ajvar – peberfrugt- og auberginepuré
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in Uncategorized
en lækker puré
Ajvar stammer fra Serbien og Makedonien. Det er en grøntsagspuré, der kan spises som tilbehør til postejer eller frikadeller, og den er også et lækkert dip til grøntsager eller brødpinde.
masser af peber og chili
Hovedingrediensen i ajvar er røde peberfrugter, som det boomer med på Balkan i eftersommeren. Desuden indeholder ajvar auberginer og hvidløg – samt ikke mindst chili. Men man kan selv afpasse styrken. Ajvar kan være mild, stærk eller brændende – alt efter smag og behag.
Grøntsagerne bages i ovnen til de er temmelig mørke. Derved får pureen en let røget smag.
Nogle tilsætter også squash og tomater til ajvar, men den originale er denne opskrift. Blot har jeg også brugt peberfrugter i andre farver end rød.
½ kg røde peberfrugter
1-2 chili
400 g aubergine
250 g løg
1 helt hvidløg
olivenolie
cidereddike
Del peberfrugterne og chilierne og fjern kernerne.
Skær auberginen og løgene i skiver.
Læg grøntsagerne på en bageplade sammen med det hele hvidløg.
Pensl alle grøntsagerne med olie og sæt dem i en 200 grader varm ovn ca. 30 minutter eller til de er gyldne og overfladen på peberfrugterne bobler op. Overfladen må gerne være lidt brændt.
Lad grøntsagerne afkøle og flå derefter peberfrugterne. Hak alle grøntsagerne superfint eller purér dem i blenderen.
Jeg purerer halvdelen og hakker halvdelen. Så synes jeg konsistensen bliver bedst. Pureen må gerne være mere pureret end på fotoet.
Tag hvidløget ud af skallerne og rør det i pureen.
Tilsæt 3 spsk olivenolie og et par spsk cidereddike.
Smag godt til med salt, peber og eddike.
Som dine andre opskrifter lyder denne så lækker
Ved du hvor længe den kan holde sig?
Kære Dorte,
Det er dejligt at høre!
Ajvaren kan holde sig i et lukket glas i køleskabet en lille uges tid.
Kh Kirsten