cassoulet – fransk simremad til en kold vinterdag
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in hovedretter
hyggemad til vinterdage
Mad er mange ting. Vi tænker nok mest på nydelse og glæden ved at tanke kroppen op med det bedst mulige brændstof. Men mad er også tryghed. Erindringen om mormors frikadeller kan få store stærke mænd til at græde. Derfor er det så svært at skifte madvaner. Det er simpelt hen usikkert at få noget nyt på tallerknen.
Men mad er også hygge. Og netop cassoulet, den klassiske franske gryderet, er om noget synonymt med ild i brændeovnen, fællesskab omkring spisebordet, et godt glas vin – og hygge!
.
den franske gryderet har erobret hele verden
Cassoulet er en fransk klassiker, der traditionelt laves med confiteret andelår, saltet flæsk og/eller bacon, pølser og hvide bønner. I den oprindelige version simrer retten på komfuret eller i ovnen i timevis eller ofte i dagevis. Det er der heldigvis ikke behov for, når man dropper det animalske indslag. Den oprindelige version af retten er både stærkt energikrævende og klimaskadelig. Så den bør selvfølgelig skrottes.
Når cassoulet’en derimod laves med plantepølser og tofu eller tempeh, tilberedes retten lynhurtigt – ikke mindst hvis man holder af, at grøntsagerne bevarer lidt bid.
Det er sjældent, jeg bruger erstatningsprodukter, men jeg har til denne ret fundet nogle virkelig gode røgede plantebaserede cocktailpølser, så de har fået lov at komme med. Jeg har tidligere smagt forskellige plantepølser, og det har været en gruopvækkende oplevelse, så pas på, hvis du køber plantepølser. Der er langt imellem god kvalitet.
Pølserne, jeg har brugt, er produceret af Peas of Heaven. Du kan finde forhandlere på nettet.
.
en klassiker i kasserolle
Cassoulet’en stammer fra Languedoc-regionen i Frankrig. Navnet kommer af casserole, som er en rund, dyb lertøjsgryde. Hvis du kun lader grøntsagerne simre ganske kort, dagen før retten skal bruges, kan du hælde den i en lertøjsgryde eller Römertopf og sætte den i ovnen en lille timestid, før den skal serveres.
Det siges, at man i Frankrig koger videre på cassoulet’en i månedsvis eller årevis, lidt på samme måde som man holder liv i en surdej. Man spæder simpelt hen op med nye grøntsager, bønner, pølser etc. i lergryden, og sådan kan retten holdes i live i årevis – og også varieres i det uendelige.
.
grillet polenta som tilbehør
Cassoulet’en kan serveres med grillet polenta som ovenfor. Jeg har stukket polentaen ud i en rund form og derefter grillet den på en grillpande.
Men du kan også servere løskogte ris til retten eller kartoffelmos.
.
cassoulet med bønner, pølser og grillet polenta
(4 personer)
150 g løg
1 helt hvidløg
2 store stilke bladselleri
2 laurbærblade
6-8 nelliker (evt. 1-2 tsk stødt nellike)
4 spsk olivenolie
250 g pastinakker eller persillerødder
1 dåse hakkede tomater, 400 g
5-6 stilke timian
5-6 stilke persille
400 g gulerødder
1 brik hvide bønner, 230 g drænet vægt
evt. 1 dl rødvin
salt, peber, rørsukker, sennep
evt. sprødstegt røget tofu eller tempeh i små terninger
16 små plantepølser, gerne røgede cocktailpølser
.
Skær løgene i både og pil hvidløgene. Skær bladsellerien i skiver, hak evt. grønne blade.
Svits løg, hvidløg, bladselleri, laurbærblade og nelliker i olien 6-8 minutter, til løgene er bløde.
Skær pastinakker eller persillerødder i små terninger og kom dem i gryden sammen med tomaterne og krydderurterne.
Læg låg på gryden og lad retten simre 8-10 minutter.
Skær gulerødderne i terninger og kom dem i gryden. Lad retten simre endnu 6-8 minutter.
Tilsæt de afdryppede bønner og evt. lidt rødvin. Hvis du bruger tofu eller tempeh, så tilsæt det også nu.
Varm retten igennem og smag godt til med salt, peber, sukker og sennep. Cassoulet’en skal ikke være syrlig men rund i smagen.
Du kan varme plantepølserne op i retten, som de er, men du kan også stege dem gyldne i lidt olie på panden og først tilsætte dem til allersidst.
Kog polentaen. Du kan lave den lind som kartoffelmos (brug i så fald mindre polenta end i opskriften) – eller du kan lade grøden blive fast. Skal polentaen være fast, så bred den ud i en smurt form i en højde på ca. 3 cm og lad den stivne.
Du kan skære polentaen ud i små firkanter eller stikke den ud i fire metalringe.
Steg polentaen på en grillpande eller i godt varm olie på en pande og servér den som tilbehør til cassoulet’en.
.
.
hvor lyder det som en dejlig opskrift! Den må jeg prøve. Har du nogen idé om, hvor de plantepølser, du nævner, kan købes i butikker (fx i Føtex, som er min mands foretrukne supermarked)?
Jeg er nybegynder i vegetarområdet, og jeg synes sommetider, det er svært at få noget at spise, hvis ikke det skal være enormt besværligt. Har efterhånden nogle vegetariske middagsopskrifter på hånden, men frokost er svært, hvis man er vant til rugbrød med pålæg og gerne vil have andet end kartoffel- og tomatmadder. Men så kan det jo virke som en slankekur 😀
Ihvertfald er dine opskrifter og artikler altid meget inspirerende og jeg studerer dem nøje og afprøver, så godt jeg kan med en karnivor i huset. Mange hilsner, Helle
Kære Helle,
Mange tak for din hilsen. Det er dejligt at høre, at du har glæde af mine ideer.
Du kan muligvis finde plantepølserne i Føtex. Ellers søg på nettet efter forhandlere, men vær opmærksom på, at der er mange dårlige plantepølser derude!
Du har ret i, at man også med det plantebaserede smørrebrød skal tænke helt nyt. Kender du mon min bog: Grønt smørrebrød? Du kan læse mere om den her: https://wp.me/p5bjYH-Kl.
Også hjertelig tak for din smukke ros.
Kh Kirsten
Kære Kirsten
TAK for dine altid spændende og lækre opskrifter. Der er garanti for et godt måltid, hvis jeg følger dine opskrifter!
Jeg kunne godt tænke mig at prøve casseoulet’en med pølser fra Peas of Heaven. Jeg kan dog ikke umiddelbart komme til at købe fra deres hjemmeside. Hvad kan det mon skyldes?
Med kærlig hilsen
Annelise
Kære Annelise,
Selv tak. Det er dejligt at høre, at opskrifterne virker!
At du ikke finder mulighed for at købe hos Peas of Heaven skyldes nok, at de kun sælger til forhandlere. Jeg hører, at Føtex somme tider har pølserne. Ellers må du nok søge på nettet efter forhandlere. Jeg købte i sin tid mine i Irma, men den mulighed findes jo desværre ikke mere.
Kh Kirsten
Hej Kirsten,
Der er kun en slags pølser på peas of heavens hjemmeside. De ser noget længere ud, end dem der er på billedet af din cassoulet. Er det de samme?
Vil lige fortælle en lille sjov ting; min mand og jeg (begge 60+) skal afholde et kursus over 3 gange i vegetarisk madlavning for 60+ i vores lokalområde. Det foregår på det lokale aktivitetscenter, og lederen mener ikke noget linende nogensinde har fundet sted i Horsens Kommune. Nu må vi se om der kommer nogen tilmeldinger:)
Hi Vesla,
Desværre kan jeg ikke hjælpe dig med pølserne. Jeg købte mine i Irma, men det er jo ikke muligt mere. Så du må nok lede efter forhandlere på nettet.
Hvor lyder det godt, at du og din mand skal holde kursus. Jeg håber, der kommer mange, og at det bliver en succes. Der er i den grad brug for hjælp og ideer til plantebaseret mad.
Kh Kirsten