 g rødløg
4-5 fed hvidløg
1/2 tsk tørrede chiliflager eller frisk hakket chili efter smag
2 tsk tørret rosmarin
2 tsk tørret timian
300 g gulerødder
2-3 stilke bladselleri
1 dåse hakkede tomater m væde
350 g grønkål, palmekål eller savoykål
2 laurbærblade
evt. grøntsagsbouillon
citronsaft
8 skiver daggammelt brød
evt. tør plantebaseret ost
Sæt bønnerne i blød natten over og kog dem i nyt vand ca. 20 minutter.
Afdryp bønnerne, men gem lidt af kogevandet.
Hak løg og hvidløg og svits dem i olien et par minutter. Tilsæt chili og krydderurter.
Skær gulerødderne igennem på langs og derefter i skiver. Skær også bladsellerien i skiver. Snit de grønne blade.
Kom grøntsagerne i gryden og svits dem et par minutter. Læg låg på gryden og lad grøntsagerne simre for meget svag varme 10-15 minutter.
Tilsæt tomaterne med væden.
Snit den valgte kål fint og kom den i gryden sammen med laurbærbladene og evt. 2-4 dl bouillon eller kogevand fra bønnerne efter behov.
Tilsæt også de kogte hvide bønner.
Hvis du vælger at komme brødet i retten, så skær det i terninger og lad det koge ud i suppen.
Læg låg på gryden og lad ribollitaen simre 15-20 minutter.
Hvis du vil servere brødet til separat, så smør det med olivenolie og drys med reven ost. Sæt skiverne under grillen, indtil overfladen er gylden.
Smag ribollitaen til med salt, peber og citronsaft.
Servér suppen/stuvningen med de grillede brød og lidt ekstra olivenolie på toppen.
tip
Du kan bruge palmekål (i Italien kaldt sortkål), grønkål eller savoykål til suppen.
.
supper fra hele verden – til hele året
Hvis du er lige så vild med supper som jeg, kan du i øjeblikket få min suppebog hos Saxo til en virkelig god pris.
Normalt koster bogen kr. 249,95. I øjeblikket sælger Saxo “Supper & Co.” for kr. 109,95.
.
Kære kloge kogekone! Har svært ved alt det med at opvarme persille, spinat, grønkål og andre kålsorter. Kan du hjælpe?
Vårhilsen fra anna-Marie
Kære Anna-Marie,
Tak for den fine titel!
Det med opvarmning af grønne blade er en fastgroet historie. Men det kan du godt.
Både spinat og persille indeholder jordbakterier, fordi de gror tæt ved jorden. Bakterierne kan omdanne nitraten i grøntsagerne til nitrit, som er dét, man kan blive syg af.
Men hvis maden køles hurtigt ned, sker det ikke – og så skal man selvfølgelig skylle grøntsagerne grundigt inden tilberedning.
Kh Kirsten