spidskålsdolmere med sur/sødt fyld og sennepssovs
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in hovedretter
.
pak op for noget lækkert
Mens vi utålmodigt venter på de nye forårsgrøntsager, er der heldigvis mange smagsoplevelser at hente i et spidskålshoved. Ikke mindst hvis bladene vikles omkring et lækkert fyld.
I denne uges opskrift er letdampede spidskålsblade fyldt med en fars af røde linser, tofu, jordnødder og æble. Det er skøn sur/sød mad. Og sennepssovsen sætter prikken over i’et.
.
spidskål er suveræn
Jeg tror ikke, man nogen sinde bliver træt af spidskål. Kålen er mild og smagfuld. Den kan bruges rå i salater, kogt i en suppe, stegt på en pande eller, som her, omslag til et lækkert fyld.
Har du tilfældigvis et hvidkålshoved eller en savoykål liggende, kan dolmerne også laves med disse to typer kål.
.
Danmark ligger i førerfeltet
Faktisk er der mere grund til at spise kål end nogensinde før. I morgen, den 16. marts, har vi i Danmark forbrugt klodens ressourcer for 2024. Det betyder, at det vi spiser og ellers forbruger resten af året, er rovdrift på kloden. Vi tager mere end jorden naturligt kan genoprette.
Denne triste rovdrift-dag falder 12 dage tidligere i år. Det gør Danmark til et af verdens førende lande i udpining af kloden.
Vi ligger helt fremme i førerfeltet som nr. 6 i racet mod nedbrydningen af vores eget livsgrundlag.
Det kan vi alle være med til at ændre. Fx ved at spise kål! Det vi putter i munden, står for en meget stor del af tyveriet fra kloden.
.
flere former for spidskålsdolmere
Der er mange muligheder for spidskål med fyld. Her er de små pakker fyldt med quinoa og serveret i en flødesovs med chili.
..
Her er kålen fyldt med en fars af linser og svampe.
.
Disse ruller er med et fyld af ris, svampe, rosiner og varme krydderier.
.
kåldolmere med sur/sødt fyld og sennepssovs
100 g røde linser
150 g porre
50 g skalotteløg
4 fed hvidløg
2 spsk olivenolie
150 g æble
50 g jordnødder eller andre nødder
50 g rosiner
4 tsk tørret timian
1 spsk citronsaft
150 g fast tofu
1 blad grønkål eller 1 bdt persille
2-3 spsk tamari
10-12 store blade spidskål, hvidkål eller savoykål
purløg
sovs:
2 dl havrefløde
2-3 spsk grov sennep
1-2 spsk tamari
Kog linserne i vand, der dækker, 20 minutter. Se efter, at de ikke koger tør. Hvis der er overskydende væde, afdryppes linserne.
Snit porre, skalotteløg og hvidløg. Svits de tre ting i olien, til løgene er klare.
Skær æblet i små terninger. Hak nødder og rosiner groft. Kom de tre ting på panden sammen med timian og citronsaft. Svits det hele et par minutter.
Smulder tofuen og hak grønkål eller persille. Rør det i fyldet sammen med linserne.
Smag godt til med salt, peber og tamari.
Læg kålbladene i en stor gryde med kogende vand og lad dem simre et par minutter, til de er bløde. Skær det nederste grove af ribben af.
Fordel fyldet på kålbladene, fold siderne ind og luk dolmerne med en lille træpind. Sæt dem i et ovnfast fad.
Dolmerne kan laves hertil i god tid.
Pensl dolmerne med lidt olie, når de skal serveres. Sæt fadet i en 250 grader varm ovn 4-5 minutter. Tænd for grillen og lad dolmerne blive gyldne på oversiden.
Sovsen kan også laves i god tid: smag fløden til med sennep, tamari, friskkværnet peber og evt. en anelse citronsaft. Sovsen kan serveres varm eller kold.
Du kan servere ovnbagte rodfrugter (byt dressingen ud med en olie-eddikedressing smagt til med presset hvidløg og reven citronsskal) til kåldolmerne – eller en salat med perlebyg.
.
.
Kære Kirsten, endnu en fantastisk inspirerende opskrift,. TAK!. Har du en idé til hvad jeg kan bruge i stedet for tofu? Jeg er ikke så vild med tofu. Jeg er ikke veganer så overvejede panér – du har måske et bedre forslag? Svampe?
KH og tak fra Mette
Kære Mette.
Mange tak. Det er dejligt at høre.
Jeg læser på Facebook, at nogle bruger hallumi (ost) i stedet for tofu. Du kan også vælge bønner eller kikærter. Svampe er også en god mulighed.
Rigtig god fornøjelse.
Kh Kirsten
Selvtak! Jeg brugte mørke svampe og persille og spiste kogte kartofler og en brun sovs på fløde, soya, grøntsagsboullion, sennep og tyttebær. Det blev til ren “mormormad” og godt på en søndag. Og som Lis skriver her i tråden: så er der lige køkkenet. Min mands kommentar da han så det, var: Hvad er der sket her?… ;.)
Talte i telefonmed min søster tidliger på aftenen, som siger: Jeg skal lave kåldolmere… Hvad er oddsne? At begge laver kåldolmere samme dag? Så udbryder vi begge: KIRSTEN SKÅRUP!?
I øvrigt blev der rigeligt fyld som jeg tror kunne blive til en god postej (med tilsætning af æg, lidt havregryn og fløde fx) ellers bliver det til flere dolmere i morgen.
Kære Mette,
Det lyder virkelig lækkert, hvad du har tryllet frem. Men gør som mig: ryd op i køkkenet, mens du laver maden. Jeg tror, det er en vanesag at vaske op, mens meden simrer, bager eller lign. Så har man et dejligt rent køkken, samtidig med at maden er klar.
Og så vil jeg sige, jeg er MEGET stolt over, at flere i familien bruger mine opskrifter.
Kh Kirsten
Jeg fortsætter lige …
Erik havde lavet en god portion fyld. Det fik vi i aftes med kartoffelmos til. Mums
Jeg kan ikke forestille mig nogen der ikke kan lide denne form for brændende kærlighed. Rosinerne sødme var nu trukket godt igennem og det hele gik igen op i en højere enhed
Jeg vil forsigtigt foreslå Erik at han rydder op mens han laver mad. Men man skal jo passe på …😂
Kære Lis,
Hvor hyggeligt.
Det er dejligt at høre, at du kan lide den brændende kærlighed. Det med oprydning er virkelig forskelligt. Nogle gør det bare, andre tænker ikke over det. Men brændende kærlighed kan bære over med meget! Især hvis maden smager dejligt.
Rigtig god påske.
Kh Kirsten
Det smagte skønt. Erik, min mand, lavede kåldolmerne, da jeg havde en syopgave som skal være færdig i morgen. Han kom persille og Halloumi i og rodfrugterne var knolde ( kartofler)
Et stort arbejde, men det bedste er at der er mad til i morgen også.
Så er der lige køkkenet …
Kære Lis,
Det glæder mig, at I kunne lide dolmerne. Og heldigvis kan man jo freestyle og selv medtage andre ingredienser. Det kan der komme spændende nyt ud af.
Og det er altid dejligt at have mad til to dage – især når det smager godt.
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
Tilmeld
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy