Kirstenskaarup.dk

plantebaseret mad med masser af smag

fredag

19

januar 2024

11

KOMMENTARER

ideer til retter med rosenkål

Skrevet af , Posted in forretter, hovedretter, salater

..

den supersunde kål

Man kan roligt sige, at kål er gudernes gave til kroppen. Det er nærmest medicin i fast form. I gamle dage blev kål da også kaldt for de fattiges medicin. Og det er præcis, hvad kål er! Men kål var indtil for nogle år siden i skammekrogen. Måske på grund af svovlduften, der åbenbarer sig, når kålen koges, men heldigvis er alle slags kål igen højt på listen hos trendy kokke og folk, der vil holde sig sunde.

Og med god grund: kål er spækket med fytokemikalier som thiocyanater, indoler, lutein, zea-xanthin, sulforafan og isothiocyanater. Disse stoffer er meget kraftfulde og forebygger flere forskellige former for kræft. Og så nedsætter de det “lede” kolesterol.

Rosenkål virker antioxidante og antiinflammatoriske. De mange antioxidanter virker mod oxidering af cellerne.

Der er A- (beta-caroten), B- (især folat), C- og K-vitaminer i kål. K-vitamin er bl.a. vigtigt for knoglerne, og ser ud til kunne hindre skader i hjernen, og er dermed aktiv i forebyggelsen af Alzheimers.

Rosenkål er en af de sundeste former for kål. De har et pænt indhold af Omega 3 fedtsyrer og beskytter som de andre kålsorter vores DNA, arvemasse.

.

rosenkålssalat med mandariner og hasselnødder

(4 personer)

50 g hasselnødder eller valnødder

200 g rosenkål

4 clementiner eller mandariner

½ granatæble

evt. en håndfuld rosiner

evt. timian eller anden krydderurt

dressing:

3 spsk olivenolie

2 spsk citrussaft

1 spsk krydder- eller riseddike

2 tsk sennep

1-2 spsk granatæblesirup, ahornsirup eller anden sirup

salt, friskkværnet peber

.

Skær nødderne i flager eller mindre stykker. Rist dem på en tør pande og sæt dem til side.

Tag så mange blade af rosenkålen som muligt. Skær det inderste hårde i skiver. Du kan bevare kålen rå eller hælde kogende vand på den. Lad kålen stå nogle minutter. Afdryp og afkøl kålen.

Del clementinerne i både og fjern evt. hinderne.

Tag kernerne ud af granatæblet.

Bland kål, nødder, clementiner og granatæblekerner. Tilsæt evt. lidt rosiner.

Rør dessingen sammen og smag godt til.

Hæld dressingen over salaten og vend rundt. Drys evt. med en krydderurt.

.

.

flere ideer til retter med rosenkål:

polenta med rosenkål

Se opskriften her.

.

rosenkålssuppe med søde kartofler

Se opskriften her.

.

karamelliserede rosenkål og skalotteløg

Se opskriften her.

.

rosenkålstærte med mandler (glutenfri)

Se opskriften her.

.

Share

11 Kommentarer

  1. Skaarup Helle
  2. Karen sørensen
  3. Helle Olesen
  4. Jørgen larsen
  5. Anette mathiesen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.