mælkeærter fra Falster
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in hovedretter
en gammel egnsret
falsterske mælkeærter
1/2 kg små nye kartofler
8 forårsløg
400 g grønne asparges
350 g nye gulerødder
5 dl grøntsagsbouillon
100 g nye, bælgede ærter
1-2 dl sojafløde eller anden fløde
50 g smør (kan udelades)
1 bdt dild
Skrab kartoflerne og kog dem knap møre. Hæld vandet fra.
Skær forårsløg og asparges i 4-5 cm lange stykker.
Kog løg og gulerødder i bouillonen 3-4 minutter. Tilsæt et drys salt og peber.
Tilsæt kartofler og asparges og lad dem koge med endnu 4-5 minutter, eller til kartoflerne er møre. Kom ærter og fløde i. Lad det koge op og vend hurtigt smørret i retten.
Smag til og servér straks med klippet dild.
Giv ristet rugbrød til – eller Sørens knækbrød.
Du kan komme andre nye grøntsager i frikasseen efter smag, fx hvide asparges, spinat, sommerkål, spidskål etc.
tip
Aspargesene er lidt af en tilsnigelse. Da jeg fik retten som barn på Falster, var det uden asparges, men jeg synes, de pynter på suppen.
Hej Kirsten. ! Jeg bliver nødt til at informere dig. , at opskriften ikke har genkendelse for os falstringer, der kender til mælkeærter. Mælkeærter er en suppe, og ikke en frikasse. Den er kogt på mælk, med nye kartofler, gulerødder. Og ærter, der bliver brugt persille, og ihvertfald ikke dild. Desuden steger man røget spæk og spiser til.
Hi Andersen,
Tak for din hilsen. Ja, du har helt ret: mine mælkeærter er en smule modificerede, da jeg ikke gerne bruger komælk.
Som med alle andre egnsretter er der variationer fra familie til familie. Jeg fik retten som barn og elskede den, og dild blev faktisk også brugt. Som jeg skriver i opskriften har jeg tilladt mig at tilføre asparges. Under alle omstændigheder: det er en dejlig ret, hvadenten den er med komælk og persille eller ej.
Kh Kirsten