Kirstenskaarup.dk

plantebaseret mad med masser af smag

fredag

1

august 2025

0

KOMMENTARER

sommerens tre skønneste kolde supper

Skrevet af , Posted in forretter, supper

.

kønt, køligt og – lynhurtigt

Det bugner med agurker, tomater og ærter … Skønne råvarer, men ikke lige nogle man så nemt bliver mæt af. Derfor er de fortrinlige i fx en suppe, der serveres som forret eller frokostret.

Det er stadig sommer, sol og ferietid, og det kalder på nem, lækker og hurtig mad.

Jeg har her tre helt forskellige forslag til kolde sommersupper. Først er der den milde avocado/agurkesuppe, den enormt smagfulde orientalske gazpacho og den kardemomme-krydrede ærtesuppe med det knasende nøddedrys, dukkah.

Den første suppe med avocado og agurk er svær at slå med hensyn til tidsforbrug. Alle ingredienserne kommes i blenderen, og voila: På nogle få minutter har du en skøn sommersuppe, som blot skal afkøles inden serveringen.

.

med krydderurter og blomster

Som smagsgiver kan du vælge den eller de krydderurter, du har: timian, basilikum, mynte, koriander etc. Du kan også pynte med blomster af krydderurter, her er det tagetes-blomster og tagetes-blade.

.

et dryp urteolie giver ekstra kant til suppen

kold avocado/agurkesuppe

(4 personer)

1 salatagurk

2 avocado

 1 fed hvidløg

3-4 dl kold grøntsagsbouillon

2-3 dl plantemælk eller -fløde

1 økologisk limefrugt eller citron

frisk mynte, koriander, basilikum, oregano eller anden krydderurt, evt. tagetesblomster

salt, friskkværnet peber

urteolie eller olivenolie

.

Skær agurk og avocado i små stykker og kom dem i en blender sammen med hakket hvidløg, 3 dl bouillon og lidt plantemælk eller -fløde.

Blend til suppen er helt ensartet.

Tilsæt saft og reven skal af en halv lime eller citron.

Tilsæt så meget bouillon og/eller mælk/fløde, at konsistensen på suppen bliver passende.

Hak og tilsæt den valgte krydderurt.

Smag godt til med salt og peber, citrussaft og -skal samt krydderurter.

Sæt suppen i køleskabet indtil serveringen.

Pynt med krydderurter og evt. spiselige blomster. Dryp med lidt urteolie (jeg har brugt ramsløgolie) eller blot olivenolie.

.

.

orientalsk gazpacho

Den orientalske gazpacho er min egen sommer-yndlingssuppe. Den har så mange skønne smagsnuancer, at man kan blive helt rundt på gulvet.

Terninger af mango balancerer de mange smagselementer.

Læs mere om den skønne suppe og se opskriften her.

.

kardemommekrydret ærtesuppe med dukkah

Nybælgede ærter er ren nydelse i en suppe. Her får suppen ekstra smag af kardemomme og det mellemøstlige nøddedrys, dukkah.

Se opskriften her.

.

.

Share

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Dette site anvender Akismet til at reducere spam. Læs om hvordan din kommentar bliver behandlet.