ugens menu uge 19 2012, asparges m. “kaviar” og limecreme – og en enkel tærte
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in ugens menu
____________________________________________________________________________________________________________________
Hvis du vil være sikker på at følge med i de nye opskrifter her på bloggen, så tilmeld dig E-mail abonnementet, se nedenfor th. Så får du besked, når der er nye lækker- bidder. Hvis du vil afmelde abonnementet, så gå ind samme sted – og send desuden en mail til mig: kirsten.skaarup@privat.dk
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
14. maj 2012
__________________________________________________________________________________________________________________________________________
r a d i s e t i d
forår er radisetid
Foråret er fuld af utallige grøntsagsglæder!
En af de store er en nyoptrukket, knasende radise. Radiser kan man spise bare for sjov, eller man kan komme dem i en salat. Rå skal de i alle tilfælde være.
Der er også ved at være friske ærter fremme i butikkerne, så jeg vil foreslå en salat med radiser, ærter og grønne salatblade. Du kan bruge alle former for salat, fx gerne icebergsalat. Du kan også sagtens tilføje en håndfuld snittede ramsløgblade.
salat med radiser og ærter
Klik på billedet, så får du opskriften.
_________________________________________________________________________________________________________________________________
13. maj 2012
_____________________________________________________________________________________________________________________________________
f a t o m f u l d k o r n e t
det sunde korn
Mange tror, at der er fuldkorn i brødet, hvis det er mørkt. Det er ikke nødvendigvis tilfældet. Brødet kan være tilsat farvestoffer.
Et fuldkornsbrød indeholder mange hele kerner – eller er bagt af mel, der er formalet med alle kornets bestanddele som fx grahamsmel eller andre former for fuldkornsmel.
Kornet består af kim, kerne og skal, og alle tre dele skal være i melet, hvis det er fuldkornsmel. Fuldkornsmel indeholder mange vitaminer, mineraler og fibre og hører dermed til de langsomt optagelige kulhydrater, der mætter i lang tid.
Modsat forholder det sig med det hvide mel, der kun består af den formalede kerne.
hjemmebagt er bedst
Hvis man vil være helt sikker på at få brød med groft mel, må man selv til ælteskålen – eller i al fald bage sit eget brød. Og det behøver slet ikke at være så stort et projekt, som mange tror. Bollerne nedenfor skal slet ikke æltes.
Og så er der intet som duften af nybagt brød i huset – for slet ikke at tale om smagen!
Prøv også speltbollerne, hvis det er fuldkorn, det handler om. Du kan selv regulere, hvor meget hvedemel/grahamsmel, du vil bruge.
Du kan bage bollerne som almindelige boller eller som store burgerboller.
Klik på billedet, så får du opskriften.
speltboller
_________________________________________________________________________________________________________________________________________
12. maj 2012
______________________________________________________________________________________________________________________________________
h e l b r e d e n d e h v i d l ø g
sundhed i fed
Det er forlængst slået fast, at hvidløg besidder mange gode egenskaber. Hvidløg er blodtryksregulerende, det forebygger blodpropper, det har en kolesterolsænkende effekt – og det er bakteriedræbende.
Nu har forskere på Washington State University fundet ud af, at et af stofferne i hvidløg, diallyl-sulfid, er 100 gange bedre end antibiotika til at bekæmpe den farlige madbakterie campylobacter, der giver feber, mavesmerter og diarré.
Man ved allerede, at hvidløg er aktiv mod andre fødevarebakterier som listeria og E.coli.
Er man uheldig at have fået en af disse bakterier i sig, kan man dog ikke komme ud af kniben blot ved at spise hvidløg. Der skal nemlig så store mængder til, at det ikke er muligt. Men på længere sigt vil man kunne udvikle medicin, der er mere effektiv mod bakterierne end de antibiotika, vi bruger i dag.
bagte hvidløg
Men der er ingen grund til kun at spise hvidløg for helbredets skyld. Hvidløg smager så vidunderligt, at det er en ren fryd at spise “medicin” Jeg elsker et par rå pressede fed i salatdressinger – og jeg elsker bagte hvidløg. Det er ren slik for mig.
Nu er de store jumbo-hvidløg på billedet ovenfor fremme. Brug dem som tilbehør til frikadeller, postejer, pateer etc. Eller del de bagte fed og kom dem i en pastasovs.
Sæt hvidløgene i en bageform og bag dem i en 200 grader varm ovn ca. 10-12 minutter. Du kan roligt beregne mindst to pr. person. De får altid hurtigt ben at gå på.
hvidløgsmayonnaise
Du kan også lave en skøn dip, hvis du moser de bagte hvidløgsfed og rører dem i mayonnaise. Smag til med salt, peber og citronsaft.
Du kan desuden røre hakkede krydderurter i som fx timian, basilikum eller mynte.
___________________________________________________________________________________________________________________________________________
11. maj 2012
______________________________________________________________________________________________________________________________________
s l a n k e m e d i c i n
medicin mod overvægt
Jeg læste forleden, at den ultimative medicin mod overvægt endnu ikke er opfundet.
I al beskedenhed vil jeg sige, at jeg har to helt ufejlbarlige midler mod overvægt i mit medicinskab: ordet NEJ og opskrifterne her på bloggen samt i bøgerne “det helbredende køkken” og “Kirsten Skaarups grønne køkken” (tidligere udsendt med titlen “det kærlige køkken”).
det helbredende køkken
“det helbredende køkken” indeholder en masse lækre opskrifter på supersund mad, der virkelig vil få kiloene til at trille.
Kirsten Skaarups grønne køkken
Denne bog indeholder mere end 300 opskrifter på sund og lækker mad. Opskrifterne er mindre radikale end i “det helbredende køkken”, men kan være gode at leve efter, hvis man vil gå langsommere til værks.
_______________________________________________________________________________________________________________________________________
10. maj 2012
___________________________________________________________________________________________________________________________________________
f o r å r s n y t o g v i n t e r g e m t
nye asparges
Det er fantastisk at se de hvide asparges kæmpe sig frem mod lyset gennem en halv meter høj jordvold. Dette flotte eksemplar er fotograferet på Samsø. Det er lige nu det sker …
Fra nu af og indtil Sct. Hans kommer meget i mit køkken til at handle om asparges.
I denne uge har jeg forslag til en forret, hvor de lækre stængler nydes med tangkaviar, cavi-art, vagtelæg og limecreme.
Lime har ikke blot en skøn smag, det er også en meget smuk frugt. Derfor vil jeg gerne dele et par billeder af limefrugten med dig. Jeg bliver altid tiltrukket af den gul-grønne kulør, som hører til blandt mine yndlingsfarver.
farven lime
Ikke blot er lime en af mine yndlingsfarver, jeg holder også meget af smagen. Fx passer den fint til asparges med sin syrlighed, der er lidt mere blid end citronens.
Billederne her er fra forskellige steder i verden, hvor man også holder af lime – i rå mængder!
I Indien betyder lime lykke, når de trækkes på snor sammen med chili. Og dekorativt er det i al fald.
Lime og vand. Min sjæl, hvad vil du mer´?
asparges med lime til forret
De grønne og hvide asparges får i denne uge selskab af limecreme og de små “kaviar”-tangkugler, cavi-art, samt vagtelæg.
Mere forårsagtigt bliver det ikke.
kartofler og løg til hovedret
De nye kartofler lader vente lidt på sig, men både de gamle kartofler og de holdbare løg får helt nyt liv i en superenkel tærte – kun med de to grøntsager. De får så til gengæld lidt ny vitalitet tilført af friske grønne ærteskud.
En bønnesalat passer godt til tærten.
Spis tærten som hovedret – eller lav små “lommetærter” til madpakken.
______________________________________________________________________________________________________________________________________________
u g e n s m e n u
______________________________________________________________________________________________________________________________________________
asparges med “kaviar”, vagtelæg og limecreme
Hvide eller grønne asparges? Holdningerne er lidt forskellige. Jeg holder af dem begge, men måske allermest af de hvide – trods alt!
Her er aspargesene i selskab med tangkaviaren cavi-art og vagtelæg plus en pikant limecreme.
Klik på billedet, så får du opskriften.
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
tærte med kartofler, løg og ærteskud
Så kan det ikke blive mere enkelt! Bunden er korn, og fyldet er løg og kartofler. Det kan man kalde en sparemiddag, men tag ikke fejl: tærten smager dejligt.
Klik på billedet, så får du opskriften.
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
bønnesalat med spidskål og tomater
Mens der er gamle kartofler i tærten, kan vi til gengæld nyde den nye spidskål i denne salat, hvor bønnerne giver gode proteiner.
Klik på billedet, så får du opskriften.
vegetaropskrift, vegetarret, veganeropskrift, veganerret
antibiotika asparges asparges med “kaviar” ærter bagte hvidløg bakteriedræbende basilikum blodpropper blodtryksregulerende boller bønnesalat med spidskål og tomater burgerboller campylobacter cavi-art det helbredende køkken det kærlige køkken diallyl-sulfid E.coli fotos af limefrugter fuldkorn fuldkornsmel grahamsmel hvedemel hvidløg hvidløgsdip hvidløgsmayonnaise icebergsalat kartoffeltærte kartofler kaviar kerne kim Kirsten Skaarups grønne køkken kolesterolsænkende kødfri ret krydderurter kulhydrater limecreme limefrugt listeria løg løgtærte madpakken medicin mod fedme medicin mod overvægt mynte radiser ramsløg salat salat med kidneybønner salat med radiser og ærter skal slankemad slankemedicin speltboller spidskål tang”kaviar” tærte med kartofler og løg timian tomater tørrede bønner vagtelæg vagtelæg og limecreme veganeropskrift veganerret vegetaropskrift vetetarret Washington State University