selleribøffer eller frikadeller – plantefars til tiden
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in frokostretter, hovedretter
bøffer??? dem laver man da af plantefars!
Da jeg var færdig med min bog: “Klimakærlige frikadeller, bøffer, pateer & postejer”, se evt. mere her, kunne jeg ikke holde op med at udvikle nye plantebaserede versioner af bøffer og frikadeller. Så denne opskrift er helt ny og nåede ikke med i bogen.
Hvis det skal være helt rigtigt, er en selleribøf en hel skive selleri, som koges, paneres og steges. Den serveres lidt som en wienerschnitzel. Du kan se opskrift på en klassisk selleribøf her eller på en selleribøf de luxe her.
Da jeg startede som vegetar for en menneskealder siden, var der ingen ende på de drillerier, jeg måtte lægge øre til, bl.a. om selleribøffer. Dengang var selleribøffen i virkelig bad standing! Og noget mere latterligt, end at en ung pige tænkte på dyrevelfærd var da helt ude i hampen!
Tænk en gang: nu er der gået 50 år, og rigtig, rigtig mange kan i dag se, at det eneste rigtige er at spise mad fra planteriget. Der er i øjeblikket ikke en dag, hvor blade, aviser, radio og TV ikke diskuterer vores skadelige kødforbrug og opfordrer til plantemad. Det eneste sørgelige ved denne opvågning er, at det skyldes vores egen – gennem årtier – bevidstløse destruktion af selve vores fundament: den jord vi lever på og ikke kan leve uden. Det skærer mig også i hjertet, at det ikke også er manglen på dyrevelfærd, der driver folk mod plantemaden. På det punkt er det åbenbart nemmere stadig at lukke øjnene.
.
Sellerifarsen kan enten steges som bøffer eller frikadeller – eller halvt af hvert.
.
.
fritter som tilbehør
Danskernes yndlingstilbehør til bøffer eller frikadeller er sovs og kartofler. Så kan vi næsten ikke blive lykkeligere!
Det er også fint, men vil du have en afveksling til de kogte kartofler, kan jeg anbefale disse næsten fedtfri fritter, som er bagt i ovnen med meget lidt fedtstof. Her har jeg brugt både kartofler, søde kartofler og selleri. Se opskriften her.
.
selleribøffer/frikadeller
(4 bøffer og 8 frikadeller)
50 g solsikkekerner
50 g valnødder
75 g skalotteløg
200 g renset porre
400 g renset selleri
100 g kartofler
kokos- eller olivenolie
1 spsk tørret salvie
1-2 spsk grov sennep
2 spsk loppefrøskaller (HUSK)
ca. 5 spsk havregryn
2 spsk tamari
salt, friskkværnet peber
havre- eller hvedemel
.
Rist kerner og nødder på en tør pande til de er gyldne. Hak dem og sæt dem til side.
Hak løgene og snit porrerne.
Findel selleri og kartofler i en food processor. De skal IKKE koges først.
Varm 2 spsk olie op på en meget stor pande eller wok og svits løg og porre 4-5 minutter.
Tilsæt selleri og kartofler og svits endnu 4-5 minutter. Tilsæt salvien.
Lad blandingen afkøle lidt og tilsæt de hakkede kerner/nødder, sennep, loppefrøskaller, havregryn og tamari. Rør farsen godt sammen og smag til med sennep, tamari, salt og peber.
Pres farsen sammen i skålen og sæt den i køleskabet en times tid, evt. til næste dag.
Vurdér konsistensen og tilsæt evt. lidt flere havregryn, hvis farsen ikke er fast nok.
Form bøffer eller frikadeller af farsen. Vend dem i mel og sæt dem i rigeligt varm olie på en pande.
Steg frikadellerne og/eller bøfferne gyldne på begge sider.
.
..
..
Den opskrift vil straks blive afprøvet og jeg vil også stille mig i kø for at købe din nye bog til januar. Jeg har adskillige venner som har forsøgt at købe din Powerfood Revolution, men den er vist udgået alle steder. Jeg må advisere dem om denne bog, så de forhåbentlig kan komme med i denne omgang.
Og selleri bøffer lyder godt. Jeg fik som barn en del selleri, fordi min mor synes det var så sundt, men det var mest i form af boller i selleri og skuffelsen var stor, når man opdagede at det ikke var boller i karry, der blev serveret. Det tog derfor mange år før jeg genvandt kærligheden til selleri, men nu bor der konstant en selleri i vores køleskab og jeg synes, der er så mange spændende måder, man kan servere selleri på. Atter mange tak for inspirationen og opskrifterne.
Kære Kirsten,
Tak for din hilsen – og selv tak! Jeg håber, at du i mellemtiden har nydt sellerifrikadellerne med glæde.
Det er pudsigt, for jeg har nøjagtig den samme barndomsoplevelse med selleri som dig. Jeg synes, det var en virkelig ulækker grøntsag, både i boller i selleri, men måske endnu mere i en klar suppe, hvor den som regel var udkogt og decideret grim i smagen. Heldigvis findes der utallige lækre måder at tilberede selleri på.
Jeg ved godt, at der er mange, der spørger efter Powerfoodrevolutionen, og der er da også en lille mulighed for, at forlaget måske trykker den op. Kommer den i nyt oplag, gør jeg selvfølgelig opmærksom på det.
Kh Kirsten
Selleribøffer er lige mig, elsker selleri, men det skal være en anden version end den kogte panerede skive, den er for kedelig efter min mening. Så er her ved efterårets start klar til at prøve de andre versioner 🙂 inkl. den ovnbagte, det er da ren slik !
AHO’s blogindlæg er så megalange, at jeg ikke orker at læse dem færdig, og alt muligt er blandet sammen, kunne hun bare nøjes med et emne ad gangen.
Nu vil jeg gå ud og nyde løvfaldssommeren og kigge mig om efter nogle sellerier til weekendens middage.
God efterårsferie til dem, der er så heldige at have fri i næste uge 😉
Kære Dorit,
Jeg er helt enig! Selleri skal nydes på nye og mere velsmagende måder end de gamle travere. Dog synes jeg, at en paneret selleribøf med bearnaise kan være meget lækker. Min gamle chef og mentor introducerede mig til denne kombination. Jeg elskede det!
Og så vil jeg ønske dig god weekend med mange sellerier og måske nye spændende anvendelsesmuligheder – og selvfølgelig også en skøn efterårsferie, hvis du holder sådan én.
Kh Kirsten
I stedet for tamari kan man bruge almindelig soya.
Tak, Grønne Gren for den info. Du har helt ret, og når jeg bruger Tamari, er det fordi den er mælkesyregæret og glutenfri.
Kh Kirsten
Hej Kirsten,
Endnu en opskrift som skal prøves, hvor ser de lækre ud sellerifrikadellerne. Jeg er vild med selleri i alle afskygninger(bortset fra boller i selleri), også den lidt udskældte klassiske Selleribøf. Jeg serverer “bøffen” enten med bløde løg eller reven peberrod, kapers og citron. Tamari er for mig helt uundværligt til begge varianter.
Glæder mig til din nye bog udkommer – den bliver helt sikkert en “must haves” her i mit køkken.
Skønherlig efterår til dig🍁🍂
Mvh. Vivi
Hi Vivi,
Tak for din hilsen. Jeg håber, du vil synes om selleribøfferne. Jeg deler din glæde over selleri. Det er en knold, der kan varieres i det uendelige, og nu er det jo heldigvis rodfrugt-sæson!
Og så er det dejligt at høre, at der er endnu en kunde til min nye bog.
Rigtig skønt efterår til dig også,
kh Kirsten
Hej Kirsten,
nu er den sidste selleribøf spist og igen bliver jeg imponeret over en af dine opskrifter. Det er en let opskrift, dog måtte jeg rive grøntsagerne i hånden fordi min foodprocessor er stået af. Konsistensen blev superfin, sådan lidt grove i det, som godt kunne minde om en grov kød-frikadelle.
Smagen var dejlig og smagte ikke på nogen måde for meget af selleri- altså hvis jeg havde serveret dem med sovs og kartofler, så var der ikke andre end mig der vidste de var kødfri (-;
I dag skal jeg hente min ny foodprocessor – Hurra!
Kære Janne,
Jeg bliver altid så glad, når jeg hører om vellykkede opskrifter. Jeg står jo og bakser med tingene på min egen måde, og så er det dejligt at høre, at det også fungerer for andre. Tusind tak. Og så selvfølgelig også at frikadellerne smagte godt.
Jeg håber, du får megen glæde af din nye foodprocessor. Jeg river faktisk en del i hånden, men det ER meget, meget nemmere at komme grøntsagerne i en foodprocessor.
Kh Kirsten
Hej Kirsten,
Har du andre forslag til tilbehør til selleribøfferne? Nogle af dine salater eller andet?
Jeg har svært ved at fornemme hvad der passer godt til smagen i disse bøffer, som jeg er meget opsat på at lave.
Kh Anja
Kære Anja,
Du kan servere bøfferne på gammeldaws facon med sovs og kartofler. Vil du have noget mere proteinrigt, så prøv en quinoasalat med kikærter og edamamebønner: https://wp.me/p5bjYH-Gf, spidskålssalat med proteiner og knas på toppen: https://wp.me/p5bjYH-1yQ – eller en rødbedesalat: https://wp.me/p5bjYH-kJ.
Du kan også i spalten th. på bloggens forside lede i gruppen “salater”, så får du omkring hundrede forslag. Vælg gerne en salat med hele korn, linser eller bønner.
God fornøjelse.
Kh Kirsten
Hej Kirsten,
Tak for dine forslag. Jeg vil prøve spidskålssalaten, den ser virkelig lækker ud. Jeg ved godt der ligger hundredevis af salater på din blog, jeg har blot ind i mellem svært ved at afstemme, hvilke retter der passer sammen, selvom det hele ofte går an. Derfor bruger jeg tit det tilbehør, du nævner i dine blogge, denne gang ville jeg bare finde noget andet end fritterne som du nævner i bloggen.
Kh Anja
Hi Anja,
Spidskålssalaten er et godt valg. Og du er altid velkommen til at skrive og spørge om råd!
Kh Kirsten
Kære Kirsten,
Ih, du milde Skaber, ved jeg slet ikke, hvor jeg skal starte…
Jeg forsøgte mig først ved at holde mig helt og holdent til opskriften, og jeg må tilstå, at resultatet “kun” blev udmærket. Jeg lavede burgere ud af farsen, og havde svært ved at få konsistensen til at spille helt. Dertil fandt jeg, at smagen, efter mine smagsløg, var lidt for domineret af sojaen og senneppen, selvom, jeg udmærket “forstod”, hvor du ville hen.
Atter engang spiler du på flere tangenter, flere smagsniveauer, hvor summen af de fantastiske råvarer er langt overlejen den af deres respektive enkelte dele. Det var bare som om, jeg skulle lege lidt mere med balancen og konsistensen, for at få resultatet til helt at spille.
Men andet forsøg med burgerne (og din himmelske ketchup) var, uden overdriv, en smagssymfoni, og med Hellmann’s veganske mayo, syltede rødløg og agurker, og lidt hummus (spørg mig ikke hvorfor, det virkede), foruden de sædvanlige mistænkte ved burgerbordet, regnede det med komplimenter og atter komplimenter, som jeg uden den mindste skam i livet sugede til mig.
Så nu til et sidste “men”, fordi for mig nåede det hele alligevel et højere gastronomisk plan, da jeg til et større selskab lavede en dobbelt portion af farsen, men nu som frikadeller, hvor jeg justerede lidt ned på soja og sennep, og samtidigt rev lidt ekstra kartoffel, og samtidigt rev cirka halvdelen af farsen “groft”. Dertil blandede jeg kikærtemel og solid kvalitetshvedemel. Resultatet var simpelthen en uovertruffen hellig gral af en frikadelle, og gæsterne kunne ikke tro, at de, mellem konsistensen, farven og kompleksiteten af smagen, spiste plantebaserede selleri/kartoffel-deller.
Jeg befandt mig i én af ikke mange øjeblikke i mit liv, hvor jeg rent faktisk legede med tanken om at hapse et par og fryse dem ned, udelukkende for at kunne tø dem op igen for andre at smage. Sådan er nemlig den sande glæde ved god madlavning, og i min forståelse, vegansk madlavning; at bringe smage, oplevelser, men også nye verdenssyn til sine gæster gennem mad. Din mad taler, og med en sådan røst, at den ikke kan overhøres.
Tak for din iver. Tak for din intelligens. Og, ja, tak for dit geni!
KH.
Kære J,
Rigtig mange tak for din hilsen. Jeg er glad for at høre, at du kom frem til den helt rigtige smag og konsistens i din sellerifars. Jeg understreger altid, at det er vigtigt, at man selv smager sin mad til. Vi alle alle forskellige smagsløg og forskellige smags-præferencer, så det er vigtigt ikke blot at gå slavisk frem efter en opskrift. Man skal smage, smage, smage …
Det er SÅ glædeligt at høre, at du kom frem til et så fremragende resultat. Det glæder mig enormt meget. Og jeg vil gerne ydmygt tage imod alle dine roser. Jeg er helt rørt, for jeg kan jo læse, at du selv har fundet frem til den ultimative frikadelle.
Tak for alle dine smukke ord!
Kh Kirsten
Hej Kirsten
Spændende opskrift. Jeg har blot en enkelt ting, jeg er usikker på: skal selleri og kartofler koges før de skal i food-processeren
Kære Birthe,
Det glæder mig!
Kartofler og selleri skal IKKE koges, før de findeles. Jeg har tilføjet det i opskriften.
God fornøjelse!
Kh Kirsten
De skal helt sikkert prøves. Jeg har ingen selleri lige nu, men det er jo sæsson, og jeg elsker også gammeldags selleribøf og vil også prøve at lave den gamle klassikker Boller i Selleri. Jeg vender retur, når jeg har prøvet dem. Men det skal gå meget galt, hvis ikke de smager fantastisk, kender jeg dig ret….
Kære Deborah,
Ja, selleri er virkelig dejlig til mange retter. Jeg kan godt lide den gammeldags selleriskive, paneret og stegt. Men disse frikadeller/bøffer er noget anderledes.
Jeg har faktisk aldrig lavet veganske boller i selleri, men jeg tror jeg da også, at jeg vil prøve den gamle klassiker.
Kh Kirsten
Kan blande farsen til selleri frikadeller om formiddagen til senere brug?
Kære Britta,
Ja, det kan du sagtens. Bare sæt farsen i køleskabet.
Kh Kirsten
Tak for em lækker opskrift
Første gang jeg prøver fik en selleri mez i to go posen var i tvivl så så jeg din opskrift og de blev super gode men har ik en food proser så rev kartofler og selleri det gik fint de stod i køleskabet ca 12 timer men gode
Kære Rihanna,
Hvor er det dejligt, du fandt en god opskrift til din selleri. Selleri kan bruges på utallige måder. Hvis du søger på “selleri” på bloggen, får du masser af ideer.
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
Tilmeld
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy