blomkålssuppe med stegte svampe og hvidløgsristede sesamfrø
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in Uncategorized
.
forår i suppeskålene – en skefuld lys velsmag
Endelig, endelig: foråret så sagte kommer. Sammen med lyset stiger lysten til lettere mad og lyse farver på bordet. Derfor har jeg lavet en lys blomkålssuppe med svampe serveret i forårslyse farver. Jeg har kommet svampe både i suppen og på toppen, men svampene i suppen gør den en anelse mørkere. Så hvis du ønsker en jomfruelig hvid suppe, så undlad at komme svampe i suppen og rist i stedet dem alle og læg dem på suppen, når den serveres.
.
brug blomkål eller romanescokål
Jeg har valgt den klassiske hvide blomkål til suppen, men ønsker du en forårsgrøn suppe, så brug i stedet den nyere sort, romanescokål. Smagen er næsten den samme i de to typer kål.
Du kan også vælge broccoli, så bliver suppen blot mørkere. Eller som Mark Twain sagde: “broccoli er ikke andet end blomkål, der har fået fine fornemmelser!”
.
hippiernes flæskesvar
De ristede sesamfrø med hvidløg er med til at sætte præg og smag på suppen og bør ikke udelades. Og du kan roligt lave en stor portion, for de får hurtigt ben at gå på, og de kan bruges som drys på mange andre supper og salater.
Dengang der var ungdomsoprør og hippier til, og den forrige grønne bølge rullede over landet sidst i 60’erne, kaldte man de ristede sesamfrø for vegetarenes flæskesvær.
.
blomkålssuppe med stegte svampe og hvidløgsristede sesamfrø
(4 personer)
50 g skalotteløg
8 fed hvidløg
2 spsk kokos- eller olivenolie
250 g champignon
150 g kartofler
400 g blomkål
ca. 1 l grøntsagsbouillon
1 økologisk citron
salt, friskkværnet peber
krydderurter, fx basilikum, koriander og/eller skovsyre
ristede sesamfrø:
1 spsk kokos- eller sesamolie
4 spsk sesamfrø, evt. både brune og sorte
1 fed hvidløg
flagesalt
.
Hak skalotteløg, 4 fed hvidløg og halvdelen af svampene. Svits de tre ting for rask varme i 2 spsk olie, til løgene er let gyldne.
Skær kartoflerne og blomkålsstokken i små terninger. Skær blomkålen i små buketter. Skær pæne blade i strimler. Gem ca. 2 dl blomkål og sæt dem til side.
Hæld bouillonen i gryden og tilsæt kartofler og blomkål. Læg låg på gryden og lad suppen simre 10 minutter.
Lad suppen afkøle lidt og blend den.
Riv 1-2 spsk af den gule citronskal. Smag suppen godt til med salt, peber, citronskal og evt. et nip sukker.
Rist de sidste svampe: skær svampene og de sidste 4 fed hvidløg i skiver. Rist dem ved rask varme og tilsæt 1 spsk citronsaft. Drys med lidt salt og peber. Sæt svampene til side.
Opvarm 1 spsk olie og rist sesamfrøene. Tilsæt presset hvidløg og et drys flagesalt. Rist til frøene er gyldne og hvidløget stegt. Smag til med salt.
Riv den resterende rå blomkål til ”sne”.
Servering: varm suppen op, hæld den i 4 tallerkener eller skåle og læg lidt ristede svampe i suppen. Drys med sesamfrø og blomkåls”sne” samt krydderurter efter smag og behag.
.
.
og så lidt pral …
Skulle du have fået smag for mere suppe, kan jeg fortælle, at mine nye bog, Supper & Co., har fået fine anmeldelser. Politiken har fx givet bogen 5 hjerter.
Blomkålssuppen ovenfor er helt ny og derfor ikke med i bogen, men den indeholder omkring 100 andre veganske opskrifter på mange slags skønne supper samt tilbehør som brød, pestoer, drys, spirer etc.
.
Havde slet ikke tænkt på blomkål og svampe sammen så igen dejligt med inspiration til nye og velsmagende retter !
Du har lov at prale af din suppebog, den er så flot og gennemført lækker, ser virkelig frem til at få smagt på dine kulinariske frembringelser 😀
Kh Dorit
Det er dejligt, at jeg har givet dig en ny idé. Og så er jeg rigtig glad for at høre, at du kan lide suppebogen. Jeg håber, du får masser af gode smagsoplevelser!
Kh Kirsten
Uhmmmm ser lækker ud den suppe 🙂
Tillykke med de fine anmeldelser din bog har fået 🙂
Tror jeg lige skal på jagt efter den 🙂
God dag til dig
Knus Wanda
Mange tak for lykønskningerne Wanda. Den nye bog må være lige noget for sådan en suppe-FAN som dig. Der er masser af ideer, som jeg tror, du ikke kender.
Knus og god aften til dig fra Kirsten
Hvor er det skønt og dejligt, at få så lækre opskrifter serveret “lige til døren”. Glæder mig hver gang til at åbne og se, hvad vi nu skal have at spise. Tak fordi du vil dele dem med os lægfolk. Tillykke med anmeldelserne, og jeg skal bestemt også have den hjem i køkkenet.
Mange hilsener
Bodil
Kære Bodil,
Tak skal du have. Og jeg håber, du bliver glad for suppebogen. Det glæder mig meget, at du kan bruge opskrifterne leveret “lige til døren”. Det er stærkt opmuntrende med sådan en dejlig respons. Når man som jeg er vild med mad, er det skønt at dele den med andre.
Kh Kirsten
Hej Kirsten
Tillykke med anmeldelsen på din nye bog – det er altid dejligt med et skulderklap, når man har lagt liv og sjæl i et projekt 🙂
Jeg skal desværre helst undgår grøntsager af natskyggefamilien, så jeg vil høre om der er noget andet jeg evt. kan tilsætte i denne blomkålsuppe, i stedet for kartoflerne (som desværre ofte er valgt som base for supper) – eller skal jeg mon bare helt undlade dem..?
Hav en dejlig dag 🙂 Kh. Katrine
Hi Katrine,
Ja, det er altid dejligt med ros! Og tak for gratulationen.
Du kan sagtens undvære kartoflerne. I en suppe er kartofler som oftest tilsat for at tykne suppen. Du kan skifte dem ud med persillerødder eller helt udelade både kartofler og rødder. Hvis du alligevel vil have suppen lidt tykkere så jævn den med lidt maizenamel rørt ud i vand.
God fornøjelse!
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy