kartoffel/trøffelpaté med pistacie- og valnødder – og libanesisk sovs
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in frokostretter, hovedretter
–.
der er gået festmad i den …
I anledning af udgivelsen af min nye bog “Grøn gæstemad” er der gået fest i den i hele oktober.
Men hvordan er det lige, man forvandler en bondeknold af en kartoffel til gourmetmad? Tjaaa, man kan tilføje trøffel, pistacienødder og valnødder.
Opskriften er ikke med i “Grøn gæstemad”, som du stadig kan sikre dig med 15% rabat hos Saxo, indtil udgivelsen den 22. oktober, se nederst i indlægget.
.
paté til tiden
Pateen er supernem og billig at lave. Den kan serveres som hovedret med en salat og en tahinsovs – eller den kan anvendes som lækkert pålæg på et stykke rugbrød.
.
quinoasalat med to slags kål og tomater
Som tilbehør foreslår jeg en salat af quinoa, letdampet blomkål og broccoli samt små søde tomater. Dressingen kan være en olie/eddikedressing smagt til med dijonsennep og ahornsirup.
.
kartoffel/trøffelpaté med pistacie- og valnødder
(4 personer)
50 g solsikkekerner
50 g skalotteløg
2 fed hvidløg
600 g kartofler
1 glas artiskokker i olie
50 g valnødder
50 g pistacienødder
ca. 100 g havregryn
evt. plantefløde
trøffelpasta eller trøffelolie efter smag – eller tørret salvie
salt, friskkværnet peber, tamari, citronsaft
.
Rist solsikkekernerne på en tør pande, til de er gyldne. Sæt dem til side.
Findel løg, hvidløg og godt halvdelen af kartoflerne i en food processor. Hæld massen i en sigte og lad kartoflerne afdryppe et kvarters tid.
Skær resten af kartoflerne i tynde skiver på et mandolinjern og derefter i “pinde”.
Skær artiskokkerne i små stykker og bland dem med de afdryppede kartofler og kartoflerne i “pinde”.
Tilsæt solsikkekerner og grofthakkede nødder.
Rør så mange havregryn i farsen, at den bliver fast. Lad den stå et kvarters tid og vurdér konsistensen.
Tilsæt enten trøffelsmag eller salvie.
Smag til med det valgte samt salt, peber og citronsaft.
Pres farsen sammen i en postejform og bag pateen i en 190 grader varm ovn ca. 45 minutter.
Afkøl pateen og servér den fx med en salat og en tahinsovs.
.
.
sovsen Jensen!
De bevingede ord “sovsen Jensen” er et citat fra skuespiller Carl Alstrup. Udtrykket er gået ind i det danske sprog som tegn på, at sovs er meget vigtigt!
Vi danskere elsker sovs, og netop til en paté er denne libanesiske sovs fin.
.
libanesisk tahinsovs (taratorsovs)
(4 personer)
5 spsk tahin (sesampasta)
1 fed presset hvidløg
citronsaft
tamari
evt. persille
Rør tahinen med så meget varmt vand, at den bliver flydende.
Tilsæt presset hvidløg, og smag til med tamari og citronsaft.
Drys evt. med hakket persille.
.
15% rabat indtil den 22. oktober
Min nye bog, “Grøn gæstemad”, udkommer den 22. oktober, og kan allerede nu forudbestilles hos Saxo. Indtil udgivelsen giver Saxo 15% rabat på bogens pris excl. moms. Bogen er på 244 sider og koster kr. 214,95 incl. moms.
Måske har du lyst til allerede nu at sikre bogen til dig selv – eller måske til et par julegaver – til en god pris.
Du kan bestille bogen hos Saxo.com og opgive koden nedenfor.
Koden kan ikke kombineres med andre koder. Den giver ikke automatisk fri fragt og kan ikke bruges, hvis du har et Saxo medlemskab med shoppingfordele. Koden gælder til og med 22/10 2024.
Koden er gæstemad15. Rabatten trækkes, når du kommer frem til betaling.
Hvor meget pistacienød og valnød skal der bruges i pateen ?
God weekend og tak for svar
Kære Lene,
Ups!!! hvor pinligt. Jeg har straks tilføjet i opskriften, at der skal bruges 50 g pistacienødder og 50 g valnødder.
Tusind tak fordi du gjorde mig opmærksom på forglemmelsen.
Kh Kirsten
Super lækkert smukt og enkelt. Det skal jeg prøve at lave.🥰
Kære Lillian,
Det glæder mig. Rigtig god fornøjelse.
Kh Kirsten
Pateen lyder meget lækker, men jeg kan ikke se nødderne i opskriften
Kære Tina,
Nødderne var glemt i første omgang. De er nu inkluderet i opskriften. Du skal bruge 50 g af hver slags. Rigtig god fornøjelse.
Kh Kirsten
Skal man tilsætte olien fra artiskokkerne ? Jeg har ikke tilsæt olien og den ser lidt tør ud, inden den skal bages.
Jeg kan evt. tilsætte olivenolie – hvor meget ca. ?
Glæder mig til at smage den.
Kære Susanne,
Jeg har ikke tilsat olie til min paté, men du kan sagtens komme lidt af olien fra artiskokkerne i, hvis du synes pateen virker lidt tør. Jeg vil tro omkring 1/2 dl max. Du kan også dryppe overfladen med lidt af olien. Jeg håber, du bliver glad for retten.
Glædelig jul og et smukt og grønt nytår.
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy