gå-væk-forkølelses-suppe – ugens suppe er en hovedret
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in hovedretter, supper
.
kom forkølelsen i forkøbet
Vinteren har meldt sin ankomst med kulde og sne, og samtidig er det sæson for forkølelser, influenza og det, der er værre!
Derfor er det godt at ruste sit immunforsvar, og det kan man bl.a. gøre med denne suppe, der kan være med til at komme snue og hoste i forkøbet. Gå-væk-forkølelses-suppen kan styrke dit immunforsvar og ruste dig imod “baktusserne”. Suppen er nemlig sprængfyldt med en masse gode stoffer, der styrker immunforsvaret og virker antiinflammatoriske i kroppen.
Både hvidløg, ingefær, chili og gurkemeje styrker kroppen. Det er en god idé at spise alle fire ting hver eneste dag, enten som her i en suppe, men det kan også være i salater eller hovedretter. Det er nogle af naturens stærke midler.
Hvidløg, ingefær, chili og gurkemeje kan også være med til at forebygge lidelser som gigt, hjerte-karsygdomme etc., og de virker kolesterolregulerende. Men man kan også nyde ingredienserne alene for smagens skyld.
Denne suppe er stærk og styrkende. Den er lynhurtig og en god idé til en enkel hovedret på en dag, hvor du ikke synes, du har tid til at lave mad. Det hele bliver tilberedt i én gryde, og retten er færdig på under 30 minutter. Og så strutter den som sagt af sundhed!
Du vælger de grøntsager, du har på lager. Det eneste, du ellers behøver er krydderurter, hele korn og kogte kidneybønner, sorte eller brune bønner, evt. kikærter.
Hvis du ikke har kogte bønner liggende i fryseren, så sæt bønnerne i blød mindst 8 timer og kog dem 20-40 minutter afhængig af typen. Se om kogning af bønner her. Du kan også bruge bønner fra brik eller dåse.
.
gå-væk-forkølelses-suppe (hovedret)
(4 personer)
100 g løg
6-8 fed hvidløg
1 chili eller efter smag
4 spsk olivenolie
200 g perlebyg, perlespelt eller andre hele korn, evt. 100 g quinoa
10-12 dl grøntsagsbouillon (brug fx Herbamare bouillonpulver)
1/2 spsk gurkemeje
1/2 tsk friskkværnet peber
2 spsk tørret krydderurt: fx timian, oregano, basilikum eller merian
400 g kartofler
ca. 1 kg grøntsager (vælg fx gulerødder, pastinakker, hvidkål, spidskål, blomkål, broccoli, rosenkål, fennikel, svampe – eller hvad du har på lager)
4 dl kogte kidneybønner, sorte bønner eller andre kogte bønner, evt. kikærter
3-4 spsk reven ingefær
lime- eller citronsaft
en stor håndfuld friske krydderurter, fx timian, basilikum, mynte, estragon, salvie
Hak løg, hvidløg og chili. Svits de tre ting i olien, indtil løgene er klare.
Kom perlebyggen i gryden og hæld bouillonen ved. Tilsæt gurkemeje og peber samt den valgte, tørrede krydderurt. Læg låg på gryden. Lad suppen simre 10 minutter.
Skær kartoflerne i små terninger og kom dem i gryden. Kog suppen endnu 5 minutter.
Skær de valgte grøntsager i skiver, buketter eller terninger. Kom dem i gryden – og tilsæt evt. mere bouillon. Lad suppen simre endnu 6-8 minutter.
Tilsæt de valgte bønner og ingefæren.
Smag suppen til med citrussaft, ingefær samt salt og peber.
Drys med den valgte friske krydderurt og giv grovboller til suppen – eller ristet rugbrød.
.
tip
Kom evt. også et par dl kokosmælk i suppen, så har du en orientalsk præget suppe.
.
Her hos os elsker vi dine vegetariske opskrifter, Kirsten. Masser af smag og variation – milevidt fra det blodfattige vegetariske køkken i gamle dage, hvor alt var brunt og smagte som at række tungen ud ad vinduet. Din bog “Det kærlige køkken” bliver flittigt brugt.
Kære Lorens,
Mange tak for din hilsen. Den glæder mig rigtig meget. Mad skal jo helst både smage og være smuk.
Jeg er glad for at høre, at “det kærlige køkken” bliver brugt. Det er også en af de bøger, jeg selv er mest glad for.
Kh Kirsten
Kære Kirsten – tak for endnu en dejlig opskrift. Jeg bor på landet, og vores Brugs har ikke altid de mange ingredienser, du foreslår. Men med tiden er jeg blevet bedre/mere modig mht. at skifte dem ud med andre, som jeg har og måske bedre kan lide. Og suppe laver jeg ofte her i den kolde tid. Jeg bruger nærmest suppen som “køleskabsoprydning”. Så jeg får brugt alle de grøntsager, der måske ser lidt trætte ud. Gurkemeje har jeg, så det vil jeg prøve at putte i suppen næste gang. Tak.
Hanne Rohde Jensen
Kære Hanne,
Selv tak. Jeg håber du bliver glad for suppen.
Og ja: suppe er en genial ting. Man kan bruge næsten alle ingredienser, og det tager ingen tid at lave en suppe.
Og du skal ikke være bange for at eksperimentere, hvis du mangler en ingrediens eller to. Det er sjældent, man kan ødelægge en ret – i al fald ikke, hvis man tager små skridt ad gangen med hensyn til krydderier og andre smagsgivere.
Kh Kirsten