ideer til retter med rosenkål
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in forretter, hovedretter, salater
..
den supersunde kål
Man kan roligt sige, at kål er gudernes gave til kroppen. Det er nærmest medicin i fast form. I gamle dage blev kål da også kaldt for de fattiges medicin. Og det er præcis, hvad kål er! Men kål var indtil for nogle år siden i skammekrogen. Måske på grund af svovlduften, der åbenbarer sig, når kålen koges, men heldigvis er alle slags kål igen højt på listen hos trendy kokke og folk, der vil holde sig sunde.
Og med god grund: kål er spækket med fytokemikalier som thiocyanater, indoler, lutein, zea-xanthin, sulforafan og isothiocyanater. Disse stoffer er meget kraftfulde og forebygger flere forskellige former for kræft. Og så nedsætter de det “lede” kolesterol.
Rosenkål virker antioxidante og antiinflammatoriske. De mange antioxidanter virker mod oxidering af cellerne.
Der er A- (beta-caroten), B- (især folat), C- og K-vitaminer i kål. K-vitamin er bl.a. vigtigt for knoglerne, og ser ud til kunne hindre skader i hjernen, og er dermed aktiv i forebyggelsen af Alzheimers.
Rosenkål er en af de sundeste former for kål. De har et pænt indhold af Omega 3 fedtsyrer og beskytter som de andre kålsorter vores DNA, arvemasse.
.
rosenkålssalat med mandariner og hasselnødder
(4 personer)
50 g hasselnødder eller valnødder
200 g rosenkål
4 clementiner eller mandariner
½ granatæble
evt. en håndfuld rosiner
evt. timian eller anden krydderurt
dressing:
3 spsk olivenolie
2 spsk citrussaft
1 spsk krydder- eller riseddike
2 tsk sennep
1-2 spsk granatæblesirup, ahornsirup eller anden sirup
salt, friskkværnet peber
.
Skær nødderne i flager eller mindre stykker. Rist dem på en tør pande og sæt dem til side.
Tag så mange blade af rosenkålen som muligt. Skær det inderste hårde i skiver. Du kan bevare kålen rå eller hælde kogende vand på den. Lad kålen stå nogle minutter. Afdryp og afkøl kålen.
Del clementinerne i både og fjern evt. hinderne.
Tag kernerne ud af granatæblet.
Bland kål, nødder, clementiner og granatæblekerner. Tilsæt evt. lidt rosiner.
Rør dessingen sammen og smag godt til.
Hæld dressingen over salaten og vend rundt. Drys evt. med en krydderurt.
.
.
flere ideer til retter med rosenkål:
polenta med rosenkål
.
rosenkålssuppe med søde kartofler
.
karamelliserede rosenkål og skalotteløg
.
rosenkålstærte med mandler (glutenfri)
.
Skønne grønne og sunde opskrifter, tak!
Mange tak, Helle – og selv tak.
Kh Kirsten
Hvor er det lækkert med opskrifter på rosenkål. Vi elsker rosenkål i vores famile.
Det er bare en skam at det er så svært at købe danske rosenkål. I supermarkerne er de altid fra Holland. Og jeg mener Holland er kendt for deres sprøjtemidler.
Vi har tidligere været så heldige at kunne købe dem i økologiske brug. Men det er efterhånden ikke nemt. Og langt fra hvor vi bor.
Mvh Karen
Kære Karen,
Ja, det er ærgerligt – og mærkeligt – at det er så svært at få økologiske rosenkål i Danmark. På Sjælland fås de hos Aarstiderne og nogle gårdbutikker.
Jeg håber, det kommer.
Kh Kirsten
Det er desværre bare næsten umuligt at skaffe øko rosenkål i Nordjylland – men så er det godt at @rstiderne findes 🙂
Køre Helle,
Ja, lad os glædes over Aarstiderne!
Kh Kirsten
Hvor lyder det skønt den vil jeg prøve salaten med rosenkål og nødder clementiner og. Rosiner
En rigtig sund ret
Tak for den
Kære Jørgen,
Det glæder mig. Selv tak – og god fornøjelse.
Kh Kirsten
Mange tak for god råd
Jeg lavede salaten til vores gæster og de var meget glade for den
Kære Anette,
Det er jeg rigtig glad for at høre. Tak for din hilsen!
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
Tilmeld
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy