mine bøger
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in bøger
.
velkommen til bogsiden
netop udkommet november 2024
Lækker mad til årets store og små fester. Specielt afsnit om mad til jul og nytår.
Bogen kan købes hos boghandleren eller hos saxo : https://www.saxo.com/dk/groen-gaestemad_bog_9788772392769.
.
ny e-bog om lækker mad til jul og nytår
Velkommen i mit lækre jule- og nytårskøkken, nu i en e-bog.
Julen er hjerternes fest. Julen er glæde og forventning. Julen er julelys og hyggelige sammenkomster. Julen er masser af lækker mad, gløgg og konfekt.
Men juletiden kan også være hektisk og stressende. For hver eneste familie har deres egne ideer om, hvordan den perfekte jul skal se ud. Og dem skal vi helst ikke pille ved. Ingen anden højtid i Danmark er omgivet af så mange traditioner som julen.
Netop i disse år ændrer vores madvaner sig dog, og også julens faste traditioner er under forvandling. Vi skal spise meget mere plantebaseret, og det kan være en udfordring, hvis man altid har spist traditionelt.
Med denne bog ved hånden behøver du ikke at lede efter opskrifter rundt omkring. Her er det hele samlet i en farvemættet e-bog på 140 sider.
E-bogen koster kr. 49,00 og kan købes ved henvendelse til kirsten.skaarup@privat.dk.
Der kan betales med mobil pay.
Lav gerne en mappe til e-bogen, så du altid kan finde den igen.
.
første bog om plantebaseret smørrebrød
“Grønt smørrebrød” er den første bog, der kommer med ideer til både et “par flade og højt belagt”. Bogen rummer over 100 ideer til det ikoniske danske smørrebrød – nu udelukkende plantebaseret.
Bogen fortæller om opbygning af de små kunstværker og om vigtigheden af de rette smagssammensætninger og elementer som salt og sødt, surt, bittert og umami. Og her er ideer til alt det, der knaser, fx “bacon” af tang eller rispapir.
Her kan du lære at lave “fuskefisk” som sild af aubergine eller østershatte, fuskefileter af pastinak, leve(r)postejer, skønne kartoffelmadder, frugtmadder og meget mere.
De mange ideer bakkes op af stjernekokke som Rasmus Kofoed og Adam Aamann, der også giver ideer til gedigent smørrebrød.
Bogen købes hos boghandleren eller hos Saxo.com. Elle hos Gucca.dk. Vejl. pris kr. 249,95.
.
karamelliserede jordskokker med sprøde løgringe og hasselnødder
.
smørrebrød med selleri og svampe
.
mini-frikadeller med agurkeruller
.
stjerneskud
.
nu i 3. oplag
Det nye år starter godt. Alle taler om at nedsætte kødforbruget og erstatte kødet med fx plantefars. Mange køber farsen færdig, men hvorfor ikke lave den selv fra grunden og undgå tilsætningsstoffer og andre uønskede ting?
Min nye bog indeholder opskrifter på mange forskellige slags plantefars og giver ideer til frikadeller, bøffer, pateer og postejer.
Og så er der masser af ideer til plantebaseret julemad. For hvordan gør man lige, når flæskestegen skal byttes ud med nødder og svampe?
Her er plantebaseret mad til både hverdag og fest. Alle danskernes livretter – nu uden animalske produkter. Det er en bog der batter, hvis du vil være med til at redde klimaet.
Den vejledende udsalgspris bliver kr. 250,00.
Bogen kan til en billigere pris bestilles hos Gucca.dk eller hos Saxo. Klik her.
.
Powerfood revolutionen med ny titel
“Powerfood revolutionen” (se nedenfor), der udkom for et par år siden, er netop udkommet i ny udgave. Indholdet er nøjagtig det samme, men titlen er ny. Nu hedder bogen “Sund vegetarisk”.
Bogen er desværre udsolgt fra forlaget.
.
bog med superfood-supper
I Supper & Co. er der forslag til supper til morgenmad, supper til frokost, supper som hovedret og supper til dessert. Her er både varmende vintersupper og kølende sommersupper. Jeg har fundet inspiration til mange af supperne på mine rejser rundt omkring i verden, og i flere tilfælde er der ideer til originale brød, der passer som tilbehør til supperne. Der er mere end 90 opskrifter i bogen. Alle opskrifterne er udelukkende med vegetabilske råvarer.
.
grønkåssuppe med tallerkensmækker
Supper er den helt nye form for superfood. Supper & Co. kommer sammen med den nye trend, der hedder souping. Souping betyder, at man skifter de populære juicer ud med supper. Frugt- og grøntsagsjuicer er fulde af vitaminer, men de har den mangel, at man som regel ikke får de vigtige plantefibre med. Det betyder, at blodsukkeret stiger kraftigt og belaster kroppen.
Og den nyeste forskning har slået fast, at fibre er afgørende for en sund tarmfora, der beskytter mod mange velfærdslidelser.
indisk dhal
.
Bogens supper indeholder desuden masser af stoffer, der virker antiinflammatoriske, antioxidante, udrensende og opbyggende. Det er supper, der styrker immunforsvaret og tarmfloraen og forebygger en række sygdomme.
Du kan også tage en suppekur og smide en del kilo. Med en suppekur kan man spise næsten ubegrænset, så der er ikke tale om sult eller afsavn som ved mange andre kure – tværtimod!
.
brøndkarsesuppe med ris
.
Supper er geniale, fordi de er lynhurtige at tilberede, fordi de er kalorielette og fordi de indeholder så mange sygdomsforebyggende stoffer, forskellige vitaminer, mineraler og proteiner.
Jeg har kreeret supperne således, at de indeholder ekstremt mange potente og opbyggende næringsstoffer. Her er tale om SUPERfood: mad som medicin.
Supper & Co. er på 204 sider og koster kr. 250,-. Bogen er udkommet på Politikens Forlag og kan købes hos boghandleren eller hos Saxo (her koster bogen ca. kr. 200,-).
Supper & Co. fås også som lydbog hos Bookmate.
Bogen er desværre udsolgt fra forlaget.
orientalsk gazpacho
.
Politiken gav bogen 5 hjerter
.
detox kroppen, boost immunsystemet og få masser af energi
Powerfood er lækker og farverig mad med ekstraordinært mange næringsstoffer. Stoffer som virker antiinflammatoriske, udrensende og opbyggende. Stoffer som giver masser af energi. Stoffer som din krop har brug for hver dag.
Bogen er solgt til udgivelse i Tyskland, hvor den er udkommet med titlen “Super Food – superfit med powerfood”.
Bogen er udsolgt i Danmark men kan lånes på biblioteket.
detox-teer
Mange velfærdssygdomme udspringer af en betændelsestilstand i kroppen. Powerfood er mad, der virker betændelseshæmmende. Powerfood er også styrkende for tarmfloraen, som ligeledes har stor betydning for vores helbredstilstand.
powergrød
.
chiagrød
At spise Powerfood er ikke nogen kur, det er en livsstil. En livsstil som gavner kroppen, kloden og klimaet. Powerfood er mad, der styrker kroppen, forebygger livsstilssygdomme og samtidig belaster Jorden mindst muligt.
suppe med søde kartofler
slaw af spidskål og rødkål
rosenkålssalat med blåbær og mandeldressing
flyt ind i en ny krop
Udgifterne til sundhedsvæsenet i Danmark ligger et pænt stykke over 150 milliarder kr. årligt. Det er mange penge, og en stor del kunne spares, hvis politikerne fokuserede på forebyggelse i stedet for helbredelse. Mange af pengene går nemlig til velfærdssygdomme, hvoraf mange kan forebygges eller bedres, hvis vi ændrer kostvaner og spiser Powerfood.
Start med en 4-ugers detox af kroppen. Så har du smidt nogle kilo, og du har allerede tilegnet dig de nye gode vaner. Så let er det!
moussaka
singapore laksa
Fra bogens indhold:
- Top 10-lister og gennemgang af grøntsager, frugter og bær, krydderurter, svampe, tang og alger, bønner og kornprodukter, nødder, frø og olier – og hvad de kan gøre for din krop.
- 4-ugers detox-kur
- Opskrifterne:
- Morgenmad
- Frokost og madpakke
- Salater
- Supper
- Hovedretter
- Desserter
- Gennemgang af vitaminer, mineraler og mikronæringsstoffer
Vejledende udsalgspris kr. 199,95
Bogen forhandles af Coop (se butikker her: Kvickly, SuperBrugsen), Dansk Supermarked (se butikker her: Føtex og Bilka), Arnold Busck Boghandlerkæde (se butikker her), Bog & Idé Boghandlerkæde (se butikker her) og hos Saxo.
Bogen er udsolgt fra forlaget.
4 hjerter i Politiken
Politiken gav bogen 4 hjerter og skrev bl.a. : “… masser af virkelig fine opskrifter, fornemme informationer om krop og fødevarer og ikke mindst appetitlige billeder.”
bibliotekerne skriver:
“En superindbydende bog med masser af sund mad, ny inspiration og lækre opskrifter. Indeholder flotte, farvestrålende fotos, der er med til at understrege budskabet.”
det æltefri grydebrød
“Det æltefri grydebrød” er en stærkt udvidet udgave af “Verdens bedste brød”, se nedenfor, som udkom i 2014. Bogen blev så stor en succes, at jeg blev bedt om at lave en stærkt udvidet udgave.
“Det æltefri grydebrød” indeholder mange nye opskrifter, bl.a. på kernerugbrød, ciabattaboller, foccacia, mandelbrød, kruskabrød, majsbrød og mange flere.
Det fantastiske ved denne superenkle bagemetode, hvor dejen ikke skal æltes, er, at man ikke kan mislykkes. Selv store børn kan bage brød med perfekt krumme og knasende skorpe.
Bogen er i butikkerne medio januar hos Arnold Busck, Bog & Idé-butikkerne og Dansk Supermarkeds forretninger (Føtex, Bilka).
Bogen er udsolgt fra forlaget.
det gode brød breder sig
Nu er “Det æltefri grydebrød” ikke blot en succes i Danmark. Den er lige udkommet i Tyskland, Norge og Sverige.
Klik på linket. Så kan du læse et interview med mig i Frankfurter Allgemeine:
Politiken skriver om successen her.
verdens bedste brød
verdens nemmeste brød
I min nye bog kan du læse, hvordan man bager et supernemt brød, som ikke kan mislykkes. Det kræver blot en gryde eller form med låg og en meget varm ovn.
Teknikken er opfundet af amerikaneren Jim Lahey, og jeg er her gået ham i bedene med forslag til 28 forskellige brød, der kan bages uden æltning af dejen – blot med langtidshævning og en kærlig hånd.
“Verdens bedste brød” kan i øjeblikket købes i Arnold Buscks butikker. Se nærmeste forhandler her. Eller i Bog & Idé butikkerne og hos Coops forretninger.
Bogen koster mellem 50-70 kr.
Ny, dobbelt så stor udgave af bogen udkommer januar 2015. Den hedder “Det æltefri grydebrød”, se ovenfor.
mange slags brød
Et lækkert stykke brød med en god krumme, en skøn smag og en sprød skorpe er en stor nydelse – men langtfra nogen selvfølgelighed. Men med det æltefri grydebrød kan alle være med. Hemmeligheden er lang hævetid og høj temperatur.
Grydebrød kan simpelt hen bages af alle. – Og det er et rigtigt blærebrød!
Bogen rummer forslag til mange typer brød fra groft rugbrød til fine flutes. Men her er også brød med krydderier og brød med grøntsager. Her er forslag til burgerboller, rundstykker og foccacia.
rødbedebrød med dildfrø
speltbrød med valnødder
denne bageteknik kræver blot gryder eller forme, der kan tåle 250 grader i ovnen
den lille grønne for madpakkespisere
5 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ i Politiken
I Politiken giver Keld Koplev 5 hjerter til “Den lille grønne for madpakkespisere”.
m u m s … m a d p a k k e !
pak op for noget godt
Vi nyder alle – små og store – den lille pause midt på dagen, hvor vi åbner for en lækker madpakke.
En madpakke tilberedt med friske råvarer og kærlighed er energi til både krop og sjæl. Og netop her til skolestart udgiver jeg en bog med masser af spændende nye og alternative ideer til madpakker.
slut med slatne madpakker og fede frokoster
”Den lille grønne for madpakkespisere” indeholder mere end 100 opskrifter på alt til madpakken fra godt rugbrød og grove burgerboller til smørepålæg, grønne frikadeller, postejer, pizzaer og tærter. Men her er også nytænkning til den transportable frokost i form af wraps, pitabrød, rugbrødsklapper, sandwich, supper og salater, og her er et afsnit om ”honningdepoter” med ideer til mellemmåltider og lidt til den søde tand.
Med ”Den lille grønne for madpakkespisere” burde det være definitivt slut med slatne madpakker og usundt pålæg. Det her handler om madder med omsorg – også for klimaet, for de fleste af bogens ingredienser kommer fra planteriget.
8 tilsætningsstoffer i en skive skinke
Når man ved, at der kan være op til 8 forskellige tilsætningsstoffer i en skive skinke, er der god grund til at tænke alternativt, som ”Den lille grønne for madpakkespisere” foreslår. I det hele taget kan det kun anbefales at undgå alt kødpålæg,. Forarbejdet kød mistænkes for at være kræftfremkaldende, og heller ikke den fede leverpostej og spegepølsen med nitrit bør ende på rugbrødet.
Bogen vender op og ned på den gammeldags madpakke med sine sunde og klimavenlige råvarer. Usund frokost er “old school”. Vi vil pakke op for frisk mad, der giver næring helt ud i de små grå.
“Den lille grønne for madpakkespisere” er fuld af ideer til transportabel omsorg.
Bogen kan bestilles hos Forlaget Klematis
det kærlige køkken
Læs mere om “det kærlige køkken” her.
Bogen er udsolgt men kan købes som E-bog hos Saxo.
Vegetarisk køkken. Thailand
Vegetarisk køkken. Marokko
Bøgerne er udsolgt, men kan købes som E-bøger hos Saxo.
Thailand . Fås også som lydbog hos Bookmate.
det helbredende køkken
det helbredende køkken – gør en forskel på 4 uger
Der findes mellem 150-180.000 danskere, der lever med diabetes 2.
Der er formentlig lige så mange danskere, der ikke ved, at de har diabetes 2.
Hver 2. time dør der en dansker af diabetes.
1,8 million danskere har forhøjet kolesteroltal. Omkring 1/2 million af disse får medicin for den forhøjede kolesterol.
Endnu flere danskere er overvægtige.
For alle disse mennesker har vi skrevet denne bog – der også er til dig, der måske bare vil bevare dit gode helbred.
en bog for alle, der vil skabe balance i deres liv
“Det helbredende køkken” henvender sig simpelt hen til alle, der vil skabe mere velvære og balance i deres liv. Her er en kort og overskuelig kur, der fører til synlige resultater på kun 4 uger, men som er aldeles uden hokus-pokus.
baseret på forskning
Bogen er især skrevet til folk, der lider af diabetes 2 (eller er i risikozonen), har for højt kolesteroltal eller vejer for meget. Forskning viser nemlig, at kuren her er vejen ud af disse problemer. Efter kort tid begynder overskydende vægt at trille af til fordel for et stabilt blodsukker, et lavere kolesterolniveau og ikke mindst – et mindre medicinforbrug. Bogen er baseret på en mindre undersøgelse på Privathospitalet Arresødal samt på større amerikanske forsøg.
følg 4 ugers kuren
“Det helbredende køkken” indeholder en 4 ugers kur, der bryder de vaner, som styrer vores forhold til mad, og introducerer masser af lækre, nye grønne retter. For grøn mad er smuk og velsmagende. Det beviser opskrifterne i denne bog. Og så er den farverige og sansestimulerende mad, der indgår i kuren, ikke kun en gevinst for sundheden og vægten, den har også en positiv indflydelse på husholdningsbudgettet!
spis så meget du vil
Og så må du vel at bemærke spise lige så meget af den lækre mad, du kan. Her er ingen restriktioner, blot du følger opskrifterne. Kun skal du holde igen med nødder, mandler og andre fedtholdige kerner samt avocado – og så naturligvis desserterne!
Bogens forfattere er eksperter i sundhed og kost, og du får her masser af gode råd og konkrete tip til, hvordan du holder motivationen højt under kuren og skaber et lettere liv med et bedre helbred.
om forfatterne
Mikael Bitsch er overlæge ved Rigshospitalet og har igennem en lang årrække forsket i livsstil, overvægt og ”mad som medicin”.
Catharina Rosendal er underviser og projektleder indenfor medicin med stor fokus på sundhed, ernæring og hvad man med de rigtige redskaber selv kan gøre for sin sundhed.
Kirsten Skaarup – også kaldt ”den grønne frk. Jensen” – har i mange år arbejdet med sund mad og udgivet 20 kogebøger, bl.a. bestselleren ”Vegetarisk køkken”, der er udkommet i langt over 100.000 eksemplarer. Senest har Kirsten Skaarup udsendt klimakogebogen “Det kærlige køkken” (www.detkaerligekoekken.dk), der dog er udsolgt fra forlaget i øjeblikket.
Søren Lange arbejder som chefkok og ernæringskonsulent og har en indgående viden om madens betydning for sundheden.
Omfang 208 sider
Bogen er udsolgt men kan lånes på biblioteket. Den fås også som lydbog hos Bookmate.
tidligere udgivelser
Kære Kirsten
Jeg er meget begejstret for Det æltefrie grydebrød og har for første gang nogensinde haft held med at bage et virkeligt godt brød. Jeg har efterhånden prøvet en del af opskrifterne i bogen, og de er alle gode – dog kan jeg slet ikke få grundopskriften til at lykkes. Jeg har prøvet at bage “grundbrødet” flere gange med forskellige meltyper, men hver gang det bliver tungt/tørt og lidt trist med en lidt flad smag. De andre brød er også gode flere dage efter bagning, men “grundbrødet” er virkeligt trist dagen derpå. Jeg bruger kvalitetsmel og følger opskriften nøje. Kan du sige noget om, hvad jeg eventuelt gør galt?
Tak for en inspirerende blog!
Venlig hilsen Lise.
Kære Lise,
Mange tak for din hilsen. Det er dejligt at høre, at du har glæde af den æltefri bagemetode. Det ER faktisk fantastisk at alle nu kan blive mesterbagere. Før jeg startede med denne form for dej, kunne jeg heller ikke lykkes ordentligt med bagningen.
Desværre har jeg ikke noget svar på dit spørgsmål. Jeg kan se, at du har bagt så meget, at du har en fornemmelse for, hvordan dejen skal være rent konsistensmæssigt. Målene er cirkamål, da der somme tider skal lidt mere eller lidt mindre mel i en dej.
Jeg overvejer, om der kan have indsneget sig en fejl i opskriften. Jeg vil under alle omstændigheder afprøve opskriften endnu en gang. Så hører du fra mig igen. Men hav lidt tålmodighed. Jeg gør det snarest muligt.
Kh Kirsten
Jeg har altid været godt tilfreds med mit bagværk, både brød, boller, tærter og kager, men især det med kun at skulle røre dejen sammen og ellers ikke bruge mange kræfter på den, tiltalte mig, da jeg pga af fibromyalgi har begrænsede kræfter og altid skal vælge mine udfordringer med omhu. Jeg skrev derfor bogen på min ønskeseddel – og tænk! jeg fik den i fødselsdagsgave for et par uger siden! Hurra!
Flere af opskrifterne er allerede prøvet, og sikke en succes! Det er de mest fantastisk brød, så lækre og sprøde med den skønneste krumme! Selv rugbrød har jeg nu prøvet, og også det var en succes. Jeg har også bagt efter grundopskriften et par gange – begge gange brugt fuldkornsmel, og begge gange fået fine brød, som også var gode dagen efter, så det problem som beskrives ovenfor, har jeg ikke oplevet.
Som nævnt har jeg ikke så mange kræfter, så i stedet for tunge smedejernsgryder, glasfade og andet tungt, bager jeg i en stegeso fra Tupperware, som jeg kan magte at løfte ud og ind af ovnen – selv når den er gloende varm.
Tusind tak, Kirsten, for endnu en inspirerende og spændende kogebog, som ligesom de øvrige vil blive brugt i årevis.
Mange hilsener
fra
Merete.
Kære Merete
Tusind tak for din hilsen. Det er da virkelig en solstrålehistorie. Jeg har faktisk slet ikke tænkt på at denne metode er en ekstra gave til folk som dig, der ikke har så mange kræfter i hænderne.
Nu er det jo ikke mig, der har opfundet metoden, men derfor er jeg alligevel rigtig, rigtig glad for at høre, at du kan lide de opskrifter, jeg har udviklet. Sandt at sige har jeg aldrig været god til at bage, så da forlaget spurgte, om jeg ville lave bogen, sagde jeg nej. Men så var jeg alligevel udfordret, og jeg begyndte at lave nogle forsøg. Og jeg blev vildt begejstret. Faktisk tror jeg, at det er svært at mislykkes med disse brød.
Fortsat god fornøjelse med brødene – og tusind tak for dine søde ord.
Kh Kirsten
Godt, du alligevel tog udfordringen op, da du spurgt, om du ville lave bogen. Og når du nu selv synes, du ikke er særlig god til at bage, vil jeg da lige fortælle dig, at både brownien og æblecrumblen fra “Det helbredende køkken” nu hører til blandt de oftest bagte kager i mit køkken. Brownien uden nødder kan bruges til de lækreste lagkagebunde, og æblecrumblen kan laves med pærer (krydres da med ingefær), og begge varianter kan tilsættes frosne brombær i stedet for de tørrede abrikoser, og bages da ca. 5 minutter længere. Og tidligere – før jeg blev veganer – var American Cheesecake a la Annika fra en af dine tidligere bøger fast på mit repertoire. Så helt dårlig til bagning er du bestemt ikke. 🙂
Mange hilsener
fra
Merete.
Ih, tusind tak, Merete! Nu får jeg røde ører. Det må være den dér med “blind høne” … Nå, nu vil jeg tage imod rosen, og jeg er rigtig lykkelig for den, skal du vide.
Også tusind tak for de gode ideer med variationerne til kagerne i “Det helbredende køkken”. Kager ER ikke min spidskompetence, derfor er jeg ekstra glad for dine ideer. Dem vil jeg tage ind i mit repertoire. Cheesekagen er fra min allerførste bog “Vegetariske festmiddage” fra en menneskealder siden. Jeg havde helt glemt den kage. Måske skulle jeg prøve, om jeg kan lave en vegansk variation?
Tak igen – og
mange kærlige hilsener fra
Kirsten
Kære Kirsten!
Tag du bare imod rosen – også uden røde ører – for den er ærligt ment. Ja, opskriften er fra “Vegetariske festmiddage”, som jeg fik som ganske ung, jeg har haft interesse for det grønne køkken meget længe, men har alt for længe hængt fast i det man “plejer”. Det er heldigvis ændret!
Og ja, det ville være spændende med en vegansk version af cheesekagen, jeg har selv overvejet, om jeg kunne udvikle en opskrift – lad os skrives ved, når vi har resultater, vi synes er værd at dele. 🙂
Mange hilsener
fra
Merete.
Kære Merete,
Tak igen.
Ja, lad os kigge på cheesekagen og snakkes ved Det kunne være morsomt at udvikle en lækker vegansk udgave.
Kh Kirsten
Der er godt gang i grydebrødene her hos os, og jeg er stadig lige begejstret for de lækre brød. Det eneste minus er den ekstra to timers hævning, som har gjort at det altid er lidt op ad dagen inden der er nybagt brød. Det blev jeg nødt til at finde en løsning på, da jeg i går skulle medbringe nybagt brød til en brunch. Jeg forsøgte da at røre dejen 4 timer tidligere, end jeg plejer, lade den hæve i 16 timer, og derefter hælde dejen direkte i de opvarmede formene. Brødene blev bagt som efter opskriften, og ja, det fungerede fint – det blev som sædvanlig de lækreste brød, man kan tænke sig.
Dette fif vil jeg lige bringe videre til andre, som måske også ind imellem har brug for, at der hurtigere er brød på bordet.
Kærlig hilsen
Merete.
Hi Merete,
Ja, grydebrødet er virkelig genialt. Og du har ret: brødet kan godt bages uden efterhævning, hvis det har fået en lang første hævning. Heldigvis kan dejen hæve temmelig længe, sådan at man kan røre den sammen i rigtig god tid.
Jeg ved ikke om du har prøvet at bage uden gryde? Jeg bager bl.a. flutes og ciabattaboller direkte på en plade, og den dej behøver ikke at efterhæve. Så kan man have friske boller fra morgenstunden.
Kh Kirsten
Hej Kirsten!
Jo, jeg har i rigtig mange år brugt at bage langtidshævede boller, så det er ikke nyt for mig, tværtimod er familie og venner netop forvendt med nybagte boller til morgenmaden/brunchen. Denne gang ville jeg så gerne overraske med de skønne grydebrød, for de får jo sådan en fantastisk skorpe og er i det hele taget super lækre – og det lykkedes jo også. 🙂
Kh
Merete.
Hi igen Merete,
Ja, jeg tænkte jo nok, at du var helt opgraderet!
Kh Kirsten
Mange tak for dette nyeste indlæg. Heldigvis tåler vi alle i familien gluten. Men der er, som du også skriver, desværre mange, der ikke tåler gluten. Jeg har lige sat en portion æltefri grydebrød igang – den anden portion i min “bagekarriere”. Og jeg bruger din seneste bogs grundskrift som opskrift – en rigtig god bog. Første gang blev brødet rigtig godt og sprødt, og det vil fremover blive bagt rigtig meget. Jeg holder mig dog efterfølgende ikke helt til de angivne mel typer – udover alm. økologisk hvedemel. Jeg skifter knap halvdelen ud med mel fra vores næsten lokale økologiske meldyrker Falslevgård. Deres mel kan man nemlig få i Superbrugsen i Spentrup, hvor jeg normalt handler. Du har nemlig også ansporet til at eksperimentere – altså bruge andre ingredienser, hvis man ikke kan skaffe dem i opskriften. En stor tak for din ihærdighed med at opfinde nye opskrifter til os.
Mange kærlige hilsener Hanne
Kære Hanne,
Tusind tak for din hilsen. Det er dejigt, at du har glæde af grydebrødet. Det er en genial opfindelse – desværre ikke min! Jeg har aldrig været rigtig heldig med mine brød, før jeg begyndte på “grydemetoden”. Det er lidt af et under faktisk!
Og du har helt ret: det gælder bare om at eksperimentere. Det kan selvfølgelig gå galt engang imellem, men holder man sig til målene, skulle det være O.K. Blot skal man ikke komme FOR meget groft mel i grydebrødene. Så kan det gå ud over hævningen.
Tak for dine smukke ord – og fortsat god fornøjelse med brødene.
Kh Kirsten
Hej Kirsten!
Stort tillykke med din nye udgivelse – “Power Food Revolutionen” lyder som en super god bog. Og jeg er en af dem, der virkelig kan skrive under på, hvor stor effekt det har på helbredet, at omlægge kosten til det sunde grønne køkken, så jo mere info om plantekostens positive sider, der kan komme ud, jo bedre. Nu er der så en god anledning til at glæde sig til januar, som jo ellers kan være en ret sur måned – det bliver rigtig spændende at se din nye bog, jeg er sikker på, at den er fyldt med inspirerende opskrifter og nyttig viden.
Kærlig hilsen
Merete.
Hi Merete,
Tak for din hilsen. Det er bare SÅ dejligt at høre fra dig, at du har fået det bedre ved at spise grønt. Det er virkelig naturens eget apotek, man handler i, når man spiser dét, der er godt for kroppen. Og jeg håber selvfølgelig, du vil synes om den nye bog – og at stadig flere vil få øjnene op for den lækre og sundhedsfremmende mad.
Rigtig god december – og
mange kærlige hilsener fra Kirsten
Kære Kirsten. Udkommer din nye gryde brød og powerfood bogen som e-bøger. Jeg er blind, og jeg holder meget af dine bøger, men det er noget lettere at bruge ebøgerne end indscanne bøgerne selv. En anden ting er, at nogle af dine gamle bøger som for eksempel postejer og pater godt kunne genudgives som ebøger, de er jo stadig gode, og de indscanningsforsøg jeg haR lavet gennem tiden er ikke helt gode. Kærlig hilsen Annie.
Kære Annie,
Jeg ville virkelig ønske, jeg kunne sige ja til dine spørgsmål. Men foreløbig er der ingen planer om E-bøger. Både bagebogen og powerfood-bogen udkommer på Forlaget Legind, og det er dem, der bestemmer, om der skal laves E-bøger. Jeg vil vende spørgsmålet med dem, så måske kommer de hen ad vejen. Men lige nu er det desværre ikke aktuelt.
Tak for ideen med “Postejer & pateer”. Den er så gammel, så jeg ikke rigtig har tænkt på den. Nu vil jeg tage den frem og se, om den stadig er brugbar. Den har jeg nemlig selv rettighederne til.
Jeg vil gerne sige, at jeg har stor respekt og beundring for, at du som blind lever grønt og godt. Det er flot, flot, flot …
Hav en dejlig december.
De kærligste hilsener fra
Kirsten
Kære Kirsten. Tillykke med bøgerne både bagebogen og powerfoodbogen. Jeg håber, du kan overtale forlaget til at udgive ebøger, det er en uvurderlig hjælp for mennesker som mig. Jeg kan lide at lave grøn mad, når jeg endelig laver mad, det er ikke alting, jeg kan lave, men gryderetter og de postejer, der bare skal blandes og i ovnen og andre ovnretter er jo relativt nemme at lave. Jeg vil påstå, at det er lettere at lave grøn mad end kød, det er lettere at stå og rode med grønsager end med kød efter min opfattelse. og så gælder det jo selvfølgelig også om at have nogle rigtig gode redskaber i sit køkken, en god foodprocessor og en god måde at lave tern på, jeg kan anbefale den geniale svenske opfindelse, der hedder aligator, hvis det har interesse, skal jeg finde linket frem til den. Rigtig glædelig jul til dig Kirsten og alle I andre inspirerende mennesker herinde. Kærlig hilsen Annie.
Kære Annie,
Mange tak for din hilsen. Du får det til at lyde så nemt – dét at lave mad, når man er blind. Men det er dejligt, at du har mod på det. Jeg synes stadig, det må være en kæmpe udfordring.
Du må meget gerne sende linket til den foodprocessor, du nævner. Mange synes jo, det er besværligt at snitte og hakke. Jeg oplever det som meditation.
Jeg sender naturligvis dit ønske om E-bøger videre til forlaget, så håber jeg, de vil overveje det.
Rigtig glædelig jul til dig, Annie, og alt godt i det nye år.
De kærligste hilsener fra
Kirsten
Kære Kirsten Skaarup
Jeg har bagt grydebrød siden foråret 2015. Tidligere havde jeg altid ondt i maven, men efter at have læst om en australsk diæt, fandt jeg ud af, at jeg ikke tåler brød af de almindelige kornsorter. Jeg bager derfor speltbrød efter metoden. Da det også helst skal være med surdej el meget lang hævetid, har jeg eksperimenteret lidt. Dejen hæver nu ca 24 timer og efterhæver ca 1 1/2 time. Jeg kommer hele og knuste kerner i samt fuldkornsspeltmel. Det bliver naturligvis et noget andet brød, men da det også skal gøre det ud for rugbrød, er det helt perfekt. Dejen skal være ret våd, da brødet ellers bliver for tørt. Hvis andre har brug for/lyst til et meget groft brød, leverer jeg gerne opskriften.
Venlig hilsen
Annette
Kære Annette,
Mange tak for din hilsen. Det er dejligt at høre, at grydebrød også fungerer, selv om du bager på en lidt anden måde. Især er det jo dejligt, at du kan TÅLE brødet, for det ER hårdt at være glutenallergiker/overfølsom.
Det er også fint at vide, at rigtig lange hævetid har en effekt. Hvis du har lyst, må du meget gerne sende opskriften. Jeg vil gerne efterprøve den, og så kan jeg måske lægge den på bloggen, så den kan blive til glæde for andre.
På forhånd 1000 tak.
Kh Kirsten
Kære Kirsten, opskriften kommer herunder. Det er en ret stor portion, som passer i en fem liters gryde. Så kan jeg nøjes med at bage en gang om ugen. Jeg skærer en del i skiver og fryser. Resten kan sagtens holde sig 3-4 dage.
100 g parboiled spelt og 100 g knust + 3 dl varmt vand – trække til det er afkølet.
7 1/2 dl vand, gær som lille ært, 50 g speltflager, 100 g havreklid, 30 g chiafrø, 50 g hørfrø, 20 g solsikkefrø, 150 g fuldkorns speltmel, 35 g salt, evt 1 spsk ahornsirup (tåler ikke honning) og ca 700 g fint speltmel. Olie til skålen t efterhævning.
Skal være ret våd og klistret. Hæver ca et døgn og derefter ca 1 1/2 time.
Bages v 250 grader i 35 min. Ved 225 grader uden låg i 30 min. Min gryde er oval (Ikea)
Mange hilsener og god fornøjelse
Annette
Kære Annette,
Mange tak for opskriften. Jeg vil afprøve den ved lejlighed i en lidt mindre udgave. Det er rigtig sødt af dig, at du vil dele opskriften. Tusind tak!
Jeg glæder mig meget til at afprøve den. Det er jo skønt, hvis brødet kan spises af folk, der ellers ikke tåler gluten.
Mange hilsener fra
Kirsten
Kære Kirsten
Jeg bliver nok lige nødt til at forklare, hvad det er jeg og mange andre ikke tåler: vi har det, der så “poetisk” kaldes irritable tarme. Vi har ikke glutenintollerans, men kan ikke tåle nogle af de kulhydratsammensætninger, der er i korn, grønt og frugt. Disse forbindelser findes i mindre mængde i spelt end i andre kornsorter, men det er begrænset, hvor meget man vil kunne tåle.
Jeg har som sikkert mange andre været faldet for en slankekur, hvor der var begrænsninger på kulhydrater. Jeg stoppede derfor med at spise brød – og fik det “mirakuløst” bedre. Det var først noget senere, jeg fandt ud af hvorfor.
Jeg har altid været vild med alle former for løg og kål, men det er desværre også noget af det, jeg ikke tåler. Jeg spiser det af og til alligevel og ved så, hvorfor jeg får mavepine.
Jeg har også prøvet at bage et brød efter en opskrift for lowFODMAPdiet, men da jeg har en kraftig nikkelallergi, gik det helt galt. Derfor er jeg nu lykkelig over at have fundet en let metode til et dejligt brød, som jeg kan spise.
Mange hilsener
Annette
Kære Annette,
Mange tak for din uddybning. Der findes mange former for overfølsomhed/allergi mv., så det er rart at få en præcis beskrivelse af dit problem. Det kan garanteret hjælpe andre, der måske endnu ikke har forstået, hvor deres maveproblemer kommer fra. Men jeg synes godt nok, det er en belastning for alle jer, der hele tiden skal tænke på, hvad I spiser.
Tusind tak fordi du ville dele dine udfordringer på madfronten!
Kh
Kirsten
Hej Kirsten
Har lige købt din “det æltefrie grydebrød” glæder mig til at bage dine brød 😊 Har set i opskriften at der står råsukker. Hvad er det ? Synes ikke lige jeg er stødt på det før 😉
Kh Susanne
Hi Susanne,
Jeg er glad for at høre, at du har fået min bagebog. Det er næsten umuligt at bage dårligt brød efter den æltefri metode,så jeg håber, du bliver glad for brødene.
Faktisk kan du bruge al slags sukker. Dét jeg kalder råsukker, hedder også rørsukker. Men du kan bruge almindeligt hvidt sukker. Det er jo meget små mængder, der bruges, så alle slags sukker er O.K.
Kh Kirsten
Hej Kirsten
Tak for svar 😄 Jeg tænkte nok det var rørsukker men måtte lige være helt sikker 😉
Kh Susanne
Altid til tjeneste!
Kære Kirsten!
Flot omtale af grydebrødsbogen i Politiken i dag – tillykke! 🙂 Hvor er det flot med det store salg af bogen i Tyskland.
….. og jeg tilslutter mig selvfølgelig, for det er virkelig en god bog, som bliver flittigt brugt her hos mig.
Kh
Merete.
Kære Merete,
Ja, jeg har lige set det. Det er morsomt, at det nu også omtales i Politiken. Tak for dine smukke ord.
Kh Kirsten
Kære Kirsten.
Tak for nogle inspirerende opskrifter. Fordi jeg aldrig har lært at bage brød, og har været uheldig med mine diverse opskriftforsøg, har jeg gået på to forskellige brødkurser. På kurserne har jeg lært, at jeg IKKE må blande saltet ned i gæren, men skal blande salt med melet for ikke at dræbe gæren. Og ingen gar før nævnt, at der skal sukker i gæren,mtil et langtidshævet brød. Din bog inspirerer, men forvirrer mig lidt på disse to punkter. Bedste hilsner Jeanette
Kære Jeanette,
Jeg er glad for, at du kan bruge mine opskrifter. Tak for det.
Med hensyn til salt og gær har du sådan set lært det rigtige. Gær KAN hæmme gærens aktivitet. Jeg har dog aldrig selv oplevet det. Men vil du være på den sikre side, så bliv ved med at blande saltet i melet.
Jeg tilsætter sukker for at FREMME gærens aktivitet. Det er ingen nødvendighed – og ikke for at søde brødet – men altså simpelt hen for at støtte gæren. Du kan roligt bruge min metode med salt og sukker i starten, men du kan også vælge den fremgangsmåde, du har lært: kun salt – og saltet i melet. Så tror jeg, du er på den sikre side. God fornøjelse!
Kh Kirsten
Hej Kirsten
Jag har köpt och läst din bok på svenska. Jag har provar flera av recepten och det blir verkligen goda bröd. Tack för en bra bok.
Nu till några frågor:
Går det bra om man jäser brödet längre än 12 timmar? Jag skulle vilja sätta degen på kvällen och baka ut den efter jobbet.
Jag har en stor gjutjärngryta som rymmer en dubbel sats. Jag skulle alltså kunna baka ett stort bröd men då måste ju baktiden i ugnen öka. Hur vet jag när brödet är färdigt om det är dubbelt så stort?
Hoppas att det är ok att skriva på svenska.
Med Vänliga Hälsningar Henrik
Kære Henrik,
Mange tak for din hilsen. Det er dejligt at høre, at du er glad for bagebogen – og at den også virker i Sverige.
Du kan godt lade dejen hæve mere end 12 timer. Hvis den falder lidt sammen, så fold den sammen nogle gange og sæt den til hævning igen.
Til gengæld ville jeg være forsigtig med at bage i en MEGET stor gryde. Jeg har ikke selv prøvet det og kan derfor ikke svare helt præcist på dine spørgsmål.
Jeg kan desværre kun stå inde for de mål, der er angivet i bogen. Hvis du har mod på det, kan du evt. selv lave en prøvebagning. HVIS du bager i en meget stor gryde, tænker jeg, at tiden med tildækning (låg eller folie) af gryden skal forlænges med ca. 15 minutter, og derefter skal du bage til brødet er helt gyldent.
Fortsat god fornøjelse.
Kh Kirsten
Man kan sagtens lade dejen hæve et døgn eller mere, brug mindre gær og start med at sætte dejen lidt køligt – jeg bruger soveværelsesgulvet.
Bagetid: når temperaturen er 100 grader i midten af brødet, er det bagt (ifølge Claus Meyer). Jeg har prøvet det efter flere gange, det er en sikker metode.
Venlig hilsen
Annette
Kære Annette,
Mange tak for din gode kommentar. Den er nyttig!
Kh Kirsten
Tack till både Kirsten och Annette för era svar. Jag skall prova detta framöver.
Med vänliga hälsningar Henrik
🥧 🥧 🥧 God fornøjelse med brødene.
Kh Kirsten
Hej Kirsten
Vil lige høre om den lille madpakke bog er helt grøn… vegansk? Vegetarisk?
Er den egnet til børnehavebørn også?
Venlig hilsen
Pia Jøker
Hi Pia,
Tak for dit spørgsmål. “Den lille grønne for madpakkespisere” er vegetarisk men ikke helt vegansk. Jeg har ikke bogen hos mig i øjeblikket, men jeg mener, der er æg i nogle ganske få af opskrifterne. Men den ER hovedsagelig vegansk.
Den er bestemt egnet for børnehavebørn, og jeg håber, du får glæde af den. Du kan jo fx starte med at låne den på biblioteket.
Kh Kirsten
Mange tak for kvik tilbagemelding – den vil blive bestilt snarest. Har et lille barnebarn der snart starter i en børnehave, som heldigvis endnu ikke er underlagt madordning 🙂
Kære Pia,
Jeg håber, du bliver glad for bogen – og det lille barnebarn tilfreds for maden! Skønt at I selv kan bestemme, hvad det skal være.
Kh Kirsten
Hej Kirsten.
Jeg har desværre først for nyligt fundet din hjemmeside hvor du har et hav af super lækre og spændende opskrifter og Wow hvor er billederne altid flotte!
MEN jeg ved ikke om det bare er mig eller der er noget galt med linkene fra arkiv osv men det virker rigtig rodet og meget svært at finde ting.
Et eksempel er hvis man klikker på arkiv og julemad som kategori, så kommer jeg hen til nogle enkelte opskrifter bla. Med julelåge nr. XX. Men jeg kan simpelthen ikke finde alle lågerne under siden?
Når man trykker en opskrift ender man ofte med en masse andre ting som forvirre. Når jeg klikker på en opskrift forventer jeg ikke at det er blandet sammen med en masse andre.
Jeg har svært ved at find ud af om hvilke opskrifter der evt kan findes i dine bøger, f.eks er det min første jul som vegetar og ville gerne prøve mandel pate men er den at finde i en bog?
Jeg elsker elektroniske opskrifter men din side er simpelthen så forvirrende at jeg håber at kunne købe bøgerne istedet for opskrifterne er fantastisk!
Håber du kan hjælpe mig lidt.
Kære René,
Det er dejligt at høre, at du kan lide min blog. Jeg håber, du finder mange lokkende opskrifter.
Jeg er til gengæld ked af at høre, at du har problmer med linkene. Jeg har prøvet at tjekke det, og jeg kan ikke helt se problemet. Hvis du fx søger under “julemad”, kommer der mange sider frem med juleopskrifter. Det samme gælder for de andre emnegrupper.
Desværre vil du nogle gange finde andre opskrifter sammen med præcis, dén DU søger. Det skyldes, at jeg kun kan henvise til en bestemt side – og på denne side kan der være flere forskellige opskrifter.
Jeg kan ikke selv gå ind i systemet, som håndteres af WordPress.
Så måske vil det være en bedre løsning for dig at finde en/flere af mine bøger. Den nyeste STORE bog (2008) med de fleste all round opskrifter er “det kærlige køkken”. Den er desværre helt udsolgt, men måske kan du finde den antikvarisk? Den kan dog købes som E-bog hos Saxo.com. I min nyeste bog fra i år “Klimakærlige frikadeller, bøffer, pateer & postejer” er der rigtig mange opskrifter på postejer og pateer. Se evt. mere om mine bøger her: https://wp.me/p5bjYH-Kl. En mulighed er også at låne bøgerne på biblioteket.
Kh Kirsten
Tak for svar Kirsten, jeg kan godt se at der nederst er flere sider men ja de er blandet med nytårs opskrifter osv. Hvilket gør det lidt uoverskueligt når man har søgt på julemad.
Måske jeg er for utålmodig 🙂
Jeg vil gå på jagt efter nogle bøger.
Jeg ville godt lave en julemiddag, ikke frokost, men har ikke helt forstået om det er meningen pate som du anbefaler skal være varm eller kold?
Hi igen René,
Jeg foreslår, at du kigger på forslagene til julemiddagen 2018. Dem finder du her: https://wp.me/p5bjYH-4If. Der er fx også opskrift på en dejlig brun sovs.
Er du ikke vild med forslaget til forret, så prøv en gulerodstartar (https://wp.me/p5bjYH-3SA) eller en faux gras (https://wp.me/p5bjYH-4GV).
Hvis du har tålmodighed, kommer der også sidst i november forslag til en plantebaseret julemiddag anno 2019.
Kh Kirsten
Kære René,
Pateer og postejer kan serveres enten varm eller kold, som du har lyst til.
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
Tilmeld
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy