ugens menu uge 29, på marked i London
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in ugens menu
Hvis du vil være sikker på at følge med i de nye opskrifter her på bloggen, så tilmeld dig E-mail abonnementet, se nedenfor th. Så får du besked, når der er nye lækker-bidder. Hvis du vil afmelde abonnementet, så gå ind samme sted – og send desuden en mail til mig: kirsten.skaarup@privat.dk
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
25. juli 2012
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
e n k o l d s u p p e
kold agurkesuppe
Agurkerne hænger tæt på planterne i øjeblikket, og nu hvor sommeren er kommet, er det oplagt at køle sig med en kold og cremet agurkesuppe med mynte.
Du kan fx spise det sprøde lavashbrød til, se længere nede på siden.
Klik på billedet, så får du opskriften.
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
24. juli 2012
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
d u m m e s v i n
spiser du bankekød?
Svin er kloge og intelligente dyr, der føler smerte på samme måde som mennesket, så overskriften går ikke på dyrene, men på en vis type mennesker, der ikke burde have tilladelse til at have med dyr at gøre.
Jeg tænker specielt på de folk, der slår grisene til plukfisk på vej til slagteriet.
Antallet af mishandlinger af grisene stiger år for år. Det drejer sig om kraftige slag med jernrør, kæder og brædder, og vi taler ikke om tjatterier for at få grisene så hurtigt til slagtebænken som muligt. Der er tale om virkelig grov vold. Som om de stakkels dyr ikke havde lidt nok allerede i svinestaldene.
Men hvorfor slår man de stakkels dyr? Det gør man, fordi forbrugerne forlanger billigt kød, og det er akkordarbejde at af- og pålæsse dyrene.
Denne praksis kan kun afskaffes ved at forbrugeren nægter at købe billigt kød.
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
22. juli 2012
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________
r o d f r u g t e r r y k k e r
godt nyt fra forskningen
I øjeblikket kommer den ene opløftende undersøgelse efter den anden.
Netop nu har Kræftens Bekæmpelse offentliggjort en stor undersøgelse, der viser, at risikoen for tyktarmskræft mindskes betragteligt, hvis man spiser mange rodfrugter og fuldkornsprodukter.
Man har i 13 år fulgt 57.000 personer, og det viste sig, at risikoen for tyktarmskræft faldt med 35% for kvinder, der spiste mange rodfrugter og kornprodukter. Resultatet var en anelse mindre for mænd.
Til gengæld beskytter rug og tomater mænd mod prostatakræft, så hvorfor ikke nyde en rodfrugtlasagne med tomatpesto og spise ristet rugbrød til?
Klik på billedet, så får du opskriften.
rodfrugtlasagne med tomatpesto
_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
21. juli 2012
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
k o m m e r s n a r t
undgå gift og tilsætningsstoffer
“Den lille grønne for madpakkespisere” udkommer om et par uger. Prisen bliver kr. 249,-, men det bliver muligt at bestille bogen her på bloggen til favørpris. Hold øje.
Bogen indeholder mere end 100 opskrifter på sund og lækker frokostmad – lige fra sunde postejer til smørepålæg og lidt til den søde tand.
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
20. juli 2012
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
m a n g l e r d u e n l i l l e f o r r e t ?
grillet blomkål
Skær tynde skiver af blomkål, pensl dem med olie og læg dem under grillen til de er gyldne.
Lad blomkålen afkøle og arrangér skiverne på et fad eller fire tallerkener.
Rør mayonnaise eller yoghurt sammen med en håndfuld rosiner og 4 spsk hakkede kapers. Smag til med salt og peber og læg “sovsen” på blomkålen.
Drys med bredbladet persille eller basilikum.
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
19. juli 2012
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
l o n d o n c a l l i n g 2
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
borough market
Borough Market er Londons mest kendte marked – og en sand skat for alle madaffectionados.
Her finder man alle slags fødevarer fra Storbritannien og udlandet. Og alt er af den allerbedste kvalitet.
Markedet er åben torsdage, fredage og lørdage. Mandag til onsdag er der åbent til frokost (kl. 10-15), og da der er masser af små og store spisesteder, er der rig mulighed for at smage på de gode produkter.
Tag undergrundsbanen til London Bridge og find markedet på Southwark Street nr. 8.
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________
hvem kommer først?
Denne plakat med et gammelt foto af grønthandlernes stafetløb kunne illustrere lysten til at komme først med det sidste nye. Når man slentrer rundt på Borough Market har man i al fald fornemmelsen af, at de er fremme i skoene.
Man har simplet hen fingeren på “madtrend-pulsen”.
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Endelig kan man finde godt brød i England. Der er stadig alt for meget af det hvide brød bagt af tapetklister, men der dukker mange nye bagerier op, der har fundet ud af, at godt brød er rygraden i et godt måltid mad.
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
i grøntsagshimlen
På Borough Market finder man også alverdens grøntsager og frugter fra alverdens lande. Altsammen i fineste kvalitet. Det er virkelig inspirerende.
_____________________________________________________________________________________________________________________________________
oliven for enhver smag
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Firmaet Spice Mountain sælger hotte chili og mange andre spændende krydderier på markedet. Er du ikke lige i London, kan du bestille de eksotiske varer direkte hos firmaet.
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________
lakrids er in
Moden inden for mad og for smag ændrer sig ligesom al anden mode.
Lige nu skal der helst være lakridssmag i det meste. På Borough Market fås lakrids i alle afskygninger: lakridsrødder, reven lakridsrod, pulver etc.
I min nye madpakkebog bruger jeg lakridsrod som spyd til terninger af frisk frugt – og snart kommer der en rødbedesalat på bloggen med en lakridsdressing.
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Der er masser af gode råd at få hos de handlende på markedet. Her får Ida en masse info om lakridsrødder, høvlet lakrids, dyrkning, oprindelse og anvendelsesmuligheder. Lakridsmandens tålmodighed er uendelig!
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
En enkelt flaske hvid trøffelolie eller to vil man selvfølgelig også gerne have!
___________________________________________________________________________________________________________________________________
restaurant Nopi i London
I Londons Soho, i Warwick Street, ligger den hyggelige og gode Restaurant Nopi.
Restauranten har dejlige grøntsagsretter på kortet, og da jeg var der for nylig, fik jeg som appetizer det sprøde brød fra Mellemøsten, som hedder lavash. Brødet blev serveret sammen med en gulerodsdip gjort “hot” og interessant med den marokkanske chilipasta, harissa og kerner af granatæble, se fotoet nedenfor.
_
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Granatæbler er smukke, både udvendigt og indvendigt. Men pas på, når du graver kernerne ud. Frugten sprøjter i alle retninger!
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
et af verdens ældste brød
Det sprøde brød, lavash, fra Mellemøsten er lækkert at spise til gulerodsdippen.
Opskriften hører til blandt verdens ældste brødopskrifter.
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
u g e n s o p s k r i f t e r
___________________________________________________________________________________________________________________________________________
gulerodsdip med harissa og granatæblekerner
Gulerodsdippen er dejlig krydret med den marokkanske chilipasta, harissa. Og kernerne fra granatæblet giver behagelig sødme.
Klik på billedet, så får du opskriften.
_____________________________________________________________________________________________________________________________________
lavashbrød
Dette brød har været spist i Mellemøsten i årtusinder. Det er dejligt til dips, men det kan også spises til supper eller salater.
Klik på billedet, så får du opskriften.
“den lille grønne for madpakkespisere” agurk agurkesuppe bankekød blomkål som forret bog om frokostmad bog om madpakker Borough Market brød fra Mellemøsten brød i England chili chilipasta dressing med kapers og rosiner gr’ntsager og kræft granatæble grillet blomkål gulerodsdip gulerodsdip med harissa og granatæblekerner harissa hvid trøffelolie kapers kold agurkesuppe kold suppe kold vegetarisk suppe kræftforebyggende grøntsager lakrids lakridspulver lakridsrod lasagne lasgane af rodfrugter lavash London madpakker markeder i London mishandling af grise oliven restaurant Nopi rodfrugter mod kræft rodfrugtlasagne rosiner rug mod prostatakræft slag af grise Spice Mountain sprøft brød tomater mod prostatakræft tomatpesto transport af grise til slagteriet veganeropskrift veganerret vegetaropskrift vegetarret