misosuppe med rosenkål, verdens – måske – sundeste suppe
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in frokostretter, supper
.
guf for tarmfloraen – og vitaminer og mineraler til alle celler
Denne orientalsk inspirerede suppe indeholder stort set alle de næringsstoffer, man kan drømme om. Her er proteiner fra den bløde tofu, her er masser af mineraler og enzymer i misopastaen, og her er vitaminer og mineraler i rosenkål og shiitakesvampe.
Shiitakesvampe har i århundreder været brugt medicinsk i Kina og andre lande i det fjerne Østen. Og det er med god grund, for shiitake indeholder stoffet lentinan, som er et naturligt kræfthæmmende stof, der er godkendt i Japan til kræftbehandling.
Der foreligger megen forskning i shiitakesvampens egenskaber, bl.a. modvirker de også åreforkalkning og er gavnlig for kolesterolbalancen.
Generelt styrker shiitakesvampene immunforsvaret – og hvem har ikke brug for det efter en lang vinter?
.
miso giver både smag og næringsstoffer
Miso bør høre til basislageret i ethvert køkken.
Miso er en mælkesyregæret “pasta”, som stammer fra Japan, hvor den har været spist i århundreder på grund af sine ernærings- og smagsmæssige egenskaber. Miso er mælkesyregærede bønner, kikærter, korn eller boghvede, som tarmfloraen holder rigtig meget af. Og mere og mere forskning viser, at netop tarmfloraen er meget vigtig for vores immunsystem.
Miso fås lys eller mørk. Den lyse er lidt mildere end den mørke.
Miso bruges i den klassiske japanske misosuppe, som smagsgiver i mange retter, som dressing – eller som her i en mættende suppe.
Miso er salt, meget koncentreret og rækker langt. En eller to teskefulde rørt ud i lidt varmt vand er som regel nok til at give umami-smag til en ret.
Miso rækker langt (og kan holde sig flere måneder i køleskabet). Du kan med fordel drikke en kop styrkende misosuppe hver dag i den kolde tid.
Miso må ikke koge. Så ødelægges vigtige enzymer.
Glassene ovenfor er fra Clearspring og forhandles af NatureSource. Samme sted kan du købe silketofu.
.
blød og lækker
Silketofu er en lækker måde at få proteiner på. Silketofu er helt anderledes end den faste tofu, og hører du til dem, der ikke er vild med tofu, skal du måske prøve silketofu?
.
super hurtig suppe
Ikke blot er suppen nærende, den er også lynhurtig at lave.
Du kan erstatte rosenkål med andre former for kål, fx hvidkål, spidskål, blomkål, grønkål, eller broccoli. Så har du rester, finder de god anvendelse i denne suppe. Terninger af kartoffel er også en mulighed.
Du kan servere ris til suppen, så er den ekstra mættende. Du har sikkert hørt de seneste anbefalinger angående ris: på grund af indholdet af arsen bør ris udblødes et par timer inden kogning.
.
når less is more
Da jeg skulle fotografere suppen, fik jeg lyst til at vise risen i en sigte, som jeg fandt for nogle år siden, da jeg rejste i Laos. Jeg synes, sigten er interessant, fordi den så tydeligt viser forskellen på, hvad man belaster klimaet med i u-landene – og hvad vi forventer i vores del af verden.
Jeg mødte sigtens ejerkvinde dybt inde i junglen. Kvinden boede i et lille primitivt bambushus sammen med sin lille datter. Maden blev lavet over et bål på jorden. På væggen hang køkkenredskaberne. Jeg blev straks betaget af den lille sigte og den geniale brug af stort set gratis materialer.
.
tanker om en sigte i junglen
Sigten, som jeg købte af kvinden, hænger på væggen øverst th. Den består af et stykke genbrugs-aluminium banket ud, så det bliver lidt buet. Derefter er der banket huller med et søm. Så er siderne bukket omkring et stykke tykt ståltråd, der samtidig udgør hanken. Voila! Sådan laver man en sigte.
Jeg elsker den sigte. Den er meget smuk, meget funktionel, og jeg ved, at et fattigt menneske har gjort sig umage. Sigten viser, hvad vi kan nøjes med.
Den lille sigte fortæller historien om, hvorfor den vestlige verden står for langt de største ødelæggelser af klimaet. Jeg siger ikke, at vi skal kunne købe denne sigte i Kop & Kande, men den sender et budskab fra junglen om, at man kan nøjes med mindre end det, vi forlanger og forbruger i vores del af verden. Hvis vi kan skrue lidt ned for forbruget, er det en stor gevinst for klimaet. Less is more!
.
misosuppe med rosenkål
(4 personer)
4 tørrede shiitakesvampe
50 g skalotteløg
2 spsk olivenolie
200 g rosenkål eller anden kål
ca. 8 dl grøntsagsbouillon
ca. 1 spsk miso
150 g silketofu
½ agurk
små blade af vårsalat eller top af forårsløg
dild
.
Hæld kogende vand på svampene og lad dem udbløde et par timer.
Hak løgene og svits dem i olien, til de er bløde.
Skær de udblødte svampe i tynde skiver (gem vandet). Fjern stokkene.
Skær rosenkålene i kvarte.
Kom svampene og rosenkålene i gryden sammen med bouillonen og udblødningsvandet fra svampene.
Lad suppen simre 6-8 minutter.
Rør misoen ud i lidt vand og rør den i suppen. Smag til. Måske skal der mere miso i.
Skær tofu og agurk i terninger (agurken skal være i små terninger). Tilsæt også de grønne blade eller snittet top af forårsløg.
Varm forsigtigt suppen op. Den skal ikke koge.
Hvis du vil have suppen mere mættende, kan du tilsætte 100 g kogte risnudler, eller servere ris til separat. Små terninger af kartoffel vil også gøre suppen mere fyldig.
.
.
Dejlig historie om sigten, og ja, vi behøver ikke så meget, når det kommer til stykket.
Kære Kirsten,
Dejligt at høre. Tusind tak.
Kh Kirsten
Suppen ser super lækker ud, den må jeg prøve. Hvilken type miso skal man bruge?
Kære Maria,
Hjertelig tak. Rigtig god fornøjelse. Du kan bruge alle typer miso. Den lyse er lidt mildere end de mørke.
Kh Kirsten
Kære Kirsten.
Tak for dit nyhedsbrev.
Jeg har lige spist en suppe, inspireret af din opskrift.
Jeg havde ikke svampene (dem må jeg ud og købe) så jeg brugte bare alm. portobello svampe, spidskål og lidt nudler.
En mild og nem suppe.
Kære Mieke,
Selv tak. Ja, du kan selvfølgelig bruge alle slags svampe. Det er dejligt at høre, at du kunne lide suppen. Tusind tak.
Kh Kirsten
Skal prøves
Kære Marianne,
Der glæder mig. God fornøjelse!
Kh Kirsten
Kære Kirsten
Først og fremmest: tillykke med prisen!
Dernæst: jeg har tørrede shiitakesvampe på pose. Dvs. de er nærmest pulvariserede. Kan man bruge dem og måske tilføje noget andet, som er mere tygbart i stedet for de hele, tørrede shiitake svampe? Jeg tænker for at få de gavnlige ting fra Shiitake?
Mange hilsner og rigtig god dag
Kristin
Kære Kristin,
Hjertelig tak.
Du kan sagtens bruge de tørrede svampe – også selv om de er smuldrede. Ellers kan du vælge champignon eller andre svampe. De har dog ikke samme gode egenskaber som shiitakesvampe. Af og til kan man få friske shiitake i supermarkederne.
God fornøjelse!
Kh Kirsten
Hej igen
Så har jeg prøvet suppen. Den er mild og lækker. Jeg har nydt den. Vi vil se om ikke vi kan finde på krydderier med mere knald på, så vi kan variere. Jeg har aldrig været vild med tofu, men denne er helt ok.
Kan man genopvarme suppen? Vi får nok en rest.
Mange hilsner
Kristin
Kære Kristin,
Tusind tak. Det glæder mig rigtig meget. Og man kan heldigvis nemt tilsætte mere smag til suppen. Chili og ingefær vil være oplagt.
Du kan sagtens varme suppen op.
Kh Kirsten
Tak for en dejlig og indsigtsfuld historie, opskriften har jeg købt ind til i morgen.
Venlig hilsen
Anni
Kære Anni,
Selv tak. Jeg håber, du blev glad for suppen.
Kh Kirsten
Den blev virkelig god, vi spiste resten her til morgen.
Kære Anni,
Det glæder mig. Tusind tak. Faktisk spises suppen ofte som morgenmad i Østen.
Kh Kirsten
Skal Tofu og agurk i den varme suppe eller er det topping????
Jeg prøver den i aften.
Venligst
Ulla Madsen
Kære Ulla,
Ja, tofu og agurk skal i suppen og blot varmes op.
Jeg håber, du fik et godt resultat.
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
Tilmeld
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy