kantareltærte med blåbær og valnødder
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in hovedretter
..
med snuden i skovbunden
I efterårsmånederne er det tid at høste, samle og plukke af naturens overdådighed.
Her er en næsten “vild” tærte, hvor du med lidt held kan plukke og samle det hele gratis i naturen: kantareller, blåbær og valnødder.
Blåbærskiltet er fra de økologiske kollektiv Svanholm. Men det er desværre ikke alle, der skilter med gode findesteder. Heller ikke når det handler om kantareller. Har man fundet et godt sted i skoven med de små guldklumper, holder de fleste det for sig selv!
Har du ikke selv muligheder for ekspeditioner i naturen, kan de tre ting heldigvis købs i ethvert supermarked. Tilsammen udgør de en rigtig hyggelig efterårstærte.
.
blåbær i tærten
Blåbær spises mest naturel eller bruges i søde tærter eller kager, men jeg synes de er forfriskende i denne tærte sammen med kantareller.
Det gælder om at spise så mange blåbær som muligt, når de er i sæson. De er småbitte kraftværker af antioxidanter, vitaminer, plantestoffer og gode næringsstoffer. Du kan se her, hvor værdifulde de er.
guld fra skovbunden
De delikate kantareller er kaloriefattige men fiberrige. De indeholder hovedsagelig B-vitaminet niacin, men skal ellers mest nydes for smagens skyld.
Her får svampene selskab af de supersunde blåbær og de omega 3-rige valnødder.
glutenfri tærtebund?
Jeg har bagt tærten med hvedemel, men spiser du glutenfrit, er der forslag til to forskellige tærtebunde uden gluten her – og her.
.
kantareltærte med blåbær og valnøddecreme
tærtebund:
150 g hvedemel
50 g grahamsmel
2 spsk jordnøddesmør eller andet nøddesmør
1 1/2 dl sojamælk eller anden mælk
fyld:
75 g valnødder
2 dl sojafløde eller anden fløde
1 spsk fintklippet rosmarin
1 økologisk citron
75 g løg
4 fed hvidløg
2 spsk kokosolie eller olivenolie
250 g kantareller (eller andre svampe)
150 g blåbær
Bland de to slags mel og smulder smørret i. Tilsæt mælken og et lille drys salt. Ælt hurtigt dejen sammen og sæt den i køleskabet, mens du forbereder fyldet.
Knus valnødderne i blenderen. Tilsæt fløden og blend til cremen er glat.
Tilsæt rosmarin og smag nøddecremen til med salt, peber, et par spsk citronsaft og evt. mere rosmarin.
Hak løg og hvidløg og svits dem et par minutter i olien. Skær evt. kantarellerne i mindre stykker og kom dem på panden. Drys med lidt salt og peber og tilsæt et par spsk citronsaft. Svits svampene et par minutter. Smag til med salt og peber.
Rul dejen ud og læg den i en smurt tærteform. Prik dejen med en gaffel og forbag bunden i en 200 grader varm ovn 7-8 minutter.
Fordel nøddecremen i bunden. Bred kantarellerne ud ovenpå og sæt blåbærrene på tærten til sidst.
Bag tærten færdig i ovnen, 10-15 minutter.
Skær tynde strimler af den gule citronskal og drys dem på ved serveringen sammen med mere klippet rosmarin.
.
Folkekøkkenet er i gang
I onsdags startede vi vores folkekøkken: “Kødfrie dage i Rudersdal”. Der var fuldt hus, og alle nød de fyldte spidskålspakker i spicy kokossovs med bagte kartofler og indiske nanbrød. Der var helt udsolgt, og det er der også til de to næste “køkkener” her i efteråret.
Fotos: Hans Skaarup
.
de glade initiativtagere
Henrik Hjortdal er en sand ildsjæl, som har sat det hele i gang. Jeg er med på madfronten.
Middagen koster kr. 40,-, og vi håber at få mange med på ideen om kødfrie dage. Der er nemlig også penge at spare på sund mad.
Men aldrig tidligere har der været mere brug for at vi skærer ned på kødforbruget. Jeg tænker både på dyrevelfærden, antibiotikatruslen og ødelæggelsen af klimaet – og selvfølgelig vores egen krop, som skriger på sunde livgivende produkter fra Moder Jord.
Tak for sidst til kødfri dag i Rudersdal! Med dejlig mad og godt selskab ☺ og en lille snak om Usbekistan.
Vi håber, I får mod til at udvide antallet, så vi også kan komme med i november!
Hilsen Birgitte
Kære Birgitte,
Tusind tak for din hilsen – og jeg vil da bare sige selv tak. Det var en fornøjelse at få en snak med dig og din mand. Det kan godt være, vi kan strække os en lille smule i november, så send evt. en mail til Henrik, så er I i al fald på listen. Det vil glæde mig at se jer igen!
Kh
Kirsten
Denne tærte er den bedste jeg har smagt! Serverede den med en grøn bønne salat.
Tak for en dejlig opskrift 🙂
FANTASTISK, Sabrina. Tusind tak for dén tilbagemelding. En ting er, at jeg selv kan lide den mad, jeg laver, men når andre også bliver glade, bliver jeg dobbelt glad. Så jeg siger bare: selv tak. Det er en fornøjelse at være leverandør af grønne opskrifter – især når de bliver SÅ værdsat!
Kh
Kirsten
Tærten går sin sejrsgang her hos os. Den er så lækker og smager, som du selv nævner, af skovbund.
Venlig hilsen Charlotte Keck
Ahhhjjj, hvor dejligt! Tusind tak for den besked Charlotte. Den luner på en kølig efterårsdag!
Kh Kirsten
Jeg skal lave denne tærte på søndag! Hvilken størrelse tærteform vil være passende?
Kære Jane,
En tærteform med en diameter på omkring 25 cm vil være passende.
Rigtig god fornøjelse på søndag.
Kh Kirsten
Uha hvor blev den lækker! Den laver jeg snart igen!
Kære Jane,
Hvor er det dejligt at høre. Det glæder mig rigtig meget. Tusind tak.
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
Tilmeld
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy