kardemommekrydret ærtesuppe med dukkah og urteolie – ugens suppe
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in forretter, supper
.
små grønne kloder
Varm eller kold suppe? Denne delikate ærtesuppe kan nydes både kold og varm – og det er praktisk med sensommerens skiftende temperaturer.
Suppe er noget af den nemmeste mad, man kan tilberede. Og så kan suppe sammensættes af utallige ingredienser. Det er supernemt at servere en suppe som hovedret, hvis der tilsættes bønner, kikærter, linser, ærter eller andre former for protein. Med en suppe er undskyldningen for ikke at leve sundt, billigt – og med mad lavet på et kvarter – definitivt forsvundet.
.
sensommeren fejres bedst med en ærtesuppe
Mine yndlinge blandt de kolde supper er gazpacho, ærtesuppe eller en agurke/yoghurtsuppe. Der ligger adskillige opskrifter på forskellige udgaver af gazpacho og ærtesuppe her på bloggen (brug evt. søgefunktionen th. på siden).
Her er så endnu en ærtesuppe, for det er med at nyde de friske ærter, mens de er her. Og suppen kan varieres i det uendelige. Denne adskiller sig ved, at jeg har tilsat en urteolie og nøddedrysset, dukkah.
For at jævne suppen kan du bruge kartofler eller persillerod, som foreslået i opskriften. Du kan også jævne med en moden avocado, der tilsættes, når den afkølede suppe blendes. Det er den aller-nemmeste måde.
.
ærtesuppe med dukkah og urteolie
(4 personer – forret)
100 g løg
4 fed hvidløg
frø af 4-5 kardemommekapsler (kan erstattes af chili)
2 spsk olivenolie
150 g persillerod eller kartofler – evt. 1 avocado
6 dl grøntsagsbouillon
200 g bælgede ærter
3-4 spsk citronsaft
2 dl kokosfløde eller anden plantefløde
reven ingefær
salt, friskkværnet peber
4 spsk dukkah
3 spsk urteolie (kan udelades)
frisk koriander, evt. ærteskud
.
Hak løg og hvidløg og svits dem i olien. Knus kardemommefrøene i en morter og tilsæt dem. Svits indtil løgene er klare.
Skær persillerod eller kartofler i små terninger og kom dem i gryden. Hæld bouillonen ved og lad suppen simre under låg 8-10 minutter – eller tilsæt 1-2 avocado senere, så skal du blot koge ærterne.
Tilsæt ærterne og kog suppen endnu et par minutter. Lad den afkøle.
Purér suppen i blenderen og tilsæt citronsaft og fløde (gem lidt til pynt). Hvis suppen er for tyk, så tilsæt lidt mere bouillon og/eller fløde.
Smag godt til med reven ingefær, salt og peber, evt. også mere citronsaft.
Suppen kan laves dagen før, den skal serveres. Den kan også fryses.
Lav dukkahen.
Servér suppen i fire tallerkner eller skåle. Drys med dukkah og sæt en ring af fløde og olie på suppen. Drys med frisk koriander og evt. ærteskud.
.