græske bønner i tomatsovs (gigantes plaki)
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in hovedretter
.
bagte bønner på græsk
Alle der har rejst i Grækenland ved, at man her finder rigtig mange plantebaserede retter. Især mad med bønner, ris og linser. Selv om grækerne ikke går foran med den plantebaserede kost, finder man masser af inspiration til mad med planter. Det samme gælder for lande som Tyrkiet, Indien, Kina og Mexico. Her har de fattige befolkninger altid levet sundt og bæredygtigt.
.
lækker bondemad
Jeg har rejst en del i Grækenland. Fra Korfu og det nordlige Grækenland, ned til Athen og mange af øerne rundt. Det er en fryd at rejse i det smukke og afvekslende land – og så er grækerne så utroligt gæstfrie. Man føler sig virkelig velkommen i Grækenland. Dertil kommer al den gode mad, som sagt bønner og linser, men også auberginer og tomater står højt på menuen. Tænk bare på moussaka eller tomatbøffer (tomatkeftedes). Det er nem og lækker mad, men denne enkle, proteinrige bønneret skal man nu heller ikke kimse af. Den er, hvad man kan kalde velsmagende bondemad, og så er det virkelig billig mad. Og det kan være en god ting sidst på måneden. Desuden er retten hurtig at lave. Det meste af tilberedningen foregår i ovnen.
.
baked beans på græsk
På græsk hedder retten gigantes plaki, som betyder bagte bønner. Men denne græske udgave af bagte bønner er ikke sødlig som den, englænderne og amerikanerne elsker at spise til morgenmad.
I dag er grækerne ikke de store plantespisere, hvilket kan undre med deres fortid i det gamle Grækenland, hvor man gerne gav afkald på kødet. Dog er der en del grækere, der stadig lever plantebaseret i de 40 (faste)dage inden påsken. Gigantes plaki er et godt eksempel på en af de retter, man typisk vil spise i før-påske-tiden.
.
planteproteiner hitter
Da jeg for nylig var i London fandt jeg en genial bog: “The Homemade Vegan Pantry” af Miyoko Schinner. Den er en guldgrube af opskrifter på plantebaserede alternativer til mælkeprodukter, pølser, æg etc.
Min ven, plantepusheren Peter, købte naturligvis også denne lille bibel for plantespisere, og modsat mig handler Peter hurtigt og målbevidst. Forleden fik jeg således de første produkter fra Peters hånd forærende, lavet efter opskrifter i bogen. Og jeg må sige: jeg er MEGET imponeret! Magen til æggefri mayo og plantebaseret smør har jeg aldrig, aldrig smagt. Med denne bog ved hånden er den sidste undskyldning for ikke at leve plantebaseret, ryddet af vejen.
.
elitesportsfolk spiser (selvfølgelig!) vegansk
Og der ER mange, der vælger fremtidens mad. Mange unge gør det, fordi de gerne vil redde den klode, vi andre har ødelagt – men mange gør det også af sundhedsmæssige årsager, eller fordi de vil præstere bedre. Rigtig mange elitesportsfolk har ifølge Politiken 21.10.2018 droppet kødet og spiser udelukkende plantemad. Det er kendte sportsstjerner som tennis-søstrene Serena og Venus Williams, den firdobbelte formel 1-verdensmester Lewis Hamilton og bodybuilderen Barny du Plessie. Også en superstjerne som Lionel Messi vælger kødet fra, når han står overfor en stor kamp. Den danske Premier League-målmand Jonas Lössl er gået helt over til plantemad.
Jeg er ikke overrasket. Planteproteiner er det bedste, man kan byde sin krop. Og tænk på, hvor mange dyr, der skånes – og måske kan vi endnu redde kloden?
.
græske bønner i tomatsovs – gigantes plaki
(baked beans på græsk)
(4 personer)
400 g limabønner (store hvide bønner) – evt. fra dåse
200 g løg
4 fed hvidløg
2 spsk olivenolie
350 g bladbeder eller grønkål
2 glas hakkede tomater, ialt 400-500 g
1 spsk tørret oregano
1 spsk kanel
1/2 spsk sød paprika eller 1/2 tsk stærk
evt. 1-2 dl grøntsagsbouillon
2 spsk citronsaft
salt, friskkværnet peber, rørsukker
frisk mynte eller timian
evt. lidt vegansk feta eller cashew”ricotta”
.
Læg bønnerne i blød i rigeligt vand mindst 8 timer. Kog dem i nyt vand 20 minutter. Lad dem evt. afkøle i vandet. Afdryp dem.
Hak løg og hvidløg og svits dem i olien til løgene er klare. Brug en stor pande eller en wok.
Snit bladbeder (med stilke) eller hak grønkålen.
Tilsæt bladbeder eller grønkål og svits til kålen falder sammen.
Tilsæt tomaterne med væde, de afdryppede bønner samt oregano, kanel og paprika samt evt. lidt bouillon og citronsaft. Læg låg på panden og lad retten simre ca. 10 minutter. Smag godt til med salt, peber, sukker, oregano og kanel, evt. også paprika.
Hæld retten i et ovnfast fad og dryp med 3-4 spsk olivenolie.
Sæt fadet i en 190 grader varm ovn og bag retten færdig, ca. 20 minutter.
Drys med friske krydderurter og sæt evt. et par skefulde planteyoghurt eller cashew”ricotta” på retten.
Hvis du er meget sulten, kan du spise brød eller kogte ris til bønneretten.
.
.
Kærkomment med bønneopskrifter, jeg elsker jo alle former for bønner og linser, og har netop en rest af de store bønner i fryseren, da jeg sidste weekend lavede en gang gulerodscreme (Fra Det helbredende Køkken) til min vegetardatter Majken. Glæder mig til at lave denne ret også.
Jeg har også prøvet dine selleribøffer, og for dem, der ikke bryder sig om selleri, kan jeg oplyse, at de roligt kan spise bøfferne, for de smager meget lidt af selleri, mest af porre og løg. Det er ikke sidste gang, jeg laver dem.
Årstiderne har lige udgivet en bog “Planteproteiner”, ved ikke om jeg må skrive det her, men det er jo i vores interesse, at så mange som muligt får kendskab til plantekosten 🙂 Bogen er ikke 100 % vegansk, men det udgiver den sig heller ikke for, og veganere kan nok selv finde ud af at bytte æg og mælk ud med andet.
I uge 40 var vi på Santorini igen, og nød mange skønne salater, ganske vist nok tilpasset turisterne, men det er muligt at finde de skønne retter/tilbehør, som vi også kender herhjemme, hummus, babaganoush, tzatzika, squashdeller og tomatdeller, uhm, det er godt under den græske sol. Man skal bare bestille meze, så får alle mulige lækre småretter.
God weekend,
fra Dorit
Dejligt at jeg kan glæde dig med en bønneopskrift, Dorit.
Jeg er også glad for dine fine bedømmelse af sellerifrikadellerne/bøfferne. Tak for den.
Og du er skam mere end velkommen til at omtale bøger, der kan interessere alle læsere her, incl. mig selv. Det er dejligt, at der kommer en del bøger nu med den plantebaserede mad.
Jeg bliver nu lidt jaloux, når du skriver om Santorini. Det er SÅDAN en skøn ø. Et lille paradis på jord, og jeg ser (smager) for mig, alle de skønne retter, du nævner. Og så smager de altså altid bedre under solen i det græske øhav!
Kh Kirsten
Det var dog en fabelagtig bønneret. Jeg supplerede med markchampignon til mine sultne gæster ( i stedet for ris). Tak for ideer og gode opskrifter til en familie, som lever mere og mere kødløst. 👌
Kære Pia,
Tak for din opløftende hilsen. Dejligt at du kan lide den enkle bønneret. Og det er en god idé med svampe i retten. Det fylder godt.
Og helt fantastisk dejligt er at høre, at I i familien har glæde ved den plantebaserede kost.
Kh Kirsten
Kære Kirsten. Tak for gode opskrifter.
I opskriften her på “plaki” skriver du “400g bønner, evt fra dåse”. Er de 400 g = de tørrede eller de kogte bønner?
På forhånd tak
IngeMarie
Kære IngeMarie
Selv tak. Dejligt at høre, at du kan lide opskrifterne.
De 400 g er KOGTE bønner.
Kh Kirsten
Tak for svar.
Det blev en dejlig ret.
Mvh IngeMarie
Selv tak. Dejligt at du kunne lide bønneretten.
Kh Kirsten
Er der ikke noget med at man bør spise brød eller ris (altså kulhydrat)) sammen med bønner?
Og gælder det også for linser?
Mvh Kirsten Baktrup
Kære Kirsten,
Jo, det er der noget om. Tidligere mente man, at man skulle supplere produkter som bønner, linser etc. med fx majs, ris eller andre korn. Nu mener videnskaben, at man ikke behøver at få proteinerne i samme måltid. Man skal blot sørge for at få alle essentielle aminosyrer i løbet af en dag.
Når det er sagt, synes jeg personligt, at det kan være nyttigt at skæve til kineserne, der altid har suppleret ris med tofu, folk i Sydamerika, der altid har suppleret bønner med majs – og i Mellemøsten har man spist brød sammen med fx hummus. Jeg synes, at det stadig giver mening at kombinere disse produkter, fordi de også smagsmæssigt passer så godt sammen.
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy