snydesild – krydrede og med god samvittighed
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in frokostretter, julemad
..…
nissen præsenterer stolt julens krydder”sild”
Hvis du tidligere har lavede mine karry”sild” eller rødbede”sild” (se nedenfor), ved du, at aubergine er fantastisk til at illudere sild. Fileterne af aubergine har nogenlunde samme “bid” som sild – og når de så kommer i en lage, som man ville bruge til sild, ja så har man det perfekte svindelnummer!
Nogle af mine venner har serveret “karry”sildene for bekendte, som helt sikkert troede, at det var de “rigtige” sild, de plejede at spise. Jeg er temmelig overvældet over, at det kan lade sig gøre.
.
krydder”sild” på den bæredygtige facon
Når aubergine koges i kort tid i en eddikelage med krydderier, bliver både konsistens og smag som den sild, der ligger i et glas fra Glyngøre. Så hvorfor ikke lade silden svømme sin egen sø?
Formentlig har fisk, som har levet deres liv i havet, haft et bedre liv end deres to- og firbenede venner. Og måske tror vi, at oceanernes dyr er en uudtømmelig ressource. Men sådan er det ikke. Der rovfiskes mange steder. I øjeblikket dræbes der 1.000 milliarder havdyr hvert år.
.
nissen råber: “juhuuuueee … sild uden snøre!
En “silde”mad på et godt stykke rugbrød med marinerede løg, små tern af æble og klippet karse, er en dejlig ret til julens frokostbord. Men det er et evigt dilemma for mig, om man som plantespiser skal efterligne fisk og kød. Jeg gør det med både bøffer, frikadeller, postejer, pateer etc. Og så længe det smager godt, tænker jeg, at det er O.K.
Jeg tænker altid: “er det her nødvendigt?” Det gælder disse fisk, det gælder mælk, det gælder svineleveren, det gælder farsen til frikadeller. Og heldigvis har jeg fundet ud af, at det ikke er nødvendigt at bruge animalske produkter. Der findes fremragende alternativer i planteriget.
.
her er gaven fra nissen: et glas marinerede kryddersild
Der skal lidt sukker i marinaden, men jeg bruger helst så lidt som muligt. Så jeg foreslår, at du selv smager til. Det samme gælder for krydderierne. Måske vil du have marinaden mere krydret. Så smag godt til, inden du lægger aubergine-fileterne i lagen.
Hvis du er til noget, der rigtig bider, så kom også en chili i marinaden.
“Sildene” kan holde sig i et patentglas i køleskabet 3-4 dage.
.
krydder”sild” med små æbletern og karse
(4 personer)
1 dl hyldeblomstsaft (ufortyndet)
1/2 dl æbleeddike eller anden frugteddike
ca. 50 g rørsukker
salt
4 hele peberkorn
8 hele rosenpeberkorn
1/2 tsk knust ingefær
1/2 tsk knuste nelliker
1/2 tsk knust kardemomme
1 tsk fennikelfrø
2 tsk tørret oregano
2 laurbærblade
300 g aubergine
50 g rødløg
evt. 2 dl havre-creme fraiche eller anden creme fraiche
2 små pigeonæbler
karse
.
Bland hyldeblomstsaft og æbleeddike. Rør sukkeret i og smag til med salt og evt. mere sukker. Det er vigtigt, at lagen er tilpas sød/syrlig.
Knus de to slags peberkorn let i en morter.
Bland peberkornene og alle de andre krydderier, krydderurter og laurbærblade i eddikelagen.
Skær auberginen i skrå skiver eller fileter på ca. 2 cm’s tykkelse. Skær løget i ringe.
Bring lagen i kog og tilsæt aubergine og løg. Lad det simre 4-5 minutter afhængig af tykkelsen på auberginestykkerne.
Vend rundt i auberginerne, så de alle bliver let kogt.
Sluk for varmen og lad auberginerne afkøle i lagen. Det er vigtigt, at fileterne ikke koges for længe, så mister “silden” sit “bid”.
Du kan yderligere komme ”sildene” i en creme fraiche dressing: smag creme fraichen til med salt og rør de afkølede og afdryppede stykker aubergine i creme fraichen. Se fotoet nedenfor.
.
krydder”sild” i creme fraiche
Hvis fileterne vendes i creme fraiche smagt til med salt og peber, får de en anden og lidt federe karakter.
.
karry”sild” med ristet boghvede
Se opskrift på karry”sildene” her.
.
rød “silde”salat
Se opskrift på “silde”salaten her.
Hej Kirsten Skaarup!
Ved du hvad der kommer ud af det, hvis jeg udskifter eddike med limesaft til dine krydder”sild”? Jeg undgår helst at bruge eddike, da det jo er et usundt gæringsprodukt.
Tak på forhånd for dit evt. svar, og tak for din indsats til at fravælge at spise dyrene, som jo er helt unødvendigt, og kolosalt synd for de kære væsener. Og sikke en masse dårlig karma det skaber!
Jeg har levet vegansk i mange år, og har det ganske fortrinligt. For et par år siden fik jeg dog et voldsomt udbrud af Helvedesild, efter at have stresset mig selv med for mange gøremål og kom en dagskort tur på hospitalet. Der undrede man sig over, at i min journal stod der ingenting! Siden man har begyndt at registrere på nymodens måde i halvfjerdserne, har jeg aldrig haft brug for en læge. siden den dag, har jeg kunnet læse i min journal om mig: Velholdt og selvhjulpen kvinde. Det føler jeg mig dybt stolt af! Glædelig Jul.
Kære Evi,
Mange tak for din hilsen. Jeg tror helt bestemt, at du uden problemer kan bruge lime- eller citronsaft. Smag simpelt hen hyldeblomstsaften til med citrussaften, til du synes marinaden er tilstrækkelig sur/sød.
Det er dejligt at høre, at du trives så godt med den animalsk-frie mad. Der er jo mange fordomme, men planterne rummer al den næring, vi har brug for. Kroppen elsker det – og så smager det SÅ fantastisk.
Hvor er det også skønt, at du både er rask og frisk. Nu ved jeg ikke hvor gammel du er, men det lyder som om maden har gjort en masse godt for dig.
Tak fordi du bakker op, og rigtig glædelig grøn jul og et smukt og dyrevenligt nytår.
Kh Kirsten
Kære Kirsten. Jeg tror, vi er mange der har brug for vegetarisk mad, der smager som traditionel mad. Fordi mad er så knyttet til alle menneskers følelser. Og til vores fælles historie. Og da særligt i julen.
Dine ´sild´ser lækre ud ! Jeg forstår at ham nissen er stolt.
Bedste hilsner herfra.
Kære Laila,
Det er godt at blive bakket op – så hjertelig tak for dit indspark. Og i julen bliver vi vist alle for alvor vanemennesker, så jeg håber rigtig mange vil nyde en af mine plantebaserede postejer eller pateer.
Det vil glæde mig, hvis du vil prøve “sildene” også. Jeg tror, du bliver overrasket!
Kh fra den stolte Nisse og Kirsten
I radioen i går søndag hørte jeg pludselig din milde røst, men hvad var det for et program?
Hi Gitte,
Uhhhhh-ha …. det var da et noget rodet program. Men bestemt lavet i en god sags tjeneste. Hvis du vil høre det igen, er der et link her:https://www.dr.dk/radio/p1/decemberkoekken/decemberkoekken-1-5.
Kh Kirsten