ovnbagte rodfrugter og svampe m lakrids
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in hovedretter
rødder på lakrids
Lakrids er IN! Jeg holder rigtig meget af lakrids, og nu findes det både i slik, konfekt, brød og “rigtig” mad. Man skal nok ikke drysse lakrids på alt, hvad man ser, men jeg synes lakridssmagen fungerer fint sammen med de lidt sødlige rodfrugter.
Hvis du synes, det er for vildt, kan lakridsen selvfølgelig udelades.
1,5 kg rodfrugter (jeg har brugt blå kartofler, lilla, hvide og orange gulerødder, lilla, stribede og gule rødbeder)
250 g svampe, gerne portobello og kejserhatte
100 g skalotteløg
10 fed hvidløg eller flere efter smag
250 g små tomater på stilk
olivenolie
2-3 spsk lakridsrodspulver
krydderurter på stilk: timian, rosmarin etc.
12-16 falafler – hjemmelavede eller købt frosne
Gør alle grøntsagerne i stand. Skær rodfrugterne i tynde både eller mundrette stykker.
Skær svampene i mindre stykker eller skiver.
Skær løgene i både, og hvidløgene i to dele.
Læg rodfrugter, svampe og løg i en bradepande eller i et stort ovnfast fad. Hæld ca. 1/2 dl olie over og vend godt rundt. Læg tomaterne på rodfrugterne.
Drys med salt, peber og lakridspulver efter smag.
Læg stilke af den valgte krydderurt på og sæt pladen eller fadet i en 200 grader varm ovn.
Bag rodfrugterne ca. 30 minutter.
Læg falaflerne i fadet de sidste 10-15 minutter.
Servér gerne en salat til af hele kerner som spelt eller perlebyg, se nedenfor.
tip
Du kan vælge de rodfrugter, du har på “lager”, eller som du holder af. Foruden de ovennævnte kan det være selleri, almindelige kartofler, jordskokker, persillerødder, pastinakker etc.
Når du spiser en kornsalat til de bagte rodfrugter, får du mange gode proteiner.
Det lyder som en god opskrift,men det er godtnok meget olie der skal i,kan man gøre noget andet i stedet
Kære Lisbeth,
Tak for din hilsen. Du kan sagtens klare dig med meget mindre olie. Faktisk har jeg nu rettet til ca. 1/2 dl i opskriften. Meningen er, at man selv skal vurdere, hvor meget olie, man vil have. Derfor har jeg skrevet cirka 1 dl.
Men du kan også vælge blot at pensle med olie. Så kan du sikkert nøjes med 1-2 spsk.
God fornøjelse. Rødderne bliver faktisk meget lækre.
Kh Kirsten
Jeg bruger meget ofte grøntsagsbouillon i stedet for olie, det fungerer glimrende for mig.
Kh
Merete
Tak for det tip, Merete. Og du har helt ret. Når jeg selv vælger olie, er det fordi, det løfter smagen i grøntsagerne, men skal man spare på kalorierne, fungerer det fint med bouillon.
Kh Kirsten