Kirstenskaarup.dk

plantebaseret mad med masser af smag

Om mig

.

vejen til en bæredygtig klode går gennem maven

Baggrunden for denne blog og mine mere end 30 bøger om grøn og bæredygtig mad er ønsket om at bidrage til en renere verden, til at højne dyrevelfærden – og til at vise, hvor skønt den plantebaserede mad smager.

Vi står midt i en alvorlig klimakrise. Vi er tvunget til at tage vores levemåde op til revision. Der skal mange tiltag til. En af de nemmeste og hurtigst virkende er at neddrosle vores enorme dyreproduktion og spise mere plantebaseret.

Landbruget bidrager med omkring 1/3 af klimaforandringerne. Dertil kommer forgiftning af jord, vand og luft. I dag findes der rester af sprøjtegifte i næsten alle vandboringer.

I dag har vi ikke mere råd til kun at tale om at vælge grøn og økologisk mad – det er en tvingende nødvendighed. Og ro på: det smager vidunderligt! Surf med på den grønne bølge og oplev glæden ved ikke blot at være med til at redde klimaet og dyrene, men også for at opleve den vidunderlige lethed i krop og sjæl, som plantebaseret mad giver.

.

e-mail adresse: Kirsten.Skaarup@privat.dk

copyright ©️fotos: Kirsten Skaarup

 

et liv med mad, bøger og rejser

Foruden mad har hele min tilværelse været fuld af bøger og rejser.

Jeg har været så heldig at tilbringe hele livet i bogbranchen. Først som boghandler, derefter som forlagsredaktør og senere 20 år som selvstændig forlægger med Forlaget Olivia, som jeg i 2003 solgte til Politikens Forlag. Indimellem har jeg arbejdet på forlag i London og i München.

Da jeg for mere end 50 år siden blev vegetar, var det en revolution i mit liv. Inden da anede jeg ikke, hvordan mad i virkeligheden smager. Da jeg begyndte at spise grønt, fik jeg så store smagsoplevelser, at jeg siden nærmest har levet for at spise og ikke spist for at leve.

Og det kan man sagtens gøre med den grønne mad. Man skal spise bjerge af grøntsager for at tage på. Så har du vægtproblemer, så spis efter mine opskrifter. Jeg vil vove at påstå, at det er en af verdens lækreste og nemmeste slankekure. Her er ingen afsavn, kun ren nydelse …


Smagsnuancerne i grøntsager, krydderurter, krydderier, kornprodukter, bønner og alle de andre skønne råvarer fra moder jord er en kæmpeoplevelse, hvis maden bliver tilberedt rigtigt.

Jeg er simpelt hen vild med mad. For mig er mad kunst. Det sublime måltid rangerer på linie med den oplevelse, det er, at stå på en bjergtop i Himalaya og se solen stå op – eller sidde på en strand i Cuba og se den gå ned.

Mad er for mig en glæde på linie med at lytte til en pragtfuld opera eller koncert, se på spændende malerkunst – eller læse en bog, der udvider horisonten. Eller drikke en fin rødvin med mange smagsnuancer. God mad er en stor kunstnerisk oplevelse. Jeg er lykkelig, når jeg laver mad, jeg er lykkelig, når jeg spiser den, men jeg er allermest lykkelig, når jeg kan dele den med andre.

Jeg har rejst i mere end 60 lande verden over for at finde sunde, lækre og spændende opskrifter til det danske kærlige køkken. Jeg har altid rejst med rygsæk under primitive forhold. På den måde har jeg mødt tusindvis af mennesker og er blevet inviteret ind i utallige fremmede køkkener. En rejseform, der gjorde mig til medlem af Danske Kvindelige Eventyrere. En eksklusiv klub, som jeg  har været formand for i 5 år.

Det er blevet til udgivelse af mere end 30 kogebøger i årenes løb med best-selleren “Vegetarisk køkken” som den mest populære med over 120.000 solgte eksemplarer. Den er også udkommet i USA og Tyskland.

Mine seneste udgivelser er “Klimakærlige frikadeller, bøffer, pateer & postejer”, som udkom februar 2019 og “Grønt smørrebrød”, som udkom i 2022.

Hovedærindet med mine grønne opskrifter er dyrevelfærd. Vores opdræt af dyr er i dag så perverteret, at ingen formentlig ville spise dyrene, hvis de vidste, hvordan de levede deres korte og kummerlige liv.

Men også klima og økologi er uhyre vigtigt for mig. Det hele hænger sammen. Hvis vi spiser moder jords planter i stedet for først at sende dem gennem dyrene, er vi allerede nået langt. Og der vil i så fald være mad nok til os alle på denne lille sårbare klode. I øjeblikket sulter mere end en milliard.

Og husk: bæredygtig mad er smuk og farvestrålende. Skodmad, der belaster dyrene, naturen og os selv, er grim.

.

det er blevet til mange tusinde grønne opskrifter

Læs mere om mine bøger her.  

.

 

..kc3a6rlige-kc3b8kken-omslag

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Share