quinoasalat med mango og marineret vandmelon-radise
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in salater
.
salat som sjæleføde
Vi er så vant til at tænke på indholdsstoffer, vitaminer, mineraler, proteiner etc., når vi vælger den mad, vi spiser. Og så er der selvfølgelig smagen. Den er virkelig vigtig. Hvad mange måske ikke tænker så meget på, er madens udseende. Her har jeg lavet en kom-i-godt-humør-salat. Jeg elsker farver, og når jeg så faldt over en knaldrød ukendt rodfrugt og havde fået foræret de smukke grønne tallerkner, var det oplagt at lave denne salat, der ikke blot nærer kroppen men forhåbentlig også sætter humøret i vejret! Det kan nemlig ske, når smag, sundhed, udseende og farveglæde går op i en højere enhed.
.
det begyndte med en uanselig knold
Min gode ven, havekunstneren Claus Dalby spurgte mig for nogen tid siden, om jeg kendte den lille rodfrugt, der ligger th. Jeg mente, det var en slags majroe men havde aldrig set roden før. Da Claus og jeg så på et tidspunkt mødtes på Borough Market i London, var noget af det første vi så, en kasse bugnende med den lille runde rod. Vi spurgte til navnet og fik at vide, at det var en vandmelon-radise.
Jeg købte selvfølgelig et par eksemplarer med hjem. Jeg har nemlig ikke stødt på radisen i Danmark. Måske er der nogen derude, der kender den? Da jeg skar rodfrugten igennem, var jeg slet ikke i tvivl om, at det var en radise. Duften var umiskendelig. Men da jeg smagte på den, syntes jeg, at den var for skarp i ubehandlet tilstand. Smagen er nærmest ræddikeagtig.
Derfor marinerede jeg tynde skiver natten over og fik en langt mere interessant smag frem. Sammen med den milde quinoa og den søde mango er det en perfekt trio.
Hvis du ikke kan finde radisen, går det fint at bruge majroe eller rødbede i stedet, evt. den bolsjestribede – eller ræddike.
.
proteinsalat
Quinoa er en af de bedste plantebaserede proteinkilder, vi har og indeholder også meget kalk. Aminosyrerne findes i en fin sammensætning i de små frø, der stammer fra Sydamerika, hvor de trives på i kølige højder i Andesbjergene.
Quinoa har gået sin sejrsgang over hele verden med det til følge, at bønderne i Sydamerika næsten ikke kunne følge med efterspørgslen. Heldigvis er vi nu begyndt at dyrke quinoa i Danmark, så nu kan vi spise de sunde frø med god samvittighed.
.
en variation – måske som forret
Hvis du har lyst til en variation, kan du lægge radise-skiverne sammen med quinoa til et lille “tårn”. Her har jeg serveret den lille forret med en klat planteyoghurt smagt til med tahin. Uden om er lagt salturt (vokser vildt ved kysterne) og blade af rød syre.
.
quinoasalat med mango og marineret vandmelon-radise
(4 personer)
100 g rød eller sort quinoa
200 g vandmelon-radise, kinaradise, ræddike eller rødbede
1 dl riseddike eller anden mild eddike
2-4 spsk rørsukker
2 fed hvidløg
salt, friskkværnet peber
1-2 mangofrugter
1-2 hjertesalat eller anden grøn salat
ærteskud
dressing:
5 spsk olivenolie
2-3 spsk limesaft
evt. ahornsirup eller anden sirup
.
Skyl quinoaen og kog den i vand, der godt og vel dækker, ca. 20 minutter. Tilsæt evt. mere vand, hvis det koger væk.
Afdryp quinoaen og afkøl den.
Skær vandmelon-radisen, kinaradisen eller rødbeden i meget tynde skiver på et mandolinjern. Skær hvidløgene i skiver.
Smag eddiken til med sukker, salt og peber. Læg skiverne i eddiken sammen med hvidløgene og lad dem trække 8-10 timer eller til næste dag. Vend rundt i dem engang imellem. Skær skiverne i tynde strimler.
Skær mangoen i terninger eller små aflange stykker.
Snit hjertesalaten.
Bland quinoa, marineret radise, mango, hjertesalat og ærteskud.
Rør olien sammen med limesaften og smag godt til med salt og peber samt evt. lidt sirup.
Hæld dressingen over salaten og vend rundt.
.
Kære Kirsten
Tusind tak for inspiration med Quinoasalaten.
Den passer perfekt i dag til min Ryd Køleskabet aktion, før jeg skal til DK i morgen.
Og Den mætter virkelig dejligt!
Kære Pernille,
Hvor heldigt! Jeg håber, at salaten smagte. Og da du jo rejser en del, er quinoa godt at have på hylden. Det kan holde sig uendeligt.
Kh Kirsten
Kære Kirsten!
Igen en smuk anretning fra din hånd – og jo, du kan tro, jeg tænker på, hvordan maden ser ud, det var noget af det, der slog mig allerførst, da jeg lagde min kost om til plantebaseret, nemlig at jeg kunne blive så glad af bare at se på min tallerken med alle de skønne farver, de lå der også så så indbydende ud. Det er virkelig madglæde over alle grænser.
Spændende med vandmelon-radisen. Den har jeg aldrig hørt om før, men måske bliver den en dag noget, der ligger på hylderne i supermarkedet.
Kærlige hilsener
fra
Merete.
Tak Merete. Jeg ved godt, at du er en af dem, der tænker over maden, både indhold og udseende. Det er jo fantastisk, hvad sådan et farvebombardement kan udrette, ikke mindst på en grå dag. Og så ved vi jo, at det også betyder masser af vitale stoffer.
Ja, det er sjovt med den røde radise.Jeg troede, jeg kendte de fleste grøntsager, men her er altså en nyhed.
Kærlige hilsener fra
Kirsten
Finder ind imellem vandmelon radisen i Rema og Kvickly
Den hedder dog ikke sådan, men bolchebeder er navnet
Kære Tina,
Mange tak for din hilsen. Jeg tror faktisk, at der er tale om to forskellige rodfrugter. Bolsjebeden eller den stribede bede er rød og hvidstribet. Du kan se billeder af den i denne salat: https://wp.me/p5bjYH-2Zu.
Vandmelon-radisen er helt ensfarvet højrød og smager umiskendeligt at radise og ikke bede. Men jeg håber, at den røde også dukker op på det danske marked.
Kh Kirsten
Tænker, om man indtil vandmelon-radisen er tilgængelig her i DK, i stedet kunne anvende kinaradisen, det var da værd at prøve, men smukt ser det ud, og jo mere farverig mad jo mere løber tænderne i vand. Tak for inspirationen, opskriften er printet og skal prøves 🙂
/Dorit
Kære Dorit,
Det er en rigtig god idé med kinaradisen. Den havde jeg ikke lige tænkt på. Hvis den skulle være for bleg i forhold til salatens øvrige bestanddele, kan man jo marinere den sammen med lidt rødbedesaft, så har man næsten en wandmelon-radise, tænker jeg!
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
Tilmeld
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy