salat af grønne og gule bønner med orientalsk dressing
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in salater
.
bønner når de er bedst
Ligesom spuash vrimler både de grønne og de gule voksbønner frem her i august. Så nu gælder det om at få fantasien på gled, hvis man rigtig skal nyde denne farverige og nærende overflod.
Men det kan være svært at få både de grønne og de gule bønner til at smage sådan rigtig “uuuhhhmmm … mere af det!”
Jeg har derfor lavet en dressing, der rusker lidt op i de smagesvage bønner. Spidskommen og chili sammen med miso giver en dejlig orientalsk-agtig dressing, der giver liv til bønnerne (og smagsløgene!). Og mandlerne ristet i tamari tilfører ekstra fylde og knas.
Miso er en mælkesyregæret pasta af sojabønner eller korn (ris, byg eller boghvede), som er særdeles velkommen hos tarmbakterierne. Og så er miso meget vitamin- og mineralrig. Stofferne lecitin og linolsyre ser ud til at være gode for kolesterolbalancen.
Miso købes i helsekostbutikker eller i orientalske forretninger. Det sælges i en bøtte, et glas eller en plasticpose. Pastaen holder længe i køleskabet og er meget drøj og salt! Miso fås dog også i en udgave med mindre salt, se fx hos NatureSource.
.
Hvis man rører 1 tsk miso ud i en kop knap kogende vand, har man en dejlig opkvikkende bouillon (miso må IKKE koge, da vigtige enzymer så ødelægges). Eller se opskriften på misosuppe, som ofte serveres sammen med sushi.
Læs mere om friske bønner her.
salat af grønne og gule bønner med orientalsk dressing
dressing:
1/2-1 spsk miso
2 spsk olivenolie
2 spsk finthakket skalotteløg
1 fed hvidløg
1 spsk spidskommenfrø
evt. et lille drys chiliflager
1 spsk citronsaft
salat:
50 g mandler, evt. både smuttede og med skal
2 spsk tamari
50 g tranebær
350 g grønne og/eller gule bønner
basilikum, gerne den thailandske hellig basilikum
Misodressingen får fint modspil af de søde tranebær i salaten
Lav først dressingen: rør misoen lind med et par spsk kogende vand. Tilsæt olie, løg, presset hvidløg, spidskommen og evt. lidt chili.
Kom evt. et par spsk vand i dressingen og måske lidt mere miso. Smag dressingen til med citronsaft og evt. et nip sukker.
Rist mandlerne på panden i lidt tamari. Lad dem simre i sojaen, til den er kogt væk. Læg mandlerne på et stykke køkkenrulle. Hvis du vil have dem helt sprøde, må de lige en gang i ovnen ved 200 grader i nogle minutter.
Hæld kogende vand på tranebærrene og lad dem trække et kvarters tid.
Læg bønnerne i kogende vand og kog dem 4-5 minutter.
Overhæld dem med koldt vand og afdryp dem.
Vend straks bønnerne i dressingen sammen med afdryppede tranebær og ristede mandler.
Servér salaten drysset med den foretrukne krydderurt.