kikærtepostej m sprød overflade
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in hovedretter
postej til middag og madpakke
Kikærter er næsten synonym med hummus. De fleste holder af hummus, men en gang imellem kan det være rart med lidt afveksling.
Her er en postej med kikærter, der kan spises som hovedret med en salat eller to til – eller prøv peberfrugt- og auberginepureen, ajvar.
kikærtepostej m sprød overflade
200 g kikærter (eller 2 dåser)
1 spsk tahin (sesampasta) eller peanutbutter
6 fed hvidløg
75 g skalotteløg
200 g kartofler
1 økologisk citron
½ dl olivenolie + 3 spsk
½ dl sojafløde eller anden fløde
2-3 spsk tamari (soja)
1 æg (kan erstattes af 2-3 spsk HUSK – loppefrøskaller)
4 spsk sesamfrø
Læg kikærterne i blød natten over. Du kan purere dem rå. Jeg foretrækker selv at koge dem. I så fald koges kikærterne ca. 20 minutter.
Afdryp kikærterne og findel dem i køkkenmaskinen.
Hak 4 fed hvidløg og skalotteløgene. Rør løgene i kikærterne.
Skrub kartoflerne helt rene og riv dem groft (du behøver ikke at skrælle dem).
Riv 2 tsk skal af citronen og rør det i plantefarsen sammen med 3 spsk citronsaft, olie og fløde. Tilsæt kartoflerne.
Smag farsen godt til med tamari, peber og citronsaft samt -skal.
Rør ægget (eller HUSK) grundigt i farsen og kom den i en smurt ovnfast form.
Pres de sidste to fed hvidløg og rør dem i 3 spsk olie. Smør olien på postejen og drys med sesamfrøene.
Bag postejen i en 200 grader varm ovn ca. 40 minutter.
Hej Kirsten
Meget inspirerende opskrifter. Jeg er køkken leder en i en daginst. 0-6 år, hvor vi laver mad til ca. 170 om dagen.
Kan jeg gange portionen op så den bliver bagt i store gastrobakker ?
Har du erfaring med større portioner
Hvor mange personer er denne opskrift beregnet til?
Vh. Majken
Kære Majken,
Tusind tak for din hilsen. Jeg får desværre lidt nervøse trækninger, når du taler om portioner på 170! Jeg har ringe erfaringer med at lave retterne i større portioner end til 4-6 personer.
Faktisk er alle retter på bloggen til 4 personer (jeg tror dog, at de fleste vil kunne række til 5, men appetit er jo meget forskellig).
Hvad jeg ved er, at man ikke blot kan gange op, så får du alt for store portioner. Jeg tør ikke give dig et mere kvalificeret svar, men hvis andre “storkøkken-folk” læser med her, kan vi måske få mere oplysning.
Kh Kirsten