julepaté anno 2017 med brun sovs og rødkålssalat
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in hovedretter, julemad
.
her er mit bud på årets julepaté 2017
Hvert år laver jeg en ny plantebaseret paté eller postej til julemiddagen. I år er det blevet en porre-, mandel- og svampeudgave med rosmarin.
Måske synes du, det er lidt tidligt at tænke på julemiddagen, men jeg ved af erfaring, at mange gerne vil planlægge denne — man kan vel godt sige årets middag – i god tid. Måske vil du også lige nå at bage den inden jul for at tjekke, om det nu er lige denne ret, du drømmer om.
Har du brug for andre forslag til julemiddagen så kig i højre spalte under “Kategorier”. Hvis du klikker på “julemad” får du mange flere ideer.
.
sovs må der til!
Jeg har ikke nået at lave den ultimative julesovs endnu, men den er på vej. Her er i mellemtiden en anden lækker idé til en hurtig, ukompliceret og velsmagende sovs:
Hak og svits et skalotteløg (+ evt. en håndfuld hakkede svampe) i lidt olivenolie. Tilsæt 2-3 dl havrefløde og 1-2 spsk citronsaft. Bring det i kog, lad det tykne lidt og smag til med tamari (soja) og friskkværnet peber. Evt. også et nip sukker.
.
rødkålssalat hører sig også til
Hvis du har lyst til denne rødkålssalat med bladselleri og kerner af granatæble, så kig her.
.
julepaté med rosmarin
(4 personer)
150 g champignon eller andre svampe
150 g løg
6 fed hvidløg
½ kg porrer
4 spsk olivenolie
150 g mandler og/eller solsikkekerner (du kan også bruge græskarkerner)
150 g trekornsflager eller andre kornflager, fx havregryn
evt. 100 g tør ost (vegansk) eller 3-4 spsk gærflager
4-5 spsk tamari (soja)
friskkværnet peber
3-4 spsk fintklippet rosmarin
2 spsk citronsaft
2 spsk HUSK (loppefrøskaller)
1 dl havre-, soja- eller anden fløde
evt. rasp
.
.
Hak svampene fint. Hak løg og hvidløg – og snit porrerne.
Svits løg, hvidløg, porrer og svampe i olien, til løgene er bløde og let brune. Hæld blandingen i en stor skål.
Hak mandler og/eller solsikkekerner og rør dem i grøntsagerne.
Riv osten og tilsæt den sammen med kornflagerne.
Smag godt til med tamari og peber. Tilsæt rosmarin og smag til igen.
Pisk 3-4 spsk HUSK grundigt i fløden og rør det godt ud i farsen.
Lad blandingen stå et kvarters tid og vurdér konsistensen. Måske skal der tilsættes lidt rasp, hvis farsen er for lind – eller lidt fløde hvis den er for fast.
Kom farsen i et smurt ovnfast fad eller postejform
Sæt pateen i en 200 grader varm ovn og bag den 40-50 minutter.
Servér brunede kartofler, en brun sovs samt en rødkålssalat til pateen.
.
Uhmmm den ser lækker ud, må prøves.
Det varer ikke længe så begynder jeg at lave julemaden til fryseren.
Jeg vil nemlig slappe af i julen med let og nem mad 🙂
Du er en klog kvinde, Wanda. Det er om at få stoppet fryseren inden jul, så vi kan smide fødderne op på bordet i julen.
Jeg håber, du bliver glad for pateen.
Knus fra Kirsten
Tak for dit ord kære Kirsten.
Du er selv en ret så klog kvinde og virkelig dejlig på alle måder. I dag vil jeg en tur til Kronborg og nyde juleudstillingen. Måske finder jeg de sidste julegaver der eller i byen. Knus du kære 🙂
Jeg siger også tak, Wanda. Jeg håber, du har haft en dejlig dag på Kronborg og fundet de sidste julegaver.
Knus fra Kirsten 🤓
Så er begge opskrifter printet ud, ser bare så lækkert ud, du er altså fantastisk til at finde på 😀
Julekram Dorit
Tak for din søde hilsen, Dorit. Jeg håber, begge dele lever op til forventningerne!
Julekram også herfra,
Kirsten 🌲
Uhm, så er det afgjort- jeg må vist hellere lave rigeligt, jeg er sikker på at kødspiserne får lyst til at smage på min medbragte” julepate med rosmarin”. Tak for den Kirsten 💚
Knus og god 2. Søndag i advent.
Vivi.
Tak for din hilsen, Vivi.
Ja, når kødspiserne kan lide den plantebaserede postej eller paté er meget nået. Jeg håber, det kommer til at gælde for denne, så du bliver en succes juleaften🌲.
Rigtig god adventssøndag til dig og en ditto jul, når vi kommer så langt.
Knus fra Kirsten
Den pate lyder lækker, og så kan den bruges hvis nogen har nøddeallergi.
Jeg kunne godt tænke mig at vide om den kan røres sammen og så fryses inden bages.
Rigtig god jul
Det glæder mig, at du synes om pateen, Mariane.
Jeg har aldrig prøvet at fryse en “rå” fars ned. Men jeg tror, det vil være uproblematisk.
Jeg bager altid først og fryser bagefter. Pateen kan sagtens varmes op uden at miste noget.
Men hvis du laver farsen, kan du jo fryse en ganske lille portion ned og lade resten stå i køleskabet til næste dag. Så kan du bage den lille portion og se, hvordan den opfører sig.
Rigtig god fornøjelse – og glædelig jul!
Kh Kirsten
Hej Kirsten. Tusind tak for alle dine lækre opskrifter. Jeg har spist dine julepostejer de sidste 16 år hver jul og de holder hver gang. I år vil jeg prøve denne. Jeg vil hellere bruge æg end HUSK, hvor mange æg skal jeg erstatte det med?
Rigtig god jul. Kh Tippe
Kære Tippe,
Selv tak. Det er en fornøjelse at være leverandør af opskrifter! Og tænk, at du har været gennem alle mine julepateer(postejer)! Det er imponerende. Jeg prøver at udarbejde en ny hvert år, men jeg tror, jeg er ved at løbe ud for flere ideer. Men så kan man jo vende bunken.
Du kan tilsætte 2 eller 3 æg i stedet for HUSK. Måske skal der så lidt flere kornflager i også.
Rigtig god fornøjelse – og glædelig jul til dig,
fra Kirsten
Hej Kirsten. Den pate må prøves og vil høre om det ville være en ide med lidt gærflager i stedet for den veganske ost og i så fald hvor meget vil du synes. Bare for at give lidt umami smag til pateen. Vegansk ost og jeg er ikke så gode venner 😂
Rigtig glædelig jul til dig. Kærlig hilsen Merete
Hi Merete,
Det lyder som en god idé!
Du kan sagtens bruge gærflager i stedet for planteost. Faktisk er jeg heller ikke selv så vild med den ost.
Jeg har føjet det ind i opskriften – og så har jeg nedskaleret mængden af loppefrøskaller.
God fornøjelse!
Glædelig jul til dig.
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
Tilmeld
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy