bagt selleri med svampe i flødesovs
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in hovedretter
selleri & svampe swinger godt sammen
Sellerien hører til de grovere rodfrugter, og der er meget billig mad og masser af velsmag i sådan en knold. Da jeg var barn, kendte jeg kun boller i selleri. Det var slet ikke sjovt. Senere fik jeg smag for selleribøf, og nu har jeg efterhånden udviklet mange opskrifter med den anvendelige knold: selleri-mad der smager skønt, og roden kan også spises rå som i den franske sellerisalat, som jeg er helt vild med.
Sellerien svulmer bogstavelig talt af gode smagsoplevelser, hvis den parres med de rigtige ingredienser. Her er det løg, svampe, tofu og rosmarin. Og rundt om det hele smyger sig en lækker flødesovs. Ingen dårlig løsning på en enkel hverdagsmiddag, skulle jeg mene . .
Jeg har bagt sellerien i ovnen. Det betyder, at den bevarer sin sellerismag i modsætning til hvis den koges. Så bliver den lidt kedelig og vandet. Jeg har afprøvet metoden med at saltbage selleri, men det gav en totalt oversaltet selleri, så jeg anbefaler, at du blot pakker sellerien i folie og bager den.
Det er tofu, der leverer proteinerne. Hvis du ikke er til tofu så vælg kogte kikærter, linser, kidneybønner, edamamebønner eller andre bønner i stedet for.
bagt selleri og svampe i flødesovs
(4 personer)
1 selleri, ca. 3/4 kg
200 g løg
4 fed hvidløg
2 spsk kokos- eller olivenolie
250 g kejserhatte eller andre svampe
2 1/2 dl plantefløde
ca. 2 dl grøntsagsbouillon
2 spsk citronsaft
200 g tofu, gerne røget eller marineret, evt. plantepølser
2 spsk fintsnittet rosmarin
2 spsk hakkede kapers
salt, friskkværnet peber
persille og/eller timian
Skrub sellerien helt ren. Skær den i to dele og sæt stykkerne på en bageplade.
Bag sellerien i en 200 grader varm ovn 50-60 minutter. Stik i sellerien med en kniv efter 40 minutter, for at mærke, hvor mør den er. Sellerien skal ikke være for blød.
Hvis du synes, det er for energikrævende at bage sellerien i ovnen, kan du i stedet skære sellerien i store terninger og dampe dem på en grøntsagsrist.
Skær imens løgene i både og hak hvidløgene. Svits dem i olien, til løgene er gyldne. Skær svampene i skiver og kom dem på panden. Svits svampene til de er let gyldne.
Hæld bouillon og fløde på panden. Bring det i kog og tilsæt citronsaften.
Skær tofuen i terninger (eller pølserne i mindre stykker) og tilsæt dem.
Skræl den bagte selleri og skær den i skiver og derefter i store trekanter.
Bland sellerien i retten og tilsæt rosmarin og kapers.
Smag til med citronsaft, salt, peber og evt. et nip sukker.
Servér retten drysset med lidt mere fintsnittet rosmarin, hakket persille og evt. timian.
Servér en salat med ris, bønner eller quinoa til selleriretten.
Uh, hvor ser det godt, og selleri elsker jeg i alle afskygninger. Det er nemlig en god idé at ovnbage dem, fordi de kommer til at smage endnu bedre. Godt de har fået en bedre anvendelse end til boller i selleri 🙂
Så tak for den opskrift !
Min yngste datter boede på et tidspunkt på kollegium inkl. kost, og tit fik vegetarerne serveret selleribøf, lidt en panikret, tror jeg, og derfor er hun blevet lidt “allergisk” overfor selleri, men denne ret her må jeg prøve, når hun kommer hjem i påsken 😀 -Og måske inden :0)
Hi Dorit,
Jeg tror, din datter vil kunne lide denne ret. Selleri får en helt anden delikat smag, når den bages, og så har den det godt med svampe og fløde. Hvis det ikke lige er i en blendet suppe, er kogt selleri virkelig en plage. Jeg husker også de små terninger i suppe før i tiden. Det var ikke godt!
Jeg håber, at du vil blive glad for retten, når du kommer så langt.
Kh Kirsten
Uhmmmm min mund løber i vand. Den er helt sikker på menuen en af de næste dage.
ÆÆÆÆÆÆÆlsker selleri både rå og tilberedt.
Knus fra Wanda
Jeg glæder mig til at høre, hvad du synes, søde Wanda.
Kh Kirsten
Har købt selleri i dag, for jeg skal da helt sikkert smage det ovnbagt. Tofu’en springer jeg over, det har har endnu ikke lært at holde af, men så tilsætter jeg bare nogle bønner i stedet.
Jeg skal lige høre: skal sellerien køle af, inden den skrælles, eller er det bedst at skrælle den straks, den komme ud af ovnen?
Kh
Merete.
Kære Merete,
Du kan skrælle sellerien både varm og kold. Jeg plejer at skrælle en bagt selleri, når den er så afkølet, at jeg kan håndtere den.
Rigtig god fornøjelse med retten, som jeg har fået gode tilbagemeldinger på.
Kh Kirsten
Kære Kirsten!
Tak for hurtigt svar – og ja, jeg glæder mig til at smage herlighederne. 🙂
Og a pro pos dit skriveri om de mange muligheder med selleri samt, at den også kan bruges kold, så laver jeg nogle gange det, jeg kalder “fattigmands waldorfsalat”, det er revet selleri og revet æble blandet i en dressing af sojayoghurt smagt til med citron, agavesirup, salt og peber (idéen er, så vidt jeg husker, stjålet fra Årstiderne). Det smager skønt, og selv de selleri-forskrækkede i familien spiser salaten med stort velbehag.
Kh
Merete.
Kære Merete,
Tak for den gode idé med “fattigmands-waldorf”. Det lyder også rigtig lækkert. Hvis den skulle være mere end fattigmands, kunne man jo også tilsætte valnødder + vindruer som i den originale opskrift? (vindruer er desværre bare altfor ofte meget giftsprøjtede og sjældne at finde økologiske).
Kh
Kirsten
Kære Kirsten! Endnu en klassiker herhjemme! Du er bare SÅ dygtig til at komme med nye spændende og særdeles velsmagende retter og her løfter du altså (igen, igen…) en ofte ildeset råvare – en selleri – op til nye kulinariske højder. Jeg tilsatte en håndfuld soltørrede tomater til retten og det fungerede virkelig godt sammen med den skønne flødestuvning – også flot rent farvemæssigt. 🙂
Kære Henrik,
Det er dejligt at høre, Henrik. Tusind tak for din hilsen.Det er skønt at have nogle retter, man gerne vender tilbage til.
Undskyld det sene svar, men jeg sidder i Uzbekistan uden meget it-forbindelse.
KH Kirsten
Kunne alle ingredienser, undtagen olien, ikke lægges i en stegeso? Så bliver det dejligt sammenkogt, sellerien bages og det passer sig selv. Fedtreduktionen er en fordel, der taler for sig selv.
Kære Heidi,
Det lyder som en rigtig god idé. Dog tror jeg, at jeg så ville stege løgene og tofuen på en pande for sig og lægge det på retten til sidst. Der må nemlig gerne være lidt brunet i retten.
God fornøjelse!
Kh Kirsten
Jeg er lige faldet over den her opskrift. Den bliver jeg ganske enkelt nødt til at prøve.
Jeg er ret glad for selleri – alene duften – uhm
🙂
Godt at du fandt opskriften, Cecilia, for retten er ret lækker – og hurtig at tilberede.
Rigtig god fornøjelse!
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy