brun sovs til julemiddagen – låge nr. 13 i julekalenderen
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in Uncategorized
.
ingen jul uden brun sovs
Brun sovs hører til en af jule-klassikerne. I nogle familier er det altafgørende for en god jul, at der er tjek på den brune sovs!
Når madtraditioner – og især julens madtraditioner – er hellige, skyldes det, at mad giver tryghed, mad vækker minder og mad giver samhøringhed. Det føles godt og trygt at spise farmors flæskesteg og mormors and med brun sovs. Ja, store stærke mænd kan nærmest briste i gråd, hvis de ikke får deres brune julesovs, som skal smage nøjagtig ens år efter år.
Den form for tryghed som de gammeldags traditioner giver mange mennesker, lægger vi fra os, når vi vælger plantebaseret mad. Til gengæld får vi en helt anden slags langtidsholdbar tryghed, nemlig dén, at vi skåner dyrene og klimaet. Og så får vi nogle fantastiske smagsoplevelser. Nogle tror, det er et fravalg, men det er et skønt tilvalg! Her er det ikke blot maden, der er lettere, smagen er det også. Men denne julesovs har en skøn, tæt umamismag, som jeg tror, de fleste vil sætte pris på (se evt. mere om umami her).
Og som jeg altid siger: plantebaseret mad giver en god smag i munden og en skøn følelse i kroppen.
.
det er vigtigt med smageskeen
Jeg har eksperimenteret rigtig meget med denne julesovs. For at give dybde og umamismag til sovsen har jeg bl.a. brugt miso. Miso er en mælkesyregæret pasta af bønner, korn eller boghvede. Den smager stærkt og salt og skal anvendes i små mængder. Du kan købe miso i helsekostbutikker og nogle supermarkeder. Hvis du ikke finder miso, kan du godt lave sovsen uden.
Normalt skal miso ikke varmes til over kogepunktet, da vigtige enzymer derved ødelægges. Det synes jeg dog, du skal se stort på i julesovsen. Det er ikke dét, du spiser juleaften, der redder dit helbred. Det er dét du spiser alle de andre 365 dage.
Tørrede svampe og tamari (soja) giver også umami og fylde til sovsen, og kokosolie og plantefløde giver fedme. Jeg har her brugt havrefløde, men faktisk er sojafløde mere cremet. Vælg selv. Sirup, chokolade, balsamico (vælg en god kvalitet) og citronsaft sørger for den rette balance mellem syrligt/sødt. Og en smule rødvin eller cognac skader heller ikke!
.
smag til, smag til, smag til
Hvis man tror, at julesovsen er noget, man kan lave med venstre hånd, må man tro om.
Den brune sovs er faktisk den vanskeligste disciplin i julemiddagen. Bevares: man skal ikke undervurdere udfordringen med de brunede kartofler, men sovsen skal balancere mellem syre og sødme, krydderier, fedme og fylde. Der skal, som det hedder, være “bund” i den sovs. Du skal simpelt hen blive ved med at smage til med de forskellige elementer, indtil du synes, at hele orkestret spiller. Og du kan sagtens lave sovsen, dagen før den skal serveres.
.
brun julesovs
(4 personer)
10 g tørrede svampe
1 spsk brun miso (fås i helsekostbutikker eller de fleste supermarkeder)
100 g knoldselleri
50 g skalotteløg
2 laurbærblade
5 spsk kokosolie, oliven- eller rapsolie
2 1/2 dl havre- eller sojafløde
5 hele nelliker
2 spsk tomatpuré
1-2 spsk citronsaft
ca. 2 spsk ekstragod balsamico
10 g mørk chokolade 85%
4-5 spsk rødvin eller 2 spsk cognac (kan udelades)
1-2 spsk blåbær- eller ahornsirup
3-4 spsk tamari (soja)
friskkværnet peber
evt. lidt maizenamel
.
Hæld så meget kogende vand på svampene, at det netop dækker. Lad dem trække et kvarters tid.
Hæld 2 spsk meget varmt vand på misoen og opløs den helt i vandet.
Skær sellerien i små terninger og kog dem møre i vand, der netop dækker, 6-8 minutter. Afdryp sellerien og gem vandet.
Hak løget fint. Klem væden ud af svampene og hak dem fint. Gem væden.
Svits løg, svampe og laurbærblade i olien, til løgene er bløde.
Tilsæt fløde, nelliker, tomatpuré, 1 spsk citronsaft, 1 spsk balsamico, chokoladen og væden fra svampene.
Bring sovsen i kog og lad den koge lidt ind. Fjern laurbærblade og nelliker.
Kom den afdryppede selleri i blandingen og blend sovsen helt glat. Du kan evt. si sovsen.
Tilsæt misoen og smag til med citronsaft, balsamico, rødvin eller cognac, sirup, tamari og peber.
Hvis sovsen er for tyk, så tilsæt lidt kogevand fra sellerien.
Hvis sovsen er for tynd, så jævn den med lidt maizenamel rørt ud i vand. Smag til igen.
.
voila! – det smager af jul
.
Denne sovs er gudespise…. tak for denne opskrift. Jeg bruger den igen og igen. Kærlig hilsen Anni
Kære Anni,
Hvor ER det fantastisk at høre.
Og selv tak. Det glæder mig rigtig meget, at du kan lide sovsen.
God fornøjelse med den til julemaden!
Kh Kirsten
Jeg glæder mig til at prøve denne af. Kan man bruge andet end kokosolie? Fx olivenolie eller sesamolie?
Mvh mette
Kære Mette,
Ja, du kan sagtens bytte kokosolie ud med andet fedtstof. Jeg har tilføjet det i opskriften.
Jeg har valgt kokosolie, fordi jeg synes, den giver mest fedme, men det går fint med anden “smørelse”.
Kh Kirsten
Kære Kirsten,
Nu har jeg lavet anden portion, som skal med til familien. Den er så lækker og her anden gang gik det noget hurtigere.
Tak for gode opskrifter og inspiration og rigtig god jul til dig!
Kh mette
Kære Mette,
Det er en meget stor kompliment, når noget laves to gange. Det glæder mig, at du er glad for sovsen, og jeg håber, at også din familie vil sætte pris på den!
Rigtig god jul til dig og familien.
Kh Kirsten
Hej Kirsten,
Hvad kan jeg erstatte miso med ? Jeg vil kadte mig ud i denne til jul , tusind tak for opskrift!
Kære Zaklina,
Selv tak. Jeg håber, du bliver glad for sovsen.
Normalt ville jeg erstatte med tamari (soja), men den er allerede i opskriften, så hvis du ikke spise miso, skal du blot udelade den. Sovsen bliver lækker alligevel!
Kh Kirsten
Velkommen
Abonnér på bloggen via email
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy