tærte med løg, kartofler og ærteskud
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in hovedretter
tærte med løg, kartofler og ærteskud
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
tærtebund:
100 g blødt smør eller jordnøddesmør
75 g grahamsmel
ca. 125 g hvedemel
½ dl vand
fyld:
300 g løg
1/2 kg kartofler
2 hele hvidløg delt i fed
1/2 dl sojafløde eller anden fløde
4 spsk olivenolie
tørret timian
friske ærteskud eller en krydderurt
Lav tærtebunden: ælt hurtigt ingredienserne sammen med et lille drys salt. Lad evt. dejen stå koldt et kvarters tid.
Rul dejen ud og læg den i en tærteform. Prik dejen med en gaffel og sæt formen i en 190 grader varm ovn.
Forbag tærtebunden ca. 8 minutter.
Du kan tilberede tærten hertil dagen i forvejen.
Skær løgene i skiver. Skær kartoflerne i meget tynde skiver.
Læg først løg og hvidløg på den forbagte bund. Fordel kartoflerne ovenpå i et pænt mønster. Drys med salt og peber.
Rør fløde og olie sammen og dryp det på. Drys med timian og sæt tærten i ovnen igen. Bag den færdig, endnu 25-30 minutter. Overfladen skal være gylden.
Drys med friske ærteskud eller krydderurter ved serveringen.
Servér fx en bønnesalat med spidskål og tomater til tærten.
tip
Du kan drysse med frisk eller tørret chili, inden du bager tærten.
Hvis du spiser æg, kan du udelade olien og piske 2-3 æg i fløden i stedet. Du kan også drysse med reven ost.
På billedet er tærten bagt i en lille portionsform. Hvis du ønsker at bage små tærter, så fordel dejen i fire små tærteforme. Disse små tærter er gode som “madpakke”.