når squash bliver til festmad
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in festmad, frokostretter, hovedretter
.
squash er også til fint brug
Squash-sæsonen fortsætter og fortsætter – og det gør ideerne, der tikker ind i mit køkken til at anvende dem heldigvis også. Denne opskrift er ganske vist ikke sprit-ny, men den fortjener et gensyn eller rettere en gen-smag.
Disse små squash-“roser” kan serveres som en lækker forret, eller de kan være en del af flere småretter i en middag.
Squashen høvles i tynde skiver på langs og rulles sammen med skiver af svampe og sættes i en lille metalform. Mellem rillerne af squashen hældes et fyld af valnødder, som binder lagene sammen, når “rosen” er bagt.
.
spis bønner til
Som tilbehør foreslår jeg edamamebønner med trøffelolie. Hvis du ikke bryder dig om trøffelolie eller ikke lige kan skaffe den, så erstat trøffel-dressingen med en almindelig olie-eddikedressing, evt. smagt til med lidt sennep eller presset hvidløg.
.
mættet med smag
Squash har ikke megen smag i sig selv. Det har til gengæld portobellosvampene, som giver en god umamismag sammen med tamari.
.
squash-“roser” med trøffel-bønner
(4 personer)
2 lange, lige squash
1-2 portobellosvampe
2 spsk tamari
2 spsk jomfruolivenolie
evt. lidt reven planteost
valnødde-“creme”:
4 spsk majsmel
4 spsk finthakkede valnødder
1/2-3/4 dl havrefløde eller anden fløde
1 spsk snittet salvie (kan erstattes af løvstíkke eller timian)
friskkværnet peber
timian og/eller purløg
trøffelbønner:
2 spsk jomfruolivenolie
1-2 spsk citronsaft
1-2 tsk trøffelolie
50 g optøede edamamebønner
..
Skær squashene i tynde skiver på langs. Brug et mandolinjern.
Skær svampene i skiver, der er så tynde, at de kan rulles sammen med squashskiverne – men så tykke at de ikke brækker. Vend svampene i en blanding af tamari og olivenolie, før du ruller dem sammen med squashskiverne.
Læg skiverne af squash lag-på-lag med svampene imellem. Drys med lidt salt og peber mellem lagene. Rul skiverne forsigtigt sammen og sæt dem ned i en rund eller oval metalform. Læg evt. et lille stykke svamp ned i bunden i midten.
Du skal rulle skiverne så løst, at fyldet kan presses ned imellem dem.
.
Her er skiverne sat ned i en rund og en oval metalform, diam. ca. 7 cm.
.
Rør majsmel, valnødder og fløde sammen. Smag godt til med tamari, salvie og peber. Blandingen skal ikke være for tyk.
Fordel massen så godt som muligt ned mellem lagene i formene. Læg evt. en skive squash øverst.
For at ”forsegle” squashene i bunden, inden de kommer i ovnen, har jeg valgt at stege dem hurtigt på en varm pande.
Varm et par spsk olie godt op på en pande og sæt de fire forme med squashene på panden. Steg dem 4-5 minutter og flyt dem over på en bageplade beklædt med bagepapir. Fjern metalformene. Pas på at lagene stadig hænger sammen.
Pensl overfladerne med olie og drys evt. med lidt reven planteost.
Bag squashene færdige i en 200 grader varm ovn 15-20 minutter, til overfladen er gylden.
Lav imens bønnerne: rør olivenolie, citronsaft og trøffelolie sammen. Smag godt til med salt og peber.
Afdryp bønnerne og vend dem i dressingen.
Servér squash-“roserne” portionsvis med bønnerne udenom. Drys evt. med timian eller salvie.
.
.
Kære Kirsten
Din mad er så inspirerede og indbydende. Tusind tak for endnu en dejlig opskrift.
Mvh
Ulla
Kære Ulla,
Rigtig mange tak. Det er dejligt at høre.Jeg håber, du også bliver glad for denne lille ret.
Kh Kirsten
Tæft det ser godt ud uhmmm Du har nogle fantastiske ideer Kirsten. Knus fra wanda
Hjertelig ❤️ tak, kære Wanda.Jeg glæder mig over, at du synes om mine kreationer! Jeg håber, de indfrier dine forventninger.
Knus fra Kirsten
Ser virkelig indbydende og elegant ud !
Ellers kan jeg anbefale den kolde sommersuppe fra sidste år, hvis man stadig har mange squash, den var god 🙂
Kære Dorte,
Mange tak. Ja, en kold squashsuppe er også godt. Jeg ved ikke præcis hvilken, du tænker på, men der ligger adskillige squashsupper her på bloggen, hvis nogen føler sig fristet. Brug søgefunktionen th. på forsiden.
Kh Kirsten
Som altid ser det super delikat ud. Jeg glæder mig til at prøve. Valnødde “creme ? Hvad er det ?😳
Kære Annelise,
Tusind tak. Det er dejligt at høre.
Valnøddecreme er hakkede valnødder og plantefløde. Du kan se mere i opskriften.
Kh Kirsten
Hvor ser det bare fantastisk ud KIrsten – endnu engang …. Tak
Kh Jytte
Kære Jytte,
Tusind tak. Det glæder mig!
Kh Kirsten
Hej Kirsten, er nøddeallergiker , har du et forslag til alternativ i opskriften ?
Kære Dorte,
Hvordan har du det med mandler? Hvis de tåles, er de fine også. Ellers kan du bruge ristede solsikke- eller græskarkerner.
God fornøjelse!
Kh Kirsten
Tak for dit svar. Der er desværre ingen former for nødder , mandler jeg tåler. Alene græskarkerner kan til nød indtages
Hi igen Dorte,
Der er jo også sesamfrø – men de er måske lige så slemme?
Kh Kirsten
Ja desværre
Øv, hvor er det surt!
Hvis man vil bruge Valnødde cremen som tilbehør, skal man så undlade majsmelet, for så bliver det jo ikke bagt?
Kære Dorte,
Jo, du skal udelade majsmelet, hvis cremen skal være tilbehør.
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy