orientalsk gazpacho
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in supper
en pikant sommersuppe
.
kølende på en varm sommerdag
Denne suppe er videreudviklet fra den spanske tomatsuppe, gazpacho.
Den rummer hele registret af smagsnuancer og er faktisk temmelig afhængighedsskabende.
Måske bliver du træt, allerede når du ser ingredienslisten, men suppen er faktisk lavet på nogle få minutter i blenderen.
det afhænger af tilsmagningen
Hvis suppen skal sidde lige i skabet, er det nødvendigt at smage meget nøje til. Succesen afhænger af den rette balance mellem syre, sukker, chili og spidskommen. Det er nødvendigt at være tålmodig og blive ved med at smage til. Det kan også være lidt mere olivenolie til at runde det hele af med, som behøves.
orientalsk gazpacho
1/2 kg tomater (evt. fra glas eller dåse)
125 g salatagurk
1 stor rød peberfrugt
2 fed hvidløg
2 skiver lyst brød
6-8 dl grøntsagsbouillon
2-3 spsk »hot« chilisovs
ca. 2 tsk ristet, knust spidskommen (evt. knust spidsksommen)
2-3 spsk riseddike eller frugteddike
2 spsk citronsaft
4 spsk olivenolie
2 spsk frisk basilikum
2 spsk frisk mynte
2 spsk frisk koriander + ekstra til drys
ca. 1 spsk rørsukker
1 mangofrugt eller 1/2 lille melon
plantefløde eller anden fløde
.
Skær tomater, agurk og peberfrugt i små tern. Fjern kerner og frøstol fra peberfrugten.
Kom grøntsagerne i blenderen sammen med hvidløg, smuldret brød og lidt af bouillonen.
Blend indtil suppen er ensartet.
Tilsæt chilisovs, spidskommen, eddike, citronsaft, olie og krydderurter. Blend igen og tilsæt bouillon indtil konsistensen er passende.
Smag til med spidskommen, salt, peber og sukker. Suppen skal absolut smage af noget – men det er samtidig vigtigt, at der er balance mellem smagsindtrykkkene. Bliv ved med at smage til, indtil »hele orkestret spiller sammen«.
Skræl den valgte frugt og skær den i små tern. Kom dem i suppen og sæt den i køleskabet et par timer inden serveringen.
Suppen kan laves dagen før, den skal serveres.
Servér suppen med en skefuld fløde og hakket koriander på toppen.
man bliver afhængig!
Da jeg for nogle år siden var ude for at markedsføre min bog, Det kærlige køkken, delte jeg smagsprøver ud af netop denne suppe i Arnold Buscks boghandel i Købmagergade i København, og jeg husker specielt én dame, som var meget begejstret for suppen. Men hun havde simpelt hen ikke råd til at købe bogen.
Jeg trøstede hende med, at hun kunne låne bogen på biblioteket, men efter en times tid kom damen løbende tilbage og sagde: “Jeg MÅ eje den bog med dén opskrift. Jeg har ikke tænkt på andet end den suppe, siden jeg gik ud af forretningen!”
Jeg undrer mig over navnet🤔suppen er ganske givet lækker; men hvorfor vælge et navn, der da vist kommer fra Sydamerika og derefter tilføje, at den kommer fra orienten?
Den kunne f.eks hedde:” kold sommersuppe fra orienten”. Syn’s jeg da…😊
Kære Heidi,
Mange tak for din kommentar. Ja, man kan jo kalde retter mange ting. Men suppen kommer ikke fra noget eksotisk land. Jeg har selv opfundet den. Jeg er gået ud fra en klassisk gazpacho, som er en spansk tomatsuppe. Den har jeg så givet et tvist med krydderier og smagsnuancer, der kommer fra Asien. Det fik mig til at kalde suppen for orientalsk gazpacho. Men det kan man selvfølgelig altid diskutere … Det er kort sagt øst, der møder vest – på tungen. 🌶
Kh Kirsten
Endnu en dejlig opskrift, der må prøves.
Kan jeg gøre noget andet for suppens konsistens, når “lyst brød i skiver” ikke er en mulighed (jeg køber / bager kke brød af eller med hvedemel )?
Kære Lena,
Jeg håber, du bliver glad for suppen. Det er en af mine egne yndlinge.
Du kan bruge al slags glutenfri brød til at tykne suppen. Du kan også helt udelade brød, så bliver suppen blot tyndere. En anden ulighed er at blende en halv avocado med. Det bliver så en lidt anden suppe, men stadig meget lækker. For fornøjelse!
Kh Kirsten