brunkål på den kloge måde
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in hovedretter
.
brunkål er mormormad med sund fornuft
Her er et bud på vinterens sidste udkald for hvidkålen. Det store faste hoved har klaret sig godt gennem hele vinteren, men mon ikke vi alle længes efter de nye grøntsager?
Men vi må vente lidt endnu, og hvidkålen står fint distancen i denne gamle ret, faktisk en slags fattigmandskost før i tiden. Der er stor interesse for mormormad i øjeblikket. De yngre generationer vil spise boller i karry, forloren hare, brunkål og lignende gamle retter. Det er mad, der traditionelt for forbundet med kød, men de kan sagtens laves med vegetabilske produkter.
Jeg synes, det er sjovt at modernisere de gamle retter, og her er så et bud på, hvordan man kan spise en dansk klassiker på den bæredygtige og fedtfattige måde.
Den klassiske brunkål laves med smør og sukker på samme måde, som når man laver brunede kartofler. Jeg har erstattet de to ting af lidt olie plus blåbærsirup.
.
hvidkål har hovedet fuldt af gode stoffer
Der er meget godt at sige om hvidkålen. Den har hovedet fuldt af vitaminer og mineraler, og så er det billig mad. Der er ufattelig mange potente stoffer i hvidkål i forhold til prisen. I gamle dage kaldte man hvidkål for de fattiges medicin.
Hvad man ikke vidste dengang er, at hvidkål er spækket med fytokemikalier som thiocyanater, indoler, lutein, zea-xanthin, sulforafan og isothiocyanater. Disse stoffer er meget kraftfulde og forebygger flere forskellige former for kræft. Og så balancerer de kolesterolbalancen.
Mange forsøg har vist, at kål er virksom som kræfthæmmer. Det skyldes især det store indhold af antioxidanter, den antiinflammatoriske virkning og mængden af glukosinolater, som næsten kun findes i kål. Det svovlholdige stof, som også giver kålen dens karakteristiske smag, bruger planten til forsvar mod sygdomme og skadedyr. Og måske har disse stoffer samme virkning i kroppen.
Der er A- (beta-caroten), B- (især folat), C- og K-vitaminer i kål. K-vitamin er vigtig for knoglerne og ser ud til kunne hindre skader i hjernen og er dermed aktiv i forebyggelsen af Alzheimers.
Kål indeholder mange mineraler som kalk, kalium, mangan, magnesium og jern.
brunkål på den kloge måde
1 spsk spidskommen eller alm. kommen
150 g løg
3 spsk kokos- eller olivenolie
1 hvidkålshoved (godt 1 kg)
1-1 1/2 dl blåbær- eller ahornsirup
1/2 dl tamari (soja)
400 g kartofler
1 håndfuld friske timianstængler
3 laurbærblade
10 veganske pølser (200 g), evt. røget tofu eller kogte bønner
citronsaft
rugbrød
Rist kommenfrøene i en tør gryde, indtil de dufter.
Skær løgene i tynde både og kom dem i gryden sammen med olien. Svits løgene, til de er klare.
Snit hvidkålen fint og tilsæt dem sammen med sirup og tamari. Svits et par minutter.
Skær kartoflerne i skiver og kom dem i gryden sammen med timianstilkene (gem lidt til pynt), laurbærbladene og et godt drys friskkværnet peber. Sørg for at kartoflerne er dækket af kålen.
Lad kålen simre under låg 20 minutter. Vend rundt i den engang imellem.
Tilsæt pølserne (eller tofu, bønner eller hvad du har valgt) og lad retten simre endnu 10-15 minutter.
Smag til med sirup, salt, peber og citronsaft.
Servér rugbrød til brunkålen plus evt. lidt god jomfruolivenolie til at dyppe brødet i.
God ide med brunkål 🙂 Længe siden jeg har fået det.
Ny tvist i tilberedningen – dejligt.
Håber jeg snart får det lavet
Tak og knus fra Wanda
God fornøjelse, Wanda. Jeg er sikker på, at Frede vil blive glad.
Kh Kirsten
Det tror jeg også Kirsten ha ha
Faldt over nogle palmeblade i dag og købte dem.
Nu vil jeg lige lede efter en opskrift med dem ellers bliver de blot svitset 🙂
Knus Wanda
Wanda, du kan bruge palmekål på akkurat samme måde som grønkål. Det er supersundt. God fornøjelse!
Kh Kirsten
Tak Kirsten.
Jeg svitsede den sammen med løg og hvidløg. krydrede med salt, peber og chili og dertil lidt citron i.
Tog spagetti til, ja det kom også lige 2 min. med i wokken 🙂
Uhmmmm
Ikke sidste gang jeg køber palmekål. 1 bundt for 20 kr. 🙂
Tak for den gode opskrift, Wanda. Det lyder godt med pasta til. Palmekål er faktisk lidt lettere at gå til end grønkål. Og man kunne jo også lige drysse en håndfuld ristede mandelflager på (og måske lidt tørrede tomater i olie?).
Kh Kirsten
Jeg tænkte på tomaterne, men fik det så ikke gjort. Revet parmesan og mandler ville have været supert.
Knus Wanda
Så er vi enige igen, Wanda. Hvis der kun var os to, ville der ikke være krig i verden.
Kærligst Kirsten
ha ha nææææ det ville der ikke.
Du laver maden og jeg nyder 🙂
Jeg smilede lidt højlydt, så Frede var nysgerrig og jeg fortalte ham, at det var dig jeg smilede af.
Hans kommentar var : Hvis hun vil sælge mig igen, så er det ikke interessant !!!!
Ha ha
Kan du have en dejlig solskinsdag
Knus Wanda
Selv ha, ha. Ha’ desuden en dejlig solskins-weekend.
Kh Kirsten
Jeg bliver sulten, skal afprøves…..
Skønt at høre, Viveca. Fortæl gerne, hvad du synes om den gamle ret.
Kh Kirsten
Hej Kirsten,
Jeg har ikke været så heldig med de veganske pølser jeg har købt. Er der et mærke eller et sted, som du kan anbefale, hvor de sælger nogle gode nogle?
De bedste hilsner
Dorte
Kære Dorte,
Hhhmmmm …. veganske pølser er jo IKKE som de pølser, nogle er flasket op med. Dem, jeg har købt, er i konsistens og smag nogenlunde som fast tofu. Jeg har resten liggende i fryseren i sommerhuset, så jeg vender tilbage til dig, når jeg får kigget på dem. Men jeg kan selvfølgelig ikke garantere for, at de falder i smag.
Men du kan sagtens bruge andre former for proteiner i brunkålen, fx store hvide bønner, kidneybønner eller – og måske allerbedst – røget tofu i terninger. God fornøjelse!
Kh Kirsten
Denne brunkåls ret er blevet en af vores absolutte favoritter.
Mange tak for opskriften – det er virkelig velsmagende ret.
Kære Jan,
Hvor er det dejligt at høre. Jeg bliver altid så glad, når bloggens læsere kan lide mine opskrifter. Tusind TAK!
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
Tilmeld
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy