Kirstenskaarup.dk

plantebaseret mad med masser af smag

fredag

31

januar 2020

10

KOMMENTARER

grønkål og spicy linser med grillede pærer og gomasovs

Skrevet af , Posted in hovedretter

.

grønkål og pærer klæder hinanden

Måske tænker du ikke lige på pærer i forbindelse med grønkål, men faktisk klæder kål og frugt hinanden rigtig godt. Sammen med krydrede linser og valnødder udgør de to ting en opkvikkende vinterret. Det er nemt, det er billigt, og det er lækkert!

.

en sesamsovs sætter prikken over i’et

Den ristede sesamsovs er fed og vanedannende og kan bruges i mange sammenhænge. Du kan roligt lave dobbelt portion. Sovsen – eller dippet – holder sig i køleskabet mindst en uge.

.

superfood for alle pengene

Der er nærmest ingen ende på de mange gode egenskaber, grønkålen besidder. Det er naturens egen vitaminpille. Og så er det højsæson lige nu. Og immunforsvaret har rigtig godt af et ekstra boost.

.

flere farver

Du kan vælge grøn eller lilla kål – eller halvt af hver.

.

krydrede linser

De kardemomme- og karry-krydrede linser giver karakter og styrke til retten.

Jeg bliver somme tider spurgt, om man kan bruge stødte krydderier i stedet for hele frø. Det kan man sagens. Styrken er måske blot lidt mindre kraftig. Og som altid er det vigtigt at smage sig frem.

.

grønkål og spicy linser med grillede pærer og gomasovs

(4 personer)

250 g ribbet grønkål

150 g løg

6 fed hvidløg

4-5 kardemommekapsler eller tilsvarende stødt kardemomme

2 spsk kokos- eller olivenolie

2-3 tsk karry eller efter smag

1 dåse linser (250 g) eller 100 g tørrede linser (grønne, brune eller sorte)

2 spsk citronsaft

salt, friskkværnet peber, tamari

4 store faste pærer

50 g valnøddekerner

gomasovs:

25 g sesamfrø

2 spsk tamari

1 dl tofunaise eller anden form for mayo

2 spsk citronsaft

1-2 spsk ahornsirup

1 spsk ristet sesamolie (kan evt. udelades)

.

Hak grønkålen temmelig fint.

Hak løg og hvidløg.

Tag kardemommefrøene ud af kapslerne, knus dem i en morter og rist dem i en gryde med olie sammen med karryen, til krydderierne dufter.

Tilsæt de to slags løg. Steg løgene ved rask varme, til de er godt brune.

Kom grønkålen i og vend rundt et par minutter. Tilsæt linserne og citronsaften.

Hvis du bruger tørrede linser så kog dem først 20 minutter i vand, der dækker.

Smag til med salt, peber og tamari.

Skær pærerne i både og grill dem på en oliepenslet grillpande. Grill pærerne ved høj varme, så de hurtigt får grillmønster. Hvis de grilles for længe, bliver de bløde, og de må gerne bevare noget ”bid”.

Læg linser og grønkål i et fad eller pande og arrangér pærerne ovenpå. Drys med hakkede valnødder.

Servér evt. kogte brune ris eller hele kogte korn, fx spelt- eller rugkerner, til linseretten.

Giv sovsen til separat.

.

gomasovs

Rist sesamfrøene i en tør gryde, til de er gyldne.

Knus frøene og rør dem med tamari, mayo, citronsaft og sirup. Smag godt til med tamari og ristet sesamolie.

..

 

.

Print Friendly, PDF & Email
Share

10 Kommentarer

  1. Ina Lave
  2. Marianne
    • Bente Moe
  3. Annie von der Heide
  4. Anne

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.