blomkål i sød chilisovs med grillet sesamtofu – sandheden om dyre”velfærd”
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in hovedretter
.
lad os kalde en spade for en spade
Forfatteren til “Det blinde øje”, Mathilde Walter Clark, har netop modtaget Politikens litteraturpris for sin fine bog om, hvordan vi bruger ord til at retfærdiggøre vores mishandling af dyr, i dette tilfælde mink. Prisen kunne næppe være mere velanbragt.
Forfatteren påviser, hvordan vores valg af ord dækker over de pinsler, som dyrene udsættes for. Bogen er kommet i flere oplag og viser, at der heldigvis er interesse blandt danskerne for at dæmme op for mishandlingen af dyr i produktionen. Eller i det mindste af kaste lys på uhyrlighederne.
Mathilde Walter Clark sætter ord på, hvordan vores holdning til produktionsdyr helt kører af sporet, når vi ikke kalder tingene ved deres rette navn. Det er nemt at dulme sin dårlige samvittighed (for vi véd det jo godt!), når begreber som pelsmodning dækker over det faktum, at man holder dyr, der normalt har et territorie på op mod 3 km, og er skabt til at leve ved vand, indespærret i et lille bur i otte måneder – og at ord som huldstyring betyder, at dyrene sultes i vinterkulden, for at kunne levere mere afkom.
Mathilde Walter Clark har fået mig til at tænke over, hvordan vi med god samvittighed også kan købe kød fra dyr, og spise det uden at få det galt i halsen, når pakningerne forsynes med ord, der dækker over noget helt andet end sandheden. Eller rettere fortier sandheden.
Jeg vil blot nævne ordet dyrevelfærd. Hvem vil ikke gerne have velfærd? Også for dyrene. Men der er generelt ikke meget dyrevelfærd i dansk landbrug. Ordet velfærd dækker over mishandling. Man har oven i købet inddelt det i tre grader: kød med lidt mishandling, kød med medium mishandling, og kød med maksimum mishandling.
Måske ville omstillingen til en plantebaseret kost gå hurtigere, hvis vi kaldte en spade for en spade, og mærkede kødpakningerne med det, de retteligt indholder. En udvidet forbrugervejledning. Det kunne være:
“Hakket kød af udpint malkeko. Leverede 35 kg mælk om dagen. Levede hele sit 5 år unge liv i en stald. Aflivet med boltpistol og overskæring af halspulsårerne. Maksimum mishandling” eller
“Koteletter af 8 måneder gammel kalv. Havde 12 timer med sin mor efter fødslen. Medium mishandling” eller
“Hakket svinekød af 2 år gammel fødemaskine. Har produceret 80 grise og været fikseret 2 måneder om året i sin levetid. Maksimum mishandling” eller
“Kylling med brækkede ben. Slået ihjel i strømførende vandbad. Levet sit 45 dage unge liv i en stald med knap 5000 andre individer”. Maksimum mishandling
Et andet foretrukket ord i landbruget, der skal sløre sandheden, er planteværn. Det ord betyder slet og ret GIFT.
Giftene fra landbrugets produktion findes nu i mere end hver anden drikkevandsboring i Danmark. I mere end hver tiende boring er grænseværdien overskredet.
I årtier er landbruget blevet støttet med milliarder af kroner for at drive rovdrift på dyr, natur og klima. Nu bliver de bedt om at skrue lidt ned for uhyrlighederne. Jo, det vil de måske nok overveje, HVIS altså de får penge for det!
Kan det blive mere grotesk? Kejseren har jo ikke noget tøj på. Hvem får øje på det først?
.
der er heldigvis alternativer

Lad os vende blikket mod mad uden lidelse.
I denne opskrift er smagen draget østpå, den kunne være hentet i Kina, Indonesien eller andre lande i Østasien. Her er både mildt og krydret, blødt og sprødt.
Og da det gerne må gå lidt stærkt, har jeg grebet den færdigkøbte chilisovs på flaske. Smagen er både sød og stærk – og det passer perfekt til blomkål.
.
sprøde proteiner
Denne virkelig enkle ret får sine proteiner fra grillet tofu. Selv om tofuen serveres med blomkålen i den forholdsvis stærke sovs, må tofuen gerne få lidt ekstra smag også. De fleste mennesker, der har smagt tofu naturel, er som regel flygtet langt væk. Det kan jeg godt forstå, for tofu uden smag kan godt minde lidt om kagepap.
Men vælg røget tofu eller tofu med smag af chili eller krydderurter. Det er også nemt at sætte sit eget præg på tofuen. Se om forskellige muligheder her.
.
hjemmelavet sovs
Hvis du ikke har lyst til at bruge den færdigkøbte chilisovs, kan du i stedet lave din egen barbecuesovs, der er som skabt til blomkål, se opskriften her.
..
alternative proteiner
Hvis du hører til dem, der ikke er så vild med tofu, så giv alligevel disse grillede stykker chancen. De er ret lækre.
Men det er også muligt at lave retten endnu hurtigere, hvis du udelader tofuen og i stedet får proteinerne fra bønner eller linser. Du kan så blande en dåse bønner eller linser (eller koge dem selv først) sammen med blomkålen og sovsen. Så har du en slags sammenkogt ret, og den tager ikke meget mere end 15 minutter at tilberede.
.
blomkål i chilisovs med sesamgrillet tofu
¾ kg blomkål
150 g løg
1 helt hvidløg
evt. 1/2-1 dl olivenolie
2 ½ dl sød chilisovs
1 bdt purløg eller grøn top af forårsløg
evt. reven ingefær
tamari (soja)
200 g fast tofu, gerne røget eller med anden smag
evt. flydende røg (købes i specialbutikker eller på nettet)
sesamfrø
evt. bambus- eller andre træspyd
25 g cashewkerner
Du kan tilberede blomkålen på to måder.
Enten:
Del kålen i buketter, læg dem i kogende vand, damp dem 4-5 minutter. Afdryp dem. Så sparer du det meste af olien.
Skær løgene i tynde både og hvidløgne i skiver. Svits de to ting i 2 spsk olie til løgene er gyldne. Bland dem med kålen.
Eller:
Steg buketter af blomkålen, både af løgene og skiver af hvidløgene i en stor pande, til alle ingredienser er gyldne.
Bland i begge tilfælde chilisovsen i blomkålen og varm den igennem.
Du kan evt. smage chilisovsen til med ingefær og tamari.
Pres al væden ud af tofuen og skær den i små stykker som på fotoene. Hvis du ikke bruger røget tou, kan du marinere neutral tofu i et par spsk olivenolie tilsat 1-2 tsk flydende røg. Lad gerne tofuen ligge i marinaden fra dagen før, du skal bruge den. Vend rundt engang imellem.
Træk tofustykkerne på grillspyd (lad dem først ligge lidt i vand) eller læg dem på en bageplade. Pensl tofuen med olie og drys med sesamfrø og en smule salt.
Sæt pladen eller spyddene under grillen i ovnen og grill tofuen til den er gylden. Vend spyddene eller stykkerne ind imellem.
Servér chilikålen drysset med klippet purløg eller snittet top af forårsløg samt cashewkerner. Du kan evt. riste kernerne gyldne på en tør pande.
Giv tofuspyddene til separat.
..
..
Tak Kirsten -) ja, dyremishandlingerne i landbruget skal stoppes
fordi Danmark med det industrielle landbrug bliver ændret
til en “svinesti” og et “vandland” og det konventionelle landbrug vil
hverken erkende deres ansvar eller stoppe uhyrlighederne, så jeg
støtter din vedvarende stemme i debatten og håber flere vil gøre det
samme-:)
Kære Liv,
Det glæder mig, at du støtter op omkring fokus på dyrenes dårlige kår. Jeg håber, vi alle kunne gøre mere. Jeg ser desværre ingen fremskridt derude.
Kh Kirsten
Det lyder rigtig skønt med blomkål. Jeg er lidt i tvivl om su mener et fed hvidløg eller et helt hvidløg med alle fed? Det er godt nok mange fed 😳Ulla
Kære Ulla,
Jeg er en stor hvidløgselsker, så jeg mener et helt hvidløg, men du bruger bare lige nøjagtig den mængde, du selv har lyst til. Rigtig god fornøjelse.
Kh Kirsten
Hmm, skulle så ikke også lige begynde at forholde os til hvor bla. tofu kommer fra, et produkt lavet af Soya, der stadigvæk koster regnskov aka levesteder for dyr, når nu vi skal forholde os til dyrevelfærd
Og med de mængder af Soya der bruges i det plantebaserede køkken siger jeg nej tak… Og fortsætter med at spise mine koteletter af af gris, gode bøffer, og vildt…
Kære Brian,
Jeg kan godt forstå, at du holder dig fra tofu og andre sojaprodukter, for du får så rigeligt med soja fra din ernæring. Der importeres årligt over 1,5 millioner tons soja, som bruges til foder i danske produktionsdyr.
Kh Kirsten
Det soja som man spiser kommer for det meste fra soja i Europa.
Så ingen kvaler i at spise soja produkter.
Selv Danmark producerer sojabønner – Grøn Fokus har danske landmænd til at producere rigtig mange skønne bælgfrugter.
Rigtig god dag.
Kære Kirsten
Tak for at du vedholdende gør opmærksom på dyremishandling og klima og får at anmelde bogen “Det blinde øje” her.
Ja, den fortjener Politikens litteraturpris. Jeg ville ønske den blev læst af mange flere end dem, der allerede er enige.
Det er en lang og sej proces at ændre spisevaner, så der er behov for en som dig, der holder fast.
I Danmark har “vi” en national identitet landbrugsland. Det begunstiger den industri med støtte og særbehandling, selvom det faktisk er få mennesker, der er beskæftiget i erhvervet.
KH
Annett
Kære Annett,
Selv tak. Jeg ønsker, at det battede mere! Men det er vigtigt at holde fast og vise, hvor lækkert det er at ændre spisevaner – og dermed skåne dyrene. Og det ER en lang og sej proces, som du skriver. Men når vi er mange nok, vender det.
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy