sprødbagt blomkål med BBQ-sovs og svampe
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in hovedretter
.
bagt blomkål med sprød overflade
Hvis du synes, der er lidt rigeligt med ideer til brug af blomkål, er det ikke helt forkert. Det skyldes dels, at jeg er rigtig glad for blomkål og dels at jeg har lavet denne ret med kantareller, som nu synger på sidste vers. Heldigvis kan du også – hvis kantarellerne skulle være sluppet op – bruge mange andre svampe, fx kejserhatte, østershatte eller de helt almindelige champignon.
Det er ikke så længe siden jeg præsenterede en udgave af bagt blomkål med mandler og granatæble, som jeg smagte i Restaurant Sumac i Reykjavik. Denne udgave er helt anderledes. Jeg har “beklædt” blomkålen med en jævning af kikærtemel, og det betyder, at overfladen bliver sprød, når kålen bages.
.
en kål med mange slags smag
Blomkål er en af de grøntsager, der virkelig skifter karakter alt efter, hvordan den behandles. Hvis rå blomkål rives fint som “sne”, får den en speciel nøddeagtig smag. Hvis den høvles til tynde skiver på et mandolinjern, får du en anden smagsoplevelse – og bages kålen, smager den helt anderledes end rå kål. Denne udgave giver en dejlig fortættet smag, som får et yderligere “spark” med den spicy BBQ-sovs. Den passer perfekt til blomkål, synes jeg.
Kogt blomkål vil jeg slet ikke tænke på (med mindre der er tale om en suppe). Den blev jeg nemlig vaccineret imod, da jeg var barn. Min mor kogte nemlig aldrig blomkål under 2 timer!
.
indbagt blomkål med BBQ-sovs og svampe
(4 personer)
BBQ/barbecuesovs:
2 spsk tamari
2 spsk ahornsirup
1/2 dl sød chilisovs
1/2 dl tomatketchup
2 spsk citronsaft
2 spsk rørsukker
1-2 tsk røget paprika
salt, friskkværnet peber
blomkål med dej:
100 g kikærtemel
1 1/2 dl vand
1 tsk salt
1 stort blomkålshoved eller 2 mindre
frisk timian
svampe:
250 g kantareller og/eller champignon
100 g løg
4 fed hvidløg
1 spsk oliven- eller rapsolie
1-2 dl plantefløde
1-2 spsk lime- eller citronsaft
.
Rør sovsen sammen og smag godt til.
Rør kikærtemelet med vand og salt. Dejen skal være så tyk, at den ikke løber ned ad blomkålen.
Del blomkålshovedet i to dele. Læg dem i en lav ovnfast form med den runde side opad. Pensl med sovsen.
Sæt blomkålen i en 200 grader varm ovn 20 minutter.
Tag blomkålen ud af ovnen og dæk de to halvdele med kikærtedejen på ydersiden.
Sæt kålen i ovnen igen og bag den til dejen er let gylden, 20-25 minutter. Stik i kålen for at mærke om den er blød nok. Giv den evt. lidt mere tid i ovnen, men det er vigtigt, at blomkålen ikke bliver overbagt.
Pensl med lidt af sovsen og servér resten til separat.
Servér kålen drysset med frisk timian.
Tilbered svampene, mens kålen er i ovnen:
Del store svampe eller skær dem i skiver. Hak løg og hvidløg.
Svits løg og hvidløg i olien til de er let gyldne. Tilsæt svampene og rist dem ved rask varme.
Hæld fløden på panden og bring den i kog. Tilsæt citrussaften og smag til med salt og peber.
Servér svampene til kålen separat sammen med resten af sovsen.
.
.
quinoasalat som tilbehør
En quinoasalat passer fint til blomkålen. Her er det én med stribede beder, bladselleri og dild.
bagt blomkål barbecuesovs BBQ-sovs blomkål blomkål med svampe indbagt blomkål kantareller kødfri hovedret ovnbagt blomkål sprød blomkål sprødbagt blomkål vegansk hovedret vegetarisk hovedret
Jamen her er jo aftenens mad, dit blomkål og hvad jeg ellers har dertil TAK kære Kirsten
Så håber jeg, at du nyder kålen lige nu!
Knus fra Kirsten
Er du vimmer kvinde, sikken en smag den sovs har og hvor det påvirkede grøntsagerne UHMMMMM
Foruden blomkålen kom jeg gulerødder, pastinak og springløg i det ildfaste fad. Det var hvad jeg havde 🙂
Ligeså da jeg ikke havde mere kikærtemel, så jeg brugte majsmel.
Blomkålen trængte til lidt mere end 15 min men ellers var alt super skønt.
Jeg glæder mig til resterne i aften.
Sovsen kommer jeg helt sikkert til at bruge til andet også 🙂
Tak søde og ønsker dig en dejlig dag
Kære Wanda,
Det lyder som en god idé med supplering af nogle rodfrugter. Men du skal bage kålen 2 x 15 minutter – og måske lidt mere hvis det er et stort blomkål.
Jeg er glad for, at du kan lide sovsen. Jeg er selv vild med den, og den kan bruges til rigtig mange ting. Og så kan den holde sig en uge eller to i køleskabet, så man kan sagtens lave en stor portion.
Knus fra Kirsten
Dette er allerede en af familiens ynglings retter… Virkelig spise for folk med kræsne ganer. 🙂
Ih, hvor er jeg glad for det. Tusind tak!
Kh Kirsten
Ej kan sovsen holde sig så længe – tak for den oplysning.
Blomkålen blev bagt over 2×15 min og lidt til, men det hjalp ikke på dette blomkål af mellemstørrelsen. Måske jeg skulle have skåret lidt mere af stokken 🙂
Rigtig god weekend og knus
Det kan godt være jeg skal lægge lidt bagetid til i opskriften. Under alle omstændigheder må man stikke i kålen for at mærke, om den er tilpas mør. Den skal jo ikke være splatter-mør!
Også go’ weekend til dig, Wanda.
Kærligst Kirsten
Super dejlig opskrift; den smagte virkeligt godt. Er enig med de lige skal have lidt længere i ovnen; og den sauce er er hit. Endnu en klassisker.
Dejligt at høre, Torben. Tusind tak!
Jeg har rettet lidt på bagetiden, så alle forhåbentlig får en dejlig smagsoplevelse.
Kh Kirsten
Kære Kirsten. Jeg skal til sammenskudsfrokost og altså medbringe en ret. Et hr blomkål sr skænderier ud. Vil det være ok at servere koldt. Det skal med på en ret lang køretur.
Jeg har haft falke fisk med kapersceme med, og de blev godt modtaget, for nu at sige det mildt.
Kære Gunhild,
Det lyder som en god idé at tage blomkålsretten med til sammenskudsgilde. Retten kan godt serveres koldt, men der er det problem, at dejen på toppen helst skal være sprød – og det frygter jeg den ikke vil være efter den er afkølet. I samme opskrift linker jeg til en anden ret med helstegt blomkål. Den vil muligvis egne sig bedre serveret som kold.
En anden mulighed er selleri bagt a la Hasselback (https://wp.me/p5bjYH-5q5). Den ved jeg, at mange har været begejstrede for. Du kan evt. bytte julekrydderierne ud med spidskommen, chili og hvidløg.
Rigtig god fornøjelse.
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
Tilmeld
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy