leve(r)postej version 2.0 med plantestykker
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in frokostretter, hovedretter, pålæg, smørrebrød
.
fremtidens proteiner findes i en pose – klar til brug
Tilskyndet af en stor artikel i Politiken den 5. maj om de proteinrige produkter fra PlantMate, vil jeg gøre opmærksom på en virkelig god postej med plantestykker fra PlantMate.
PlantMate’s produkter er meget protein- og fiberrige, og baseret på ærter og bønner. De er 100% økologiske samt gluten- og sojafri, og så er de uden tilsætningsstoffer.
PlantMate satser på råvarer, der kan dyrkes i Danmark, som ærter, hestebønner og lupiner.
De tørrede plantestykker, som produceres i mange former og faconer, har ingen smag i sig selv, så man kan selv tilsætte nøjagtig den smag, man ønsker.
Plantestykkerne har meget lang holdbarhed, og er langt billigere end kød (både hvad angår pengepung og klimabelastning). Der indgår heller ikke dyremishandling i dette fremtidens protein.
Plantestykkerne er velegnede til postejer, frikadeller og bøffer, til spaghetti bolognese og andre pastaretter, til sammenkogte retter og til pålægssalater.
PlantMate’s produkter kan købes i supermarkeder og helsekostbutikker.
.
en vinderpostej
Denne postej med plantestykker har en struktur, der minder om en kødbaseret leverpostej. Mange plantespisere vil gerne spise noget, der minder om det, de er vant til. Det er der mulighed for med denne opskrift.
Postejen fungerer lige godt som middagsret, som frokostret og som pålæg.
.
bemærk postejens overflade
Se lige postejens overflade. Den er blevet “opfundet”, fordi en følger spurgte, om jeg havde idé til, hvordan hans plantepostej kunne få en overflade som en leverpostej.
Det havde jeg ikke, så jeg måtte i gang med nogle forsøg. De resulterede i denne “topping” af plantefløde, tamari, olie og maizenamel. Den fungerer ret godt, synes jeg.
.
leve(r)postej version 2.0 med plantestykker
(4 personer)
50 g plantestykker fra PlantMate
75 g hasselnødder (eller andre nødder/mandler)
100 g løg
2 fed hvidløg
2 spsk olivenolie
250 g champignon
1 spsk citronsaft
50 g havregryn
1-1 ½ dl plantefløde + ½ dl olivenolie
2-3 spsk tamari
evt. 1 tsk flydende røg
ca. 1 spsk smuldret tørret salvie
salt, friskkværnet peber
topping:
1 spsk plantefløde
1 spsk tamari
1 spsk olivenolie
2 tsk maizenamel
salaten består af snittet rød spidskål, pærer, rosiner og hasselnødder
Sæt plantestykkerne i blød i vand, der dækker, 20-30 minutter.
Hak nødderne groft og rist dem gyldne på en tør pande. Blend nødderne i en foodprocessor. Sæt dem til side.
Hak løg og hvidløg og svits dem i olien 4-5 minutter.
Hak svampene og tilsæt dem sammen med citronsaften. Svits til svampene er bløde.
Pres al væden ud af plantestykkerne og findel dem i foodprocessoren sammen med løg/svampe.
Tag farsen over i en skål og rør de ristede nødder og havregrynene i sammen med 1 dl fløde og ½ dl olivenolie.
Smag godt til med tamari, evt. flydende røg, salvie, salt og peber.
Lad farsen hvile en halv times tid.
Smag til igen og vurdér konsistensen. Farsen skal være tilpas fast. Tilsæt om nødvendigt mere væde eller flere havregryn og evt. salvie.
Pres farsen godt sammen i en ovnfast form.
Rør ingredienserne til toppingen sammen og smør det på postejens overflade.
Sæt postejen i en 200 grader varm ovn 15-20 minutter. Sluk for varmen og lad postejen stå endnu et kvarters tid i ovnen. Hold øje med at overfladen ikke bliver for mørk.
Postejen kan serveres lun eller kold med ristede svampe og “bacon”.
.
postejen er velegnet som pålæg
Postejen kan bruges til en almindelig flad postejmad – eller den kan serveres som et flot stykke smørrebrød – måske pyntet med ristede svampe og sprød bacon.
.
plantebacon
sprød daikon”bacon”
½ kinaradise
1-2 tsk salt
1-2 spsk tamari
2 spsk ahornsirup eller anden sirup
3 spsk olivenolie
½ tsk flydende røg
rapsolie til stegning
Skær – på den lange led – det ønskede antal skiver af kinaradisen. Drys dem med salt og lad dem stå en halv times tid.
Skyl saltet godt af. Det er vigtigt, da ”baconen” ellers kan blive for salt.
Rør tamari, sirup, olie og røg sammen. Smag til.
Læg skiverne i marinaden og vend godt rundt.
Steg skiverne i rigeligt, godt varm rapsolie.
Læg skiverne på fedtsugende papir. Brug dem straks, da ”baconen” ellers bliver blød.
.
Den postej glæder jeg mig til at prøve! Der kan enten være at den så overtager førerpositionen fra Jan Oscars ‘leve’postej for det er ellers min favorit og den jeg normalt bager.
Tak for din fortsatte inspiration og utrættelige arbejde med at lave opskrifter Kirsten 💜
Kære Grith,
Det er dejligt at høre. Men Jan Oscars postej ER nu også god, så måske du får lyst til at have begge på repertoiret.
God fornøjelse.
Kh Kirsten
ps: Selv tak – det er ren fornøjelse
Hvor ser det lækkert ud Kirsten – jeg er endnu ikke blevet veganer, men opskriften er så tiltalende – den skal prøves. Lupiner har jeg i haven, er det frøene fra stauden man bruger?
En stor fornøjelse at se hvor mange lækre fade, tallerkner du har, Empire har jeg selv, pate forme o.s.v. Anretningen betyder meget. Tak
Hilsen Charlotte
Kære Charlotte,
Tusind tak. Det glæder mig.
Jeg tror ikke, du skal forsøge med dine egne lupiner. Jeg har ikke viden nok om lupiner, så søg på nettet, inden du begynder at spise din egen avl!
Ja, jeg har jo gennem årene samlet en del husgeråd. Fordi jeg skal fotografere mad, har jeg altid en god undskyldning for at købe endnu et fad eller en skål!
Kh Kirsten
Hejsa, vil høre om det er den gule pose fra plantmat du bruger til postejen? Ser lækkert ud og vil gerne prøve din opskrift
Mvh
Susanne
Kære Susanne,
Du kan faktisk bruge alle slags PlantMate til postejen, da stykkerne skal blendes, men den gule pose er et godt valg.
Det glæder mig, at opskriften lokker, og jeg ønsker god fornøjelse.
Kh Kirsten
Kære Kirsten
Uhhh den er bare så lækker 😊 Jeg har lavet den 2 gangen og lige lækker hver gang. Opskriften vil blive flittigt brugt fremover. Tak Kirsten 😊
Kære Anja,
Hvor er det dejligt at høre. Det glæder mig rigtig meget. Det er skønt at have en postej, som man kan lave igen og igen.
Kh Kirsten
Kære Kirsten
Jeg lavede denne postej i dag. Den er virkelig god! Brugte tørrede Karl Johan i stedet for champignon. Tusind tak til dig for alle årene med vidunderlige opskrifter og bøger – jeg følger dig tæt.
Dog en lille klage her: Opskriften er svær at følge. Det er ikke helt logisk, hvad du skriver sådan rent tidsmæssigt. Vil du bruge lidt mere tid på selve proceduren (hvornår man rister nødder, hvad man putter i foodprocessoren i hvilken rækkefølge etc.?)
Resultatet er imidlertid meget lækkert. Det tog bare tid at forstå og følge processerne.
Vi mødtes tilfældig for nogle år siden. Jeg spurgte om du ikke ville lave en kogebog om svampe, hvor hver svamp fik sine egne karaktetetiska fremmet med hver sig top-opskrift: en med kantarel, en mad Karl Johan, en med pigsvamp, en med tragtkantarel, en med trumpetsvamp, en med østershat osv. Der kommet så mange nye til, måske især King Oyster (Kejserhat. Og hvad siger du til pressede svampe? Nogle gode ideer til opskrifter?
Jeg vil sidde og vente…
Peter
Kære Peter,
Mange tak for din hilsen. Det glæder mig rigtig meget, at du synes om postejen.
Til gengæld er jeg ked af, at du synes opskriften er svær at følge. Jeg ved ikke præcis, hvad du mener, men jeg har forsøgt at ændre lidt i den og håber, det er mere forståeligt. Ellers må du tilgive mig: alt hvad jeg laver og udgiver her på bloggen er helt gratis. Jeg deler udelukkende mine opskrifter, fordi jeg gerne vil udbrede kendskabet til grøn mad. Der er INGEN penge involveret.
Desværre må jeg skuffe dig med hensyn til en bog om svampe. Jeg ved simpelt hen ikke nok om svampe til at lave en hel bog om dem. Men jeg udgiver til efteråret en bog om grøn gæstemad.
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
Tilmeld
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy