mexikansk majs- og bønnesuppe med chips
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in supper
.
majs- og bønnesuppe – det er sæson for majs
Nu er det ved at være tid for de varme supper – og da det samtidig er sæson for majs, er det oplagt med en mexikansk majs- og bønnesuppe. I Mexiko har man i årtusinder spist bønner og majs som basismad. Hverken majs eller bønner indholder hver for sig alle essentielle aminosyrer (proteiner), men tilsammen kommer med de ca. 20 aminosyrer, som vi har brug for. Genialt tænkt af naturen – og af de gamle indianerkulturer, hvor man altid har spist majs og bønner sammen.
fra et mexikansk marked
Af andre grøntsager – foruden bønner og majs – finder man altid på et mexikansk marked omkring hundrede forskellige kartoffelsorter, mange slags tomater, peberfrugter, auberginer og avocado. Her er suppen toppet med skiver af avocado.
også små hænder hjælper med majshøsten
.
nyd de friske majs
En mexikansk suppe spises traditionelt med de runde majs”brød”, tortillas (ikke at forveksle med den spanske ret, kartoffeltortilla). Typisk for suppen er desuden ingredienser som peberfrugter, tomater og majskerner. Alle sammen produkter, som vi ikke kendte i Europa, før Columbus i 1498 opdagede Sydamerika.
Man kan ikke lave de originale sydamerikanske tortillas uden det mel, der hedder masa harina. Men du kan lave en slags efterligning med almindelige pandekager bagt med majsmel. Du kan også købe færdige hvedetortillas. Jeg har serveret færdigkøbte majschips til min suppe.
Skal suppen være ekstra mættende, så servér stykker af grillet majskolbe til suppen.
..
mexikansk majs- og bønnesuppe med chips
100 g hvide bønner, limabønner eller cannellini, evt. 1 dåse med 240 g
1 spsk spidskommen
100 g løg
2 fed hvidløg
1 chili
3 spsk kokos- eller olivenolie
2 tsk tørret timian
2 tsk tørret oregano
8-10 dl grøntsagsbouillon
2 peberfrugter i forskellige farver
250 g tomater
2-4 majskolber
limefrugt
1 bdt frisk koriander
12 sorte oliven
1 avocado
Hvis du bruger tørrede bønner, så sæt dem i blød mindst 8 timer. Kog dem møre i nyt vand 30-35 minutter.
Hvis du bruger bønner fra dåse, så afdryp dem og skyl dem grundigt.
Rist spidskommenfrøene i en tør gryde, til de dufter.
Hak de to slags løg og chilien (fjern kernerne).
Kom olien i gryden med spidskommen, lad den smelte og tilsæt løg og chili. Svits til løgene er let gyldne.
Kom krydderurterne og bouillonen i gryden og bring suppen i kog.
Skær peberfrugter og tomater i små terninger.
Kom af afdryppede bønner, peberfrugt, tomat og majs fra 2 kolber (eller tilsvarende mængde frossen majs) i gryden. Bring suppen i kog og lad den simre 3-4 minutter.
Smag suppen til med salt, peber, limesaft og evt. et nip sukker.
Tilsæt halvdelen af den hakkede koriander.
Hvis du vil servere grillet majs til suppen, så grille en eller 2 kolber på en grillpande og skær dem i mindre stykker. Sæt evt. stykkerne på små træspyd.
Servér suppen portionsvis med skiver af avocado, majsspyd, mere koriander og et par oliven på hver portion.
Uhmmmm mon ikke det er suppetid for mig igen igen 🙂
Tak for input 🙂
Knus Wanda
Ja, noget af det gode ved Danmark er de vekslende årstider. Jeg er selv stor suppefan(faktisk arbejder jeg på en bog om super-supper lige nu), og efter alle de kolde sommersupper, bliver det hyggeligt med dampende varme efterårssupper.
Kærlig hilsen Kirsten
Uhm altså Kirsten, den faldt i god jord, jeg lavede suppen her til aften.
Jeg havde en masse små frilandstomater, de har jo en fantastisk smag, jeg brugte i suppen, og fik dem så anvendt på en god måde, puttede frosne majs i suppen og serverede med dejligt brød til.
Jeg er begejstret for at anvende limesaft til at justere smagen, så det var “bår’ dæjli’ ” som det hedder på vestjysk, tusind tak, den vil blive serveret en del gange i vintersæsonen 👍
Kærlig hilsen Jette
Kære Jette,
Det er SÅ dejligt at høre, at dine lækre tomater er havnet i den mexikanske suppe. Det er en dejlig suppe, som jeg sagtens kan forestille mig blev endnu bedre med dine tomater. De små solmodne danske tomater er noget af det bedste, der findes. Skønt at du kunne lide suppen!
Kærlige hilsener fra Kirsten
Helt vidunderlig suppe som jeg har nydt 2 dage. Glæder mig til nye opskrifter hver uge som bliver afprøvet. Tusinde tak
Kære Jelva,
Hvor er jeg glad for at høre det, Jelva. Og jeg håber, at kunne glæde dine smagsløg – også fremover! Jeg er altid glad for at høre reaktioner, så skriv endelig og fortæl, hvad du synes.
Kh Kirsten