nøddepaté med brun sovs
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in hovedretter
når nødder går til fest …
nøddepaté m brun sovs
2 tørrede shiitakesvampe eller en håndfuld tørrede karljohansvampe
200 g blandede nødder: fx hasselnødder, mandler, valnødder, solsikkekerner etc.
250 g skalotteløg
2 fed hvidløg
4 spsk olivenolie
300 g kartofler
1 spsk tørret salvie
1 spsk tørret timian
2 spsk citronsaft
2 dl rasp
2 spsk HUSK (loppefrøskaller)
100 g plantebaseret ost
3-4 spsk tamari (soja)
2 dl væde, fx udblødningsvandet fra svampene og/eller soja quisine eller anden fløde
Læg svampene i blød en times tid. Hak dem fint. Gem vandet.
Hak nødderne og rist dem gyldne på en tør pande. Hak løg og hvidløg og svits dem i olien, til løgene er bløde.
Riv kartoflerne og kom dem på panden sammen med svampene, krydderurterne og citronsaften. Svits endnu et par minutter.
Kom blandingen i en skål og tilsæt nødder, rasp og HUSK. Riv osten og rør den i.
Smag til med tamari og peber. Rør væden i. Tilsæt så meget væde, at farsen bliver sammenhængende men ikke for fast.
Læg farsen i en smurt ovnfast form. Pynt evt. med et par salvieblade på toppen. Bag pateen i en 190 grader varm ovn 35-40 minutter.
Julepateen kan spises varm eller kold.
Servér brunede kartofler, rødkål eller rødkålssalat til pateen – samt:
lynhurtig brun sovs
2 1/2 dl soja quisine eller anden fløde
1 spsk citronsaft
3-4 spsk tamari
evt. 2 spsk cognac
evt. maizenamel
Bring fløden til kogepunktet med citronsaften. Smag til med tamari, peber og evt. lidt cognac.
Rør ca. 1/2 spsk maizenamel ud i lidt vand og jævn sovsen, hvis du ønsker den lidt tykkere.
Uhmmm sovsen kender jeg og den er super god.
Pateen er lidt anderledes, men den skal da prøves.
Knus Wanda
Ja, prøv den Wanda, men der kommer mange flere slags pateer inden jul.
Knus fra Kirsten
Glæder jeg mig til Jeg vil gerne have noget parat i fryseren 🙂
Knus
Ja, det er dejligt at de fleste af disse julepateer nemt kan fryses. De skal så bare helst varmes op i ovnen.
Knus fra Kirsten
Det lover jeg de bliver, gor kan bedst lide dem varme 🙂
Knus Wanda
Selvfølgelig! Warme Wanda!
Knus fra Kirsten
Mums… jeg elsker pateer og postejer… Glæder mig til flere lækre opskrifter. 🙂
Mvh. Kerstin
Hi Kerstin, De er i støbeskeen så at sige – og næsten på vej. Jeg håber, du bliver glad!
Kh Kirsten
Kære Kirsten
Det ser lækkert ud 🙂
Jeg er dog ikke så bekendt med tørrede svampe. Kan det lade sig gøre at bruge de friske?
og hvordan så med væske?
Kærlig hilsen Connie
Kære Connie,
Ja, du kan sagtens bruge friske svampe, så skal du bare bruge lidt flere. Når jeg bruger tørrede svampe i opskriften, er det primært for smagens skyld. De tørrede svampe har en meget koncentreret smag.
Rigtig god fornøjelse!
Kh Kirsten
Kære Kirsten. Hvor er det svært at være vegetar, og have en irritabel tyktarm. Man har nu fundet ud af, at Low Food diæten har en virkning. Men ak og ve, der er alle de ting i god vegetarmad, man netop ikke må spise, alle de gode sunde ting, bønner, porrer, løg, hvidløg mm. Man skal jo spise groft, varieret og tænke på proteiner fra mange kilder. Jeg er virkelig i vildrede med min kost nu. Det er der mange der er. Kunne du overveje at bringe nogle opskrifter, som er god for denne lidelse. NB, Jeg kender mange af dine postejer, og bruger tit dine opskrifter. På forhånd tak, og god Jul fra Lilian
Kære Lillian,
Mange tak for din hilsen. Det lyder træls med din irritable tyktarm. Men desværre, desværre: jeg har ikke nok indsigt i den lidelse til at jeg tør anbefale dig specielle ting. Men hvis du har haft gode erfaringer med opskrifter her fra bloggen, så kan du formentlig gå videre med retter i samme “boldgade”. Jeg er virkelig ked af, at jeg ikke kan hjælpe dig bedre, men jeg er ikke diætist og tør ikke give dig råd, der måske gør ondt værre.
Rigtig god jul til dig – og god bedring med tyktarmen.
Kh Kirsten
Har lige lavet patéen (den veganske version) og den var sindsygt lækker 🙂
Jeg brugte championer i stedet for tørrede svampe, og hældte så en lille sjat trøffelolie i… Mums… Den er allerede tilskrevet julefrokost menuen.
Tak for en god blog og masser inspiration 🙂
Mvh.
Michelle
Kære Michelle,
Tusind tak for din hilsen. Det er virkelig en fin anbefaling af pateen, og jeg håber, at der er mange, der får glæde af den. Det lyder som en god idé med trøffelolien. Jeg elsker den olie, man skal bare være forsigtig med doseringen.
Tak for rosen. Jeg vil fremdeles gøre mig umage!
Kh Kirsten
Hej Kirsten.
Tak for dine altid super lækre opskrifter.
Vi er netop blevet færdige med nøddepateen (vegansk udgave) og tilbehøret. Fantastisk velsmagende (som sædvanlig) menu.
Mvh Mette og co.
Kære Mette og Co,
Tak for den gode melding. Jeg må sige, at I er friske folk derude. Allerede flere har lavet nøddepateen i dag. Det er stor glæde for mig, at I tager så godt imod mine ideer.
Dejligt at du kan lide opskrifterne. Tusind tak!
Kh Kirsten
Postejer og pâtéerne ser vidunderlige ud, og jeg skal i alle tilfælde have din nøddepâté afprøvet, ingredienserne falder i min smag- og jeg har allerede en tydelig fornemmelse af smagsfylden alene ud fra beskrivelsen af ingredienserne og billedet – og fra mine tidligere erfaringer med pâtéer med nødder og krydderier.
Jeger glad for dine opskrifter, for skønt jeg ikke er rent vegetar, så holder jeg meget af vegetarisk mad -og dine opskrifter udgør sammen med min datters blog ( Sara Bodekær Hansen) og egne påhit en rigt varieret og fin samling af dejlige opskrifter og idéer.
TAK derfor.
Og en , måske lidt tidlig , julehilsen – du ønskes en dejlig jul, lige som du nu øns ker en sådan.
Kh Lene
Kære Lene,
Mange tak for din hilsen. Det glæder mig at høre, at du vil prøve nøddepateen. Jeg håber, den falder i smag. Man behøver jo ikke at være 100% plantespiser, men det er en god idé at spare på kødet indimellem, og så er det vigtigt med retter, der giver kroppen alt det, den skal have. Mad skal glæde!
Ja, jeg har jo den fornøjelse at kende din datter. Sara er en dejlig pige, som jeg træffer engang imellem i bloggerkredse.
Rigtig glædelig jul til dig og familien, ikke mindst Sara,
kærlge hilsener fra Kirsten
Hej Kirsten.
Jeg skal prøve at lave denne lækre pate og se om det bliver min julemiddag. Har kun været vegetar i 6 måneder men det går forrygende godt. Det er jo ikke altid helt nemt når man nu har spist kød næsten hver dag i over 50 år 😊 og der tænker jeg på mine omgivelser som synes jeg er blevet mærkelig ! Det går dog bedre med forståelsen nu. Jeg har fibromyalgi og har haft det rigtigt dårligt i mange år, men synes jeg har det meget meget bedre efter jeg er gået over på ren vegetarkost og er bare blevet så glad for min nye livsstil. Kigger rigtigt meget på nettet efter inspiration så jeg også får de rigtige ting. Så er så glad for dine lækre opskrifter som jeg er i gang med at afprøve. Kh Susanne
Hi Susanne,
Hvor er det dejligt at høre, at du har fået det bedre, efter at du har fået ny livsstil. Sådan går det de allerfleste, der skrifter til en kødfri livsstil. Mange går og skranter og har vænnet sig til ikke at have det helt godt. Når man så begynder på den lækre grønne mad, er det som en udtørret plante, der får vand. Det er virkelig magisk!
At man så bliver anset for mærkelig, må man leve med. Jeg synes jo, det er de andre, der er mærkelige, når de ikke kan sætte sig ind i de lidelser, som dyrene og kloden (og kroppen!) udsættes for, når det handler om produktion og indtagelse af dyr.
Jeg tror, du bliver glad for nøddepateen som julemiddag. Men der kommer også en ny opskrift på jule”steg” med valnødder sidst på ugen.
Rigtig god december og fortsat god bedring med din fibromyalgi.
Kh Kirsten
Jeg forstår ikke at der kun er 2 svampe i opskriften. Er det 2 poser eller pakker?? Ellers lyder set som for lidt. Måske suppe på et søm…. Hi ha.
Kære Helle,
Det er rigtigt med de to svampe. Tørrede shiitakesvampe indeholder meget umamismag. Men du kan også vælge fire svampe (det skal være de tørrede) eller som jeg skriver, en håndfuld andre tørrede svampe.
God fornøjelse med pateen.
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
Tilmeld
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy