ugens menu, uge 26, valnødderugbrød
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in ugens menu
_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Hvis du vil være sikker på at følge med i de nye opskrifter her på bloggen, så tilmeld dig E-mail abonnementet, se nedenfor th. Så får du besked, når der er nye lækker- bidder.
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
11. juli 2011
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
h u s k p r o t e i n e r n e
her hjælper kun bønner
Når man er inkarneret grøntsagsgnasker, skal man huske at få nok proteiner. Det er ikke svært, hvis man spiser masser af groft brød og bønner eller bønneprodukter.
En nem og lækker måde at få proteinerne på, er gennem en salat. Her er eksempel på en salat med kidneybønner, hvor man enten kan supplere med de grønne edamamebønner eller friske grønne ærter. Spidskål gør resten for den gode smag.
kidneybønnesalat med spidskål
Klik på billedet, så får du opskriften.
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
10. juli 2011
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
s m å r ø d b e d e s a n d w i c h
nye rødbeder
De nye spæde rødbeder kan nydes på mange måder. Det er oplagt at spise dem rå i en salat, men man kan også lave små sandwich med fx gedeost imellem – eller man kan bruge hummus eller flødeost smagt til med reven peberrod.
I opskriften her er rødbederne kogt, men skæres de små nye rødbeder papirtyndt ud, er de lækre i rå tilstand.
rødbedesandwich med gedeost
Klik på billedet, så får du opskriften.
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
9. juli 2011
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
t a n k o p t i l r u g b r ø d s m o t o r e n
Jeg har tidligere lovet at vende tilbage til et dejligt rugbrød, som jeg netop har opfundet.
rugbrød med gær
Faktisk bager jeg normalt surdejsrugbrød, men da jeg er i gang med at lave en ny madpakke/frokostbog, prøver jeg mig frem med forskellige rugbrød. Det seneste er jeg rigtig glad for. Brødet er med gær, dejen behøver ikke at æltes og det er supernemt at bage. Og måske allervigtigst: det er lækkert!
malt og tilsætningsstoffer
De fleste almindelige køberugbrød indeholder en eller anden form for malt for at gøre brødet mørkt (foruden alle mulige andre tilsætningsstoffer). Det ekstra sukker og alt det andet slipper man for, når man bager sit eget rugbrød.
valnødderugbrød
1/2 l vand
1 dl yoghurt
15 g gær
3 spsk tamari (soja)
1/2 spsk råsukker
½ spsk salt
2 spsk eddike
300 g groft rugmel
100 g rugflager
50 g hakkede valnødder
ca. 300 g fuldkornshvedemel
Varm vand og yoghurt op, til det er ”lillefingervarmt”. Rør gæren ud i væden.
Tilsæt soja, sukker, eddike, rugmel, flager og valnødder.
Rør hvedemelet i lidt ad gangen. Rør dejen godt sammen. Den er temmelig fast, så det kræver lidt kræfter.
Lad dejen hæve tildækket ca. 2 timer.
Rør eller ælt dejen godt igennem igen og læg den i en bageform. Lad dejen hæve endnu en times tid.
Sæt formen i en 250 grader varm ovn og bag brødet 15 minutter.
Sænk varmen til 160 grader og bag brødet færdigt, ca. 50 minutter.
Vend brødet ud og lad det afkøle på en bagerist. Pak brødet ind i et viskestykke og lad det hvile til dagen efter.
Brødet kan fryses.
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
4. juli 2011
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
t a n k e v æ k k e n d e l ø r d a g a f t e n
ekstreme vandmasser
I lørdags – den 2. juli – indtraf to interessante ting, som måske ikke umiddelbart ser ud til at hænge sammen – og så alligevel …
Tidligt på aftenen åbnede himlens sluser sig. I københavnsområdet har vi oplevet et af de største skybrud nogensinde.
Meget tyder på, at det skyldes klimaændringerne, hvor vi får mere og mere ekstremt vejr. Med enorme vandmasser, voldsomme orkaner, ekstrem tørke.
ekstrem kødspisning
Næsten samtidig – lørdag aften – sendte DR 2 en sober og afbalanceret udsendelse om danskernes ekstreme indtag af kød. Hver eneste dansker spiser over 140 kg kød om året. Vi er simpelt hen verdensmestre.
Produktion af dyr er noget af det mest klimabelastende, der findes.
Så vil du have en tør kælder: så skær ned på kødindtaget. Det er virkelig lavpraktisk at tage hensyn til klimaet.
…
l æ k r e k a r t o f l e r
Kartoflerne er stadig nye og lækre. Hvis du kan finde nogle små eksemplarer så lav en dejlig kartoffelsalat med krydderurter. Aspargesene er det desværre slut med i denne omgang.
kartoffelsalat med krydderurter
Kog 400 g små kartofler netop møre og afkøl dem.
Rør en dressing af 1 dl soja- eller piskefløde og smag den til med lidt grov sennep, citronsaft, salt og peber.
Kom 1 dl hakkede eller snittede krydderurter i: persille, purløg, mynte, salvie, estragon – eller hvad du selv synes om. Tilsæt 1 dl finthakkede cornichoner og hæld dressingen over kartoflerne.
kanariske kartofler
Jeg skal også lige minde om de kanariske kartofler. De er ret lækre!
Klik på billedet, så får du opskriften.
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
3. juli 2011
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
f r a m a j s t i l m u f f i n
En god afveksling til de dampede eller grillede majs er små majsmuffins med noget delikat på toppen.
polenta
Majskagerne er en slags polenta på en ny måde. Muffinsene af majs smager ikke af så meget i sig selv – ligesom polenta – så de skal have noget med smag og karakter på toppen. Så er de en dejlig lille forret.
majsmuffins
…..
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
2. juli 2011
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
.
s p i d s k å l h i t t e r
Mens det kniber noget for os danskere at spise de grove grøntsager, så er spidskål blevet et stort hit.
Og det er fuldt forståeligt. Den sprøde delikate kål er lækker både rå, letdampet, grillet eller svitset let i lidt olivenolie på panden sammen med hvidløg og et godt vrid af peberkværnen.
Dagens salat er en spicy spidskålssalat.
spicy spidskålssalat
Klik på billedet, så får du opskriften.
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
1. juli 2011
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
n y k o g e b o g f r a f d b
.
FDB laver mange gode tiltag med hensyn til mad og miljø, sundhed og omtanke for maden. Nu har de netop udsendt en ny kogebog: “Grove løjer – tid til en sundere familie” af Anne W. Ravn.
.
“Grove løjer”
indeholder et begrænset antal opskrifter med kød. De fleste opskrifter er på god gedigen og grov grøntsagsmad. Selv om bogen ikke er vegetarisk, vil jeg sige, at vi var nået rigtig langt, hvis alle danskere ville fordele indtaget af mad på den måde, som denne bog foreslår.
Prøv fx en quinoasalat med sorte quinoafrø, kvarte sherrytomater, blomkålsbuketter og evt. frisk mozzarella. Lav en dressing af olie, hyldeblomst- og limesaft samt masser af frisk basilikum.
quinoa er sundt
Quinea er et rasende sundt produkt med masser af proteiner og andre gode stoffer. Det vil jeg gerne slå et ekstra slag for, og kan man lide den noget friskfyragtige tone i “Grove løjer”, er der mange andre gode ideer at hente i bogen.
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
30. juni 2011
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
s o l e n s m a d
de første majs er fremme
Forleden fandt jeg de skønneste økologiske majskolber – smukt gule, saftige og søde. De inspirerede mig til ugens retter.
Nu er det nemlig for alvor tid til let sommermad, og hertil hører bl.a. majs.
Vælg faste, saftspændte kolber. Er de indtørrede, er de ikke værd at sætte tænderne i.
majs naturel
Første gang jeg virkelig lærte at sætte pris på majskolber var hos venner i USA for mange år siden. Kolberne var blot kogt et par minutter og blev serveret med en dejlig olivenolie og mange forskellige slags friske krydderurter. Sådan går man ikke fejl af majs. Det var virkelig mums.
Man kan også grille kolberne, enten på en udendørs grill eller på en grillpande.
Fjern dækbladene og “silketrådene” fra kolberne, før du griller eller koger dem.
.
.
majs og perlebyg – 2 x korn
Rigtig mange af bloggens læsere spørger efter opskrifter på salater med perlebyg.
Derfor har jeg lavet ugens salat, der foruden perlebyg indeholder majskerner og græskarkerner.
– Og så har jeg forresten også lige bagt et dejligt valnødderugbrød. Det kommer der opskrift på inden længe.
majs – indianernes mad
Den oprindelige befolkning i USA, indianerne, ernærede sig i udstrakt grad af majs, og gamle retter som majschowder – en stuvning med majs, kartofler, løg og fløde har flere hundrede år på bagen. Det samme gælder for succotach, som er en enkel og velsmagende ret med majs og bønner.
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
u g e n s o p s k r i f t e r
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
solgylden sommersuppe
Majssuppen får den smukkeste gule farve, dels fra de gyldne majskerner, dels fra gurkemeje.
Suppen kan spises varm eller kold.
Klik på billedet, så får du opskriften.
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
salat med perlebyg og majs
Perlebyg er et lækkert korn. Det kan både spises som tilbehør i stedet for ris – og det kan bruges i en salat. Her er det med majs, gulerødder, agurk og græskarkerner + en spicy dressing.
Klik på billedet så får du opskriften.
“Grove løjer” Anne W. Ravn ærter basilikum bønner dressing med hyldeblomstsaft edamamebønner ekstremt vejr estragon flødeost med peberrod gedeost gedigen grøntsagsmad grillede majs grillet spidskål hummus indianernes majs kartoffelsalat med krydderurter kartofler fra De kanariske Øer kidneybønner klimaændringer kogebog fra FDB kold suppe majs majs med krydderurter majschowder majskerner majskolbe majsmel majsmuffins majssuppe malt muffins mynte nye kartofler oversvømmelse persille persilleolie polenta proteiner purløg quinoa quinoasalat rødbeder rødbedesandwich med gedeost rugbrød rugbrød med gær rugmel salat med perlebyg og majs salvie sojafløde solens mad solgylden suppe spicy spidskålssalat spidskål ssuccotach svitset spidskål tørrede bønner udsendelse om dyr på DR2 valnødder valnødderugbrød