ugens menu uge 15 2013 – her hjælper kun bønner
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in ugens menu
Hvis du vil være sikker på at følge med i de nye opskrifter her på bloggen, så tilmeld dig E-mail abonnementet, se et stykke nede i spalten th. Så får du besked, når der er nye lækker-bidder.
Hvis du vil afmelde abonnementet, så gå ind samme sted – og send desuden en mail til mig: kirsten.skaarup@privat.dk
Alle opskrifter er til 4 personer.
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
17. april 2013
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
.
.
s p i c e r ø d b e d e n o p
.
.
.
sæt krydderi på rødbeden
Her er en enkel hverdagsret, som er hurtigt lavet. Det er interessant, at den lidt neutralt smagende rødbede virkelig bliver vækket til live med et strøg af Østens krydderier.
Klik på billedet, så får du opskriften.
.
rødbeder i krydret kokossovs
.
.
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
16. april 2013
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
.
.
e n r u g b r ø d s s a n d w i c h
.
rugbrød i madpakken
Mange børn er aldrig blevet vænnet til at spise rugbrød. De vil kun have hvidt og værdiløst brød.
Det kan man måske råde bod på ved at give børnene en rugbrødsburger med i madpakken. Burgere er populær mad og med lækkert fyld kan børnene lokkes til at spise det sunde rugbrød.
Burgerne kan bages med de to slags rugbrødsdej, som jeg skriver om nedenfor.
En klog kvinde har sagt: “Det tager kun en generation at glemme smagen af godt brød.”
.
Her på bloggen kan du finde mange opskrifter på plantefrikadeller og -postejer, smørepålæg mv
Du kan også få en masse ideer til madpakken i “den lille grønne for madpakkespisere“.
.
.
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
15. april 2013
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
.
.
r u g i s a l a t e n
.
mit hjerte banker for rug
.
rug er ikke blot til brød
Jeg skriver nedenfor om vores troløshed overfor den gode, gamle kornsort, rug.
Vi anvender mest rug til rugbrødsbagning, men da vi har svigtet rugbrødet, kan vi måske tænke i alternative anvendelsesmåder.
Hele korn i salater er rigtig lækkert. Et korn som perlebyg er blevet enormt populært, men alle hele korn er lækre i salater. Især synes jeg, at rugkerner giver en dejlig mæthedsfølelse. Og ny forskning peger desuden på, at rug er forebyggende for prostatakræft.
Prøv denne salat med rugkerner (alle andre hele kerner kan også bruges). Klik på billedet, så får du opskriften.
.
salat med perlerug, ærter og chilimayo
.
.
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
14. april 2013
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
.
.
r u g b r ø d s m o t o r e n
m a n g l e r o p t a n k n i n g
.
2 millioner madpakker
Skønt vi i Danmark smører 2 millioner madpakker hver dag, er vores indtag af rugbrød faldet med 40% siden 1985. Det er rigtig meget. Uhyggeligt meget.
For mig er rugbrød rygraden i ernæringen. Det sværeste for mig på lange rejser er at undvære det gode danske rugbrød.
Men mange madpakker må altså i dag bestå af andet end rugbrød. Der kan selvfølgelig sagtens være andre sunde ting i madpakken, men jeg vil nu alligevel slå et slag for rugbrødet.
Hvis man så oven i købet har tid til at bage sit eget rugbrød, er det jo rigtig dejligt.
Her er en superhurtig opskrift på rugbrød med valnødder. Det hele skal blot røres sammen og hæve. Derefter i ovnen og wupti: du har et par skønne rugbrød, som oven i købet kan fryses.
.
valnødderugbrød
Klik på billedet, så får du opskriften.
Hvis du har mod på et surdejsrugbrød, som kræver lidt længere forberedelsestid, så prøv Claus Dalbys surdejsrugbrød.
.
.
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
13. april 2013
_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
.
.
a p r o p o s s o y a
.
danske dyr rydder regnskoven
Det er desværre ingen nyhed, men nu blev det så heldigvis omtalt i medierne igen: vores afhængighed af kød er med til at rydde regnskoven i Sydamerika.
Måske er det svært at forholde sig til, hvad der foregår på den anden side af jorden, hvis man ikke selv har oplevet det. Jeg har på en af mine rejser haft den store oplevelse at være på trekking i Amazonjunglen, og alle der har mødt regnskoven og denne fantastiske natur, vil tænke sig om, inden de tager en bid kød i munden.
Her i Amazonjunglen taler naturen direkte til én. I morgen- og formiddagstimerne emmer alt: jord, planter og luft. Det er næsten som at være i dampbad.
Naturen ånder ud.
Hen på eftermiddagen kommer de store regnskyl. Vandet vælter ned i tove, og regnskoven suger til sig.
Naturen ånder ind.
Det er dette fantastiske skaberværk – jordens lunger – vi er ved at ødelægge.
.
.
hver gang vi tager en bid kød, har det effekt på den anden side af jorden
Danske bønder har i mange år fodret deres produktionsdyr (jeg HADER det ord) med soja, bl.a. importeret fra Brasilien.
Vi har i øjeblikket ryddet et areal i Brasilien på størrelse med Sjælland. Udelukkende for at vi kan få sojabønner til danske dyr. Hertil kommer, at disse sojabønner er stærkt giftsprøjtede. Hvilken effekt har det på dyrene – og de mennesker, der spiser kødet?
Hvad vi ved er, at det er til stor skade for både dyr og mennesker i Sydamerika – for slet ikke at tale om klimaet.
Se her, hvad Danmarks Radio skriver om vores rovdrift på den anden side af jorden.
.
.
_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
12. april 2013
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
.
.
s t a k k e l s p ø l s e s p i s e r e
.
fotoet er fra “den lille grønne for madpakkespisere“
.
spis en forkælet sojapølse
Det er svært at være pølsespiser i disse tider. Især hvis man tror, man spiser en pølse med kød i. Det viser sig, at den “forkælede” Gølpølse er fyldt med sener, hud og blodårer.
Det undrer mig lidt, at folk ikke er klar over det. Men er det ikke hele problematikken om kødspisning eller ej? Folk sætter sig ganske enkelt ikke ind i, hvad det er, de putter i munden. Det er forståeligt nok også alt for ubehageligt, og så bliver de klamme kødfacts arkiveret i den mentale gemmeskuffe.
Så kommer medierne og minder om, hvordan det rent faktisk står til. Det er glædeligt, fordi det vil få nogle til at tænke i alternative madbaner. Det har vi hårdt brug for, folk som fæ!
Egentlig er jeg ikke til kødefterligninger, men jeg må erkende, at især børn gerne vil spise pølser. Det kan man så gøre ved at vælge sojapølser som på spyddene ovenfor. De er 100% fri for hestekød, halalkød og svinekød incl. blodårer etc.
Ungerne elsker disse spyd i madpakken med pølsestykker og deres foretrukne grøntsager. Nu er der ganske vist lock out, men giv pølsespyd med i madpakken, når skolerne starter igen.
.
.
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
11. april 2013
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
.
.
t a´ m e d t i l m e x i k o
.
.
.
på marked i Mexiko
Det er her, det hele kommer fra, sådan cirka!
Måske ikke lige nøjagtig Mexiko, men så i al fald Sydamerika.
Før spaniolerne kom til det nye kontinent i 1500tallet, kendte vi hverken kartofler, tomater eller peberfrugter i Europa. I dag forekommer det næsten umuligt at undvære disse grøntsager i gastronomien.
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
.
Et mexikansk marked er en broget affære. Mænd i cowboyhatte sidder ved deres boder side om side med trivelige kvinder, der har bragt deres hjemmedyrkede grøntsager – en ofte lang vej – til markedet. Så enhver kan trænge til en cola.
.
.
bønner og majs dominerer
Hovedernæringen i Mexiko er bønner og majs. Sådan har det været i årtusinder, tilbage til de gamle indianerkulturer.
Og det er klogt tænkt, for netop bønner og majs supplerer hinanden proteinmæssigt. Det har altid fascineret mig, at mennesker overalt på kloden har forstået at spise klogt.
I Kina spiser man sojabønner (tofu) og ris, som på samme måde supplerer hinanden ernæringsmæssigt. I Mellemøsten er det hvedebrødet pita og bønnefrikadellerne, falafler, der supplerer hinanden.
Uden at vide det, har man i de gamle kulturer spist netop dét, man havde godt af. Det skulle vi måske tænke lidt over i dag, hvor mange er faret vild i madjunglen.
.
chili sin carne (ekspresudgave)
Chili con carne (chili med kød) er en af verdens mest kendte retter. Når man bytter det lille ord con ud med sin, betyder det uden kød, og det er lige, hvad denne mexikanske nationalret handler om.
Bønnerne leverer gode proteiner, så selv om man spiser kød, kan det under alle omstændigheder udelades, uden at man kommer til at mangle noget.
Og så er den dejlige chilistærke ret lavet på under 20 minutter.
.
_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
her hjælper kun bønner …
Til chilien kan du vælge brune bønner eller kidneybønner.
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
brune bønner
.
kidneybønner
.
og ingen chili uden … ja, chili
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
.
rissalat m. græskarkerner røde ris og bladselleri
Begge salater her er fine at servere som tilbehør til bønnertten.
Klik på billederne, så får du opskrifterne.
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
avocado er overalt
Når man har sagt mexikansk, har man også sagt avocado. Det er sjældent at finde et dækket bord – hjemme eller på restaurant – hvor der ikke er en skål lækker, cremet guacamole.
.
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
.
u g e n s m e n u
.
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
.
chili sin carne
Denne supersunde ret er lynhurtigt lavet – og så er den en fryd, hvis man holder af chili.
Klik på billedet, så får du opskriften.
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
.
salat med perlebyg og majs
Hvis man i ét måltid spiser både bønner, et kornprodukt og majs, er man godt kørende!
Klik på billedet, så får du opskriften.
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
.
guacamole
Den cremede “salat” af avocado er et dejligt tilbehør til chili sin carne.
Klik på billedet, så får du opskriften.
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
“den lille grønne for madpakkespisere” Amazonjunlen avocado ærter og chilimayo bønner bønneret Brasilien brune bønner burger til madpakken chili chili sin carne chili uden kød Claus Dalbys surdejsrugbrød Danmarks Radio giftsprøjtet soja gølpølse grøntsager fra Sydamerika grøntsagsspyd guacamole hele rugkerner import af sojabønner kidneybønner klimaproblemer krydderier madpakker majs marked i Mexico Mexico perlebyg perlebyg og majs perlerug pølser pølsespyd prostatakræft proteiner proteinkomplettering regnskov rissalat med græskarkerner rødbeder rødbeder i krydret kokossovs røde ris med bladselleri rugbrødsburger rugbrødsforbrug i Danmark rugbrødsmuffins salat med perlebyg salat med perlerug sja til dyr sojapølse surdejsrugbrød Sydamerika valnødderugbrød veganeropskrift vegansk hovedret vegetarisk hovedret vegetarisk hverdagsret vegetaropskrift