ugens menu – uge 50
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in ugens menu
_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Hvis du vil være sikker på at følge med i de nye opskrifter her på bloggen, så tilmeld dig E-mail abonnementet, se nedenfor th. Så får du besked, når der er nye lækker- bidder.
OBS: vær opmærksom på, hvis du vil printe en opskrift ud, ikke at trykke på “print”! Bed din egen computer om at udskrive side 1-2. Eller kopiér opskriften over i word og print den ud dér.
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________
22. december 2010
____________________________________________________________________________________________________________________________
e n g l e d a l e n e d . . .
Jeg ved ikke hvordan det er hos dig, men her rundt omkring mit indesneede landhus, vrimler det med nisser, engle og alfer.
På trods af kulden – i nat nåede vi ned på minus 20 grader – så er de der overalt inde og ude som hjælpere til rødkålen, konfekten og pateen. For slet ikke at tale om sneskovlingen!
grønkålssalat m. granatæble og glaserede valnødder
Hvis du vil give dit immunforsvar et ordentligt “boost” her lige før de store spisedage oprinder, så snup en supersund og superdejlig grønkålssalat.
Grønkål skal helst have fået lidt frost, før man spiser den. Det har der været god mulighed for i år. Så kålen er absolut spisemoden.
Klik på billedet, så får du opskriften.
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________
21. december 2010
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
p y n t e l i g j u l e s a l a t
Jeg ved ikke, hvordan du har det med rødbeder – men jeg elsker dem! røde, tunge, sprækkefærdige af vitaminer og mineraler. Uhmmm …
Jeg spiser dem rå og kogte – eller bagt sammen med andre rodfrugter i ovnen.
Hvis du vil lave en nem og delikat forret, så prøv rødbederne lagt sammen med gedeost. Brug gerne rødbederne rå – høvlet papirtynde på en mandolin. I opskriften er brugt lidt tykkere skiver af kogte rødbeder – men det er altså også lækkert med de rå.
bolsjestribet rødbedesalat
Her er en rødbedesalat, der ligner den rene julepynt – og så har rødbeden følgeskab af den traditionelle jule-rødkål.
Den er rigtig smuk med de bolsjestribede skiver, men kan du ikke finde denne type rødbede, kan du sagtens bruge en af de almindelige, helt igennem røde.
Klik på billedet, så får du opskriften.
_____________________________________________________________________________________________________________________________________
20. december 2010
_______________________________________________________________________________________________________________________________
p a u l m c c a r t n y
er en af de kendisser, der gør et enormt stort arbejde for at gøre opmærksom på, at dyr også er levende væsener.
Hvis du vil kigge på det engelske modstykke til kødfrifredag.dk, så kig på McCartnys side http://www.meatfreemondays.co.uk/
Der ligger bl.a. gode opskrifter. Jeg har fx lige set en interessant opskrift på rødbedesalat med appelsiner og chili –(http://www.meatfreemondays.co.uk/things_to_try_at_home.html).
Den ser ud til at passe til julebordet.
Billedet her har jeg tyvstjålet fra Dansk Vegetarforenings blad, “Vegetaren”. Foreningens hjemmeside er: http://vegetarforening.dk.
På hjemmesiden kan du finde mange relevante oplysninger om grøn mad – og foreningen har et spændende nyhedsbrev, som jeg virkelig kan anbefale at abonnere på, hvis du vil være opdateret om sundhed og respekt for dyr.
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________
19. december 2010
____________________________________________________________________________________________________________________________
j u l e f r e d
Jeg har allerede fået en julegave! Jeg sidder midt i den smukkeste natur, man kan forestille sig. Sneet inde!
Her er ikke et menneske i miles omkreds. Kun stilhed og sne. Selv fuglene er gået i hi. Men da jeg kiggede ud ad vinduet i morges, stod der to rådyr lige udenfor og hilste godmorgen. Smukkere kan det ikke blive.
Julefreden har sænket sig over huset i skoven. Og hvad er så oplagt at lave, når ilden knitrer lystigt i brændeovnen? julekonfekt selvfølgelig.
______________________________________________________________________________________________________________________________________
fransk sellerisalat
Hvis du savner lidt ekstra tilbehør til julemaden, vil jeg varmt anbefale en af mine livretter, fransk sellerisalat.
Når jeg er ude og holde foredrag, har jeg af og til smagsprøver med. Ofte falder valget på denne sellerisalat, og den vækker altid STOR begejstring.
Salaten kan være tilbehør til julepateen, men den kan også serveres som frokostret.
Klik på billedet, så får du opskriften.
___________________________________________________________________________________________________________________________________________
18. december 2010
_________________________________________________________________________________________________________________________________
h u s k d e s m å d e r u d e
Sneen daler ned over mig og mit sommerhus, hvor jeg lige nu er sneet inde, mens jeg venter på at få min nye lejlighed. Jeg har heldigvis både mad og varme – det har de mange fugle udenfor vinduet ikke.
Sammen med Dyrene Beskyttelse (http://www.dyrenesbeskyttelse.dk/) vil jeg derfor minde om at huske mad til dyrene her i vores egen gigantiske “spisemåned”.
Smid aldrig et lidt dårligt æble ud. Giv det til solsortene. De elsker det. Husk også mejsebolde, jordnødder og havregryn – og en fad med vand. Vand er noget af det sværeste for dyrene at finde i disse frostdage.
____________________________________________________________________________________________________________________________
17. december 2010
____________________________________________________________________________________________________________________________
Gid det var jul! Hvor det var rart.
Men nu må den da komme snart …
årets grønne julemenu
Jeg tror, det er på tide at beslutte sig for julemenuen, selv om den hos de fleste sikkert allerede er fastlagt. Intet måltid på året er omgærdet med så store og faste traditioner som netop årets julemiddag.
Hvis du ligesom jeg undrer dig over, at netop Jesu fødsel bliver fejret med et slagtoffer af gigantiske dimensioner, har du måske lyst til at vælge en alternativ julemiddag.
Mit bud i år er en dejlig mandel-nøddepaté, som oven i købet er hurtig at lave. Den skønne salvie giver pateen karakter – og spiser du sammen med kødspisende familie eller venner, er jeg sikker på, at pateen hurtigt vil få ben at gå på.
Selv om jeg har været vegetar i mere end 40 år, er også jeg “ramt” af julens traditioner. Jeg synes nemlig, der hører rødkål eller rødkålssalat til julepateen – samt brun sovs og brunede kartofler.
Ved at spise noget, der ligner “normal” mad skiller man sig desuden mindre ud fra resten af selskabet, som måske spiser traditionelt. Det er rigtig vigtigt for julefreden og hyggen, at andre ikke føler sig provokeret af ens afvigende madvaner.
Hvis du ikke bryder dig om nødder/mandler – eller er allergisk overfor dem, så prøv linsepateen.
forretten
Til forret foreslår jeg en dejlig frisk salat af avocado og pærer. Men en lækker suppe vil også være end god idé.
Jeg vil foreslå dobbelt sellerisuppe eller blomkålssuppe med karry og rosiner.
desserten
er ganske sikkert risengrød. Det findes der talrige opskrifter på, så i stedet får du opskriften på mine nissemuffins, som smager dejligt til kaffen.
… og så vi lader vi julefreden sænke sig
___________________________________________________________________________________________________________________________________________
å r e t s j u l e m e n u
__________________________________________________________________________________________________________________________________________
avocado/pæresalat
Hvis du ikke vælger en suppe som forret, vil jeg foreslå denne friske salat.
Klik på billedet, så får du opskriften.
________________________________________________________________________________________________________________________________________
julepaté med brun sovs
Som sagt er julen om nogen traditionernes fest. Spiser du alternativt – og alligevel gerne vi spise noget, der ligner den traditionelle julemad – så vælg en nøddepostej eller -paté. Denne her er supernem – og egner sig også fint til julens frokostbord.
Klik billedet, så får du opskriften.
__________________________________________________________________________________________________________________________________________
rødkålssalat med rosiner, æbler og clementiner
Uden rødkål går det ikke! Her er en rå salat – men under opskriften får du også idé til, hvordan du kan lave en traditionel varm rødkål.
Klik på billedet, så får du opskriften.
__________________________________________________________________________________________________________________________________
julemuffins
Mon ikke desserten juleaften er risengrød eller ris a la mande? Desserter er ikke min stærke side, men her får du opskriften på lidt sødt til kaffen.
Klik på billedet, så får du opskriften.
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________________________________________________________________
hvis du vil bladre i de foregående menuer – så klik her
________________________________________________________________________________________________________________________________________________
alfer avocado/pæresalat blomkålssuppe bolsjestribet rødbedesalat Dansk Vegetarforening engle fodring af fugle food fransk sellerisalat frokostret glaserede valnødder granatæble grøn julemad grønkål og frost grønkålssalat jordnødder julefred julepaté linsepaté mejsebolde muffins nisser Paul McCartny recipe rødbeder med gedeost rødbedesalat rødkålssalat salvie selleri sellerisuppe solsort veganeropskrift vegetarisk julemad vegetaropskrift