kartoffelgratin m grønkål og svampe
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in hovedretter
til middagsmad, frokost eller madpakke
Kartoffelgratinen består af mosede kartofler med hakket grønkål bagt i ovnen. Det er en enkel hverdagsret, hvor de ristede svampe sætter prikken over i’et.
en lille frokostret eller en bid til madpakken
kartoffelgratin m grønkål og svampe
1 kg kartofler
8-10 blade grønkål, evt. både grønne og røde
1 bdt klippet dild
100 g mandelmel
1/2 dl olivenolie + ekstra til overfladen
2 dl sojafløde eller anden fløde
1 tsk reven muskatnød
sesamfrø
svampe:
100 g skalotteløg
3-4 fed hvidløg
2 spsk olivenolie
400 g blandede svampe (jeg har brugt kejserhatte, østershatte og champignon)
2 spsk citronsaft
Kog kartoflerne godt møre og mos dem gennem en sigte eller brug en kartoffelpresser.
Hak grønkålen fint, evt. i en persillehakker.
Rør grønkålen og hakket dild i mosen sammen med mandelmelet.
Tilsæt olie, fløde og muskatnød. Rør også et drys salt og peber i mosen.
Smag til med salt, peber og muskatnød.
Læg mosen i et ovnfast fad og glat mosen helt ud med en spatel. Smør 3-4 spsk olie på overfladen og drys med sesamfrø, så mosen er dækket.
Sæt fadet i en 200 grader varm ovn ca. 20 minutter. Tænd evt. for grillen de sidste par minutter, så overfladen bliver gylden.
Hak imens løg og hvidløg og steg dem gyldne i olien ved rask varme.
Skær svampene i skiver og tilsæt dem sammen med citronsaften. Svits til svampene er gyldne. Tilsæt et drys salt og peber.
Læg svampene på gratinen ved serveringen og drys evt. med lidt mere dild og hakket grønkål.
tip
Jeg har tilsat mandelmelet, fordi mandler indeholdet mange gode stoffer, først og fremmest proteiner, B- og E-vitaminer samt kalk og jern. Men du kan erstatte mandelmelet med kogte bønner, linser eller kikærter.
Skøn hjemmeside med dejlige opskrifter. ER det mon ikke muligt, at kunne udskrive opskrifterne på færre antal sider og uden så mange billeder? Altså en printvenlig udgave. Jeg vil tro at jeg ikke er den eneste, der har dette ønske 😉
Kære Tina,
Tusind tak for rosen. Det luner! Det er MEGET enkelt at udskrive uden billeder. NEDERST efter de enkelte opskrifter står tv. “Print”. Når du trykker dér, kommer du ind på en side MED billeder – men når du klikker på fotoene, forsvinder de. Det er helt enkelt, hvis du lige ser efter.
God fornøjelse – og jeg er helt enig: det er VANvittigt irriterende, når siderne vælter ud af printeren – og også et kedeligt ressourcespild.
Kh Kirsten