cremet risotto m skorzonerrødder og kørvel
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in hovedretter
hvidt på hvidt
ris er klimabelastende
Som du måske har lagt mærke til, bruger jeg sjældent ris i mine retter. Denne uge er en undtagelse, fordi jeg synes en risotto er sådan et dejligt måltid.
Men ris er klimabelastende. Dels er dyrkningen uhensigtsmæssig, dels skal risen fragtes til Danmark over lange afstande.
Jeg vil anbefale, at man skifter det meste af risen ud med gode danske kornsorter som perlespelt, perlebyg, perlerug etc. Og disse korn kan også sagtens bruges i en risotto i stedet for de traditionelle hvide risottoris, som i parentes bemærket heller ikke er særlig næringsrige.
På billedet herunder knokler indiske mænd på et stort rismarked i Sydindien med de tunge sække, mens kvaliteten af risen vurderes på det andet billede.
risotto med skorzonerrødder og kørvel
50 g skalotteløg
4 fed hvidløg
4 spsk olivenolie
300 g risottoris
½-3/4 l kogende grøntsagsbouillon (vand + Harbamare bouillon)
300 g skorzonerrødder
1-2 dl sojafløde eller anden fløde
2 spsk citronsaft
ca. 150 g blomkål
1 bdt kørvel
evt. tør ost
Hak løg og hvidløg og svits dem i olien 4-5 minutter.
Kom risene i gryden og svits dem et øjeblik. Tilsæt bouillonen lidt ad gangen. Lad risen opsuge væden, før du hælder mere på. Læg låg på gryden ind imellem.
Skræl skorzonerrødderne og skær dem i stykker på 2-3 cm.
Kom rødderne i risene, når de er næsten ”al dente”. Tiisæt også fløden og lad risottoen simre endnu 3-4 minutter.
Smag til med salt, peber og citronsaft.
Det er en smags sag, hvor ”våd”, man ønsker risottoen. Nogle spiser den nærmest som suppe, andre ønsker den mere tør.
Høvl blomkålen i meget tynde skiver. Brug gerne et mandolinjern.
Servér risottoen portionsvis og arrangér den rå blomkål på toppen. Læg også en dusk kørvel på hver portion.
Du kan evt. give en tør ost til, som man selv river, eller du kan vende 1 dl reven ost i retten til sidst.
tip
Skorzonerrødder er desværre en lidt overset grøntsag. Den er ofte svær at finde, men er bestemt værk at købe, når man ser den.
Skorzonerrødder kaldes også fattigmandsasparges på grund af smagsligheden med asparges.
Hvis du ikke kan finde skorzonerrødder så brug i stedet hvide gulerødder eller små tern af glaskål eller majroe.