grønkålstartar
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in frokostretter
.
tartar med mening
Tartar består af rødt og råt kød. Det er på alle måder belastende – ikke mindst for dyrene!
Her er en dyrevenlig og bæredygtig tartar, der smager skønt og gør godt i maven.
grønkålstartar
8-10 store grønkålsblade
1-2 spsk citronsaft
3 spsk olivenolie
4 æg
4 skiver fuldkornsrugbrød
2-3 spsk finthakket skalotteløg
Fjern de grove ribber fra grønkålen og hak den krøllede kål fint. Jeg bruger en persillehakker. Det giver en tilpas finhed.
Rør den hakkede kål med citronsaft og olivenolie. Smag til med citronsaft, salt og peber.
Kog æggene ”smilende”, ca. 6 minutter. Afkøl og pil æggene.
Sæt brødskiverne på fire tallerkener. Rist dem evt. først. Fordel den hakkede kål på rugbrødet og sæt æggene på kålen.
Åbn æggene og drys med de hakkede løg og friskkværnet peber.
.
Jeg er vild med dine opskrifter, Kirsten, tak for dem.
Men nu hvor du selv nævner køerne og deres frygt, synes jeg at jeg bliver nødt til at pege på noget, jeg ikke selv var klar over for kort tid siden. Ved at købe æg, selv om de er økologiske, er man med til at støtte en industri, som årligt sorterer 2 millioner hanekyllinger fra. Små, fine, dunede, nyudklækkede og uskyldige væsner bliver sorteret fra, alene pga deres “forkerte” køn, og gasses eller kværnes i uhyggelige mængder.
Se evt. http://www.avisen.dk/millioner-af-hanekyllinger-gasses-fordi-de-ikke-kan-l_3287.aspx (ingen grov grafik – jeg kan ikke selv holde det ud)
Kære Betina, Tusind tak for din hilsen – og tak for rosen.
Jeg er glad for, at du bringer problematikken med kylinger (og høns) på banen. Jeg er helt klar over, hvordan det forholder sig. Og hvis du mener, at vi bør lægge æggene på hylden, er jeg helt enig. Når jeg enkelte gange bruger æg i mine opskrifter, er det for at nå så mange mennesker som muligt. Ikke alle er parate til at blive hverken vegetarer eller veganere, men jeg synes ethvert lille skridt i den grønne retning er godt. Jo længere, man går, desto mere tænker man over, hvad det er, man putter i munden. Men jeg ville i DEN grad ønske, at det ville gå hurtigere, og at dyrene ikke skal lide og lade deres liv, fordi vi tror, vi ikke kan leve uden.
Kh Kirsten
Hej Kirsten Dejlig opskrift og undrer mig dagligt over hvordan så mange mennesker
kan acceptere den “fødevareindustri” der er og også spise det der kommer ud af den?
Hvad tror du kan ændre mest både på den ene og den anden kultur? Hilsen Liv
Hi Liv, Mange tak for din hilsen. Ja, det er svært at forstå, at så mange mennesker kan lukke øjnene for dyrs lidelser (og ale de andre uhyrligheder i fødevareindustrien). For der er jo bogstavelig talt tale om at SE. Hvis man én gang har fået øje på dyremishandlingen, er det svært at vende tilbage til bøfferne. Det handler om bevidsthed, og man kan nok ikke trække den ned over nogen. Jeg tror, at eksemplets magt er stor. For min egen del prøver jeg at bevise, at grøn mad er MEGET mere lækker, smuk og god for kroppen end mad fra dyr. Hvis flere mennesker får øjnene op for de store smagsoplevelser, der ligger i mad uden dyr, tror jeg, det kan rykke noget. Men jeg føler også, at der rent faktisk kommer flere og flere, der ikke NÆNNER at deltage i mishandlingen af dyrene.
Men jeg tror også meget på, at det eksempel det enkelte meneneske kan være, kan gøre en forskel.
Kære Kirsten.
Jeg følger med i alle dine gode opskrifter og har lavet mad efter dine kogebøger i mange år. Nu spiser jeg veganer mad. Men finder ofte en måde at erstatte æg og ost på.
Til grønkåldtstataren er det fint at røre en lille cremet sovs af soyafløde krydderier evt sennep salt og gærflager. Kom cremen ned i en halv udhulet tomat og læg den oven på rugbrøddet.
Hilsen Mette
Kære Mette,
Tusind tak for din hilsen. Det er dejligt at høre, at du har brugt mine bøger – og endnu dejligere, at du er blevet veganer. Det burde vi alle være. Jeg spiser stort set selv vegansk men bruger engang imellem æg i opskrifterne, da nyklækkede vegetarer ofte gerne vil have noget fra den animalske afdeling me over i den nye kost. Men som du skriver, er det tit ganske let at udelade/erstatte æg og/eller mælkeprodukter.
Du skal have tak for den gode idé med cremesovsen på grønkålstartaren. Jeg kan “smage” hvor godt det er!
Kh Kirsten