portobellosvampe med mexikansk fyld
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in Uncategorized
.
billige og lækre proteiner
Når man spiser plantebaseret, er det vigtigt at være opmærksom på proteinerne. Der er ganske vist proteiner i alle slags grøntsager, men der er flere proteiner i nogle fødevarer end i andre – og man kan ikke bare fjerne kødet og leve af sovs og kartofler.
I disse fyldte svampe er der to vigtige proteinkilder: bønner og majs (+ svampene). Hverken bønner eller majs kendte vi i Europa før spaniolerne opdagede Sydamerika i 1498. Her havde de store indianerkulturer, mayaerne og aztekerne, så at sige opbygget deres civilisationer på de to næringsrige produkter. Det er nemlig sådan, at bønner og majs tilsammen indeholder alle de aminosyrer (proteiner), vi har brug for.
At det forholder sig sådan, har man ikke vidst dengang. Man har bare fulgt sin intuition og spist nøjagtig det, man havde brug for. Det kunne vi lære lidt af i dag. Det samme gælder andre folkeslag, som ubevidst har lavet “proteinkomplettering”. I Mellemøsten spiser man hummus eller falafler (kikærter) sammen med pitabrød (hvede), som tilsammen indeholder alle aminosyrer. Det samme gælder for kineserne og japanerne, når de spiser ris og tofu.
.
vælg saftige kolber
Det er ved at være slut med de friske majskolber, så jeg iler med denne opskrift. Vælg faste saftspændte kolber.
Kan du ikke mere opstøve kolberne, så brug frossen majs i stedet.
.
svampe og overtro
De store portobellosvampe tigger nærmest om at blive serveret med fyld, men du kan også bruge store champignon.
Svampe er omgærdet med rigtig meget overtro. Måske er det fordi svampene er en underlig mellemting mellem planter og dyr. Svampenes rødder, myceliet, er den egentlige plante, som skyder en stok og en hat i vejret.
Overtroen skyldes måske respekten for svampene, for man har altid vidst, at der var både dødbringende svampe og spiselige svampe. Svampene her er absolut fredelige, men er man selv svampesamler skal man vogte sig for de giftige, ikke mindst fluesvampene (i øvrigt har denne svamp fået sit navn, fordi man i gamle dage udtrak en væske af svampen, som man blandede med mælk eller øl – og det slog fluerne ihjel!).
Nogle svampe vokser i en ring, en såkaldt heksering. Den mente man før i tiden var ellefolkets danseplads, mens andre troede at det var landingsplads for drager. Hekse blev mistænkt for at sætte svampesporer, såkaldt troldesmør, på dørkarme, vægge etc., hvilket forhindrede, at man kunne kærne smør af fløden eller ligefrem gjorde husdyrene syge. I det hele taget kunne heksen forvolde alverdens ulykker med troldesmørret. Men der fandtes heldigvis råd for det: man skulle bare tage et stykke hareskind og sy en stærk pung af det. Heri lagde man troldesmørret, og med en hammer slog man i djævelens navn på pungen. Så mistede den skyldige helbredet og blev sengeliggende.
Ellefolket kunne også blinde folk ved at kaste støv fra støvbolden i øjnene. Så man må agte sig, når det handler om svampe!
.
Det mexikanske fyld kan anvendes til mange andre slags fyldte grøntsager, fx tomater, squash, løg, peberfrugter etc.
Hvis du holder af sovs, kan jeg anbefale en tomatsovs til svampene.
.
svampe med mexikansk fyld
(4 personer)
100 g sorte bønner (evt. 1 dåse)
4-6 store portobellosvampe
100 g løg
4 fed hvidløg
et lille stykke chili
1 spsk spidskommenfrø
2 spsk oliven- eller rapsolie
majs fra 2 kolber eller tilsvarende mængde frossen majs
2 spsk frisk merian eller oregano
1 citron
1 limefrugt
salt, friskkværnet peber
2 dl kogende grøntsagsbouillon
frisk merian eller anden krydderurt
evt. tomatsovs
.
Sæt bønnerne i blød 6-8 timer. Kog dem møre i nyt vand, 35-40 minutter. Afdryp dem.
Tag stokkene af svampene. Hak dem og hak også løg, hvidløg og chili.
Rist spidskommenfrøene på en tør pande, til de dufter. Tilsæt olien og svits de hakkede svampe, løg, hvidløg og chili. Rist et par minutter ved rask varme.
Mos de sorte bønner lidt med en gaffel. Tilsæt løgblandingen. Skær majsene af kolberne og rør dem i farsen sammen med den valgte krydderurt.
Skær citron og lime i skiver. Tilsæt 1 spsk citronsaft til farsen og smag godt til med salt og peber.
Fyld farsen i svampehattene. Tryk det godt sammen. Sæt de fyldte svampe i et lavt ovnfast fad sammen med citrusfrugterne. Hæld lidt kogende bouillon i fadet og bag svampene i en 190 grader varm ovn 25-30 minutter.
Drys evt. med friske krydderurter ved serveringen. Jeg har valgt merian, men timian eller oregano vil også være fint.
.
Hej Kirsten
En fornøjelse at læse din fortælling og samtidig oplysende – har ikke spist kød i de sidste
12 år men har for nylig måttet tage B12 og D vitaminer for at sikre at de er tilstrækkelig
tilstede i kroppen. Mon du har været i den situation?
Kære Grete,
Efter 12 år som vegetar kender du alle glæderne ved den grønne og lækre kost. Men der kan ernæringsmæssigt være et par ting, man skal være opmærksom på. Især hvis man er veganer. Det er individuelt, hvordan man optager vitaminer og mineraler, så det er klogt at blive tjekket engang imellem. Selv optager jeg B12 så dårligt, at jeg får det som indsprøjtning. Og det er virkelig vigtigt at være opmærksom netop på B12, som meget ofte er i underskud på folk lidt oppe i alderen, også kødspisere.
Derudover kan jeg anbefale indtag af kalk og magnesium sammen med D-vitamin. Og når det er sagt, er det jo sådan, at vegetarer/veganere ofte får langt flere vitaminer og mineraler end traditionelt spisende.
Kh Kirsten
Tak kære Kirsten.
Jeg bruger ofte de store svampe, som jeg bager, steger med diverse fyld.
Knus Wanda
Selv tak, Wanda. Du er jo en garvet kok, så jeg er ikke i tvivl om, at du selv kan trylle med fantastiske svampe med lækkert fyld.
Knus fra Kirsten
Ihhh tak skal du have Kirsten.
Jeg laver blot mad som kommer til at smage godt, ellers får ormene det hi hi
Knus Wanda
Jeg er bange for, at ormene er lidt underernærede hos dig, Wanda. Mon ikke det hele er så lækkert, at der ikke bliver noget tilovers?
Kh Kirsten
Ind imellem leger de rigtig godt hi hi
Vi har ind imellem en kamp med skraldemændene, da vi næsten intet dagsaffald har og kun får tømt hver 14. dag, men spanden er kun 1/3 fyldt, så vi stiller den ikke ud til dem. 🙂
De har gået ind i vores lukket cykelskur for at hente spanden Ha ha
Når vi ikke kan spise op, altså levner vores portion, ja så smider vi det ikke ud, men siger, at det er til ormene. 🙂
De giver til gengæld godt med nyt jord til os om foråret. 🙂
Knus Wanda
Ja Wanda, hvis alle var som du og din familie, var vores jord ikke så forpint! Du er en helt ❤️.
Knus fra Kirsten
Jamen så er du en superheltinde 🙂
Knus
Så ta’r vi bare hinanden i hånden 👩❤️💋👩
Kærligst Kirsten
Hej Kirsten.
Tak for alle dine fine og lækre opskrifter.
Vedr. De fyldte portobellosvampe: hvilken salat kune man bruge til disse?
Kære Christina,
Selv tak. Det glæder mig hvis du har glæde af retterne.
Du kan faktisk spise mange slags salater til de fyldte svampe. Det kan være alt fra en hel enkel salat med fx iceberg og en hvidløgsdressing til mere fyldige salater som fx:
bagt rodfrugtsalat: https://wp.me/p5bjYH-3F4
blomkålssalat: https://wp.me/p5bjYH-3s2
broccoli- og gulerodssalat: https://wp.me/p5bjYH-2px
grønkålssalat: https://wp.me/p5bjYH-2cT
Du kan også selv lede efter mange flere muligheder på forsiden af bloggen i søgefunktionen under “salater”.
Rigtig god fornøjelse.
Kh Kirsten
Kære Kirsten.
Mange tak for det fyldige svar.
Jeg synes nogle gange, at det er svært med gæstemad til vegetarer:-)
Jeg har stor glæde af din “Powerfood revolutionen”
Venlig hilsen
Christina
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
Tilmeld
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy