nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in hovedretter
nyt fra frikadellegate

Striden om de stakkels svinefrikadeller er løjet lidt af, men da man aldrig kan være sikker på, hvad der foregår derude på insitutionerne, vil jeg her komme med mit bud på en frikadellefars lavet af hasselnødder, som vi har kendt i Danmark i tusindvis af år. Her er med andre ord tale om 100% danske frikadeller. I tilgift er de 100% kolesterolfri og 100% dyreplager-fri, og så smager de skønt af ristede hasselnødder.
Jeg håber, det bliver obligatorisk at spise disse frikadeller, både ude i alle institutionerne og også hjemme hos dig selv. Så vinder både helbredet, dyrene, klimaet og pengepungen.

Nødder, mandler og frø er dejlige ingredienser til frikadeller, som er en af yndlingsretterne i dette land.
En af de mest populære opskrifter her på bloggen er mine mandelfrikadeller. Jeg håber, du også bliver glad for disse nøddefrikadeller. Hasselnødder er – ligesom valnødder og ugens salat – guf for hjernecellerne. Hasselnødder indeholder mange antioxidanter, er vitaminrige (B-, C- og E) og ligger højt med mineralerne kalium, fosfor, magnesium og kalk (de to sidste er uundværlige for knoglerne).
nøddebøf i burger

Hvis du former farsen lidt mere i “bøffacon”, passer den fint til en burger. Her med grillet peberfrugt, mild chili og persille.

hasselnødde-frikadeller
200 g squash
100 g kartofler
1 1/2 tsk salt
25 g skalotteløg
2 fed hvidløg
2 spsk kokos- eller olivenolie + ekstra til stegning
100 g hasselnødder
2 spsk chiafrø (kan udelades)
1 spsk meget fintsnittet rosmarin eller anden krydderurt efter smag
50 g havregryn, evt. glutenfrie
2 spsk kikærte- eller sojamel
1/2-1 dl sojafløde eller anden fløde
evt. fuldkornsrismel

Riv squash og kartofler. Læg dem i en fintmasket sigte og drys saltet på. Vend det godt ind i grøntsagerne.
Lad grøntsagerne afdryppe i sigten en halv times tid.
Hak løg og hvidløg fint og svits dem i olien et par minutter.
Hak hasselnødderne fint. Jeg har brugt en persillehakker, men har du en fancy køkkenmaskine, kan du sikkert bruge den.
Kom nødderne på panden med løgene og rist dem, til de er let gydne.
Pres så meget væde som muligt ud af grøntsagerne.
Rør løg og nødder i grøntsagerne sammen med chiafrø, rosmarin, havregryn, mel og fløde samt et lidt salt og peber.
Rør farsen sammen. Den skal være temmelig fast. Smag den til.
Pres farsen godt sammen i skålen og lad den hvile 1/2-1 time.
Form ca. 10 frikadeller med hænderne og vend dem i rismel eller kikærtemel.
Steg frikadellerne gyldne på hver side i godt varm olie.

tip
Hvis du spiser æg, kan du tilsætte et æg til farsen. I så fald skal der flere havregryn og mere mel i farsen. Den skal stadig være temmelig fast.
mere hjernemad
Der er ikke blot nødderne, der gavner hjerne og hukommelse – også kål og blåbær støtter cellerne i øverste etage. Så hvis du spiser denne salat til frikadellerne, gør du en ekstra indsats for hukommelsen – måske sammen med en kartoffelsalat med mormordressing.



Dejlig opskrift og dejligt med en helt anden vinkel på frikadelle-gate 😉
Tak for din hilsen, Vibeke. Ja, ting kan jo vinkles på mange måder. Så SKAL vi være ægte danskere, kommer vi ikke uden om hasselnøddefars.
Kh Kirsten
Kære Kirsten
Nogle fantastisk velsmagende nøddefrikadeller og vidunderlig rødkålssalat med blåbær til.
Tak for de gode opskrifter
Kære Sophie,
Hvor er jeg glad for, at du kan lide både frikadeller og salat. Jeg håber rigtig mange vil sætte tænderne i dem.
Tusind tak for rosen – også til opskrifterne i almindelighed.
Kh Kirsten
Mmh er rigtig positivt overrasket over disse frikadeller. Havde aldrig tænkt på at nødder kunne være gode i frikadeller – men det var de !
Tusind tak, Sabrina. Hvor er jeg glad for at høre, at du kunne lide frikadellerne. Det er vidunderligt at få bevist, at den bedste mad kommer fra planteriget.
Rigtig god påske.
Kh Kirsten
Supergode deller, som blev serveret her i påsken, og særlig dejlig, når man har hasselnødder i fryseren fra eget hegn ! Lavede dog en kartoffelsalat og en salat bestående af revet broccoli, blomkål og æble samt lidt rødløg + en creme fraichedressing, inspireret fra en middag på Skovsgård Madmarked i torsdags 🙂
Som altid fantastisk gode billeder, der følger med dine skønne opskrifter.
Hi Dorit,
Tak for tilbagemeldingen om nøddefrikadellerne. Det er dejligt, at de faldt i god påske-jord, så at sige! Og ja, egne hasselnødder er nu noget helt særligt. Dem jeg samlede, blev spist med det samme, men det må være skønt med et lager i fryseren.
Tak også for ideen til salaten. Den lyder lækker! Og så selvfølgelig: tusind tak for rosen til billederne.
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Bøger
Seneste Opskrifter
Funktionsdygtig Altid aktiv
Præferencer
Statistikker
Marketing