ugens menu, uge 19, 2011, dip til asparges
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in ugens menu
_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Hvis du vil være sikker på at følge med i de nye opskrifter her på bloggen, så tilmeld dig E-mail abonnementet, se nedenfor th. Så får du besked, når der er nye lækker- bidder.
OBS: vær opmærksom på, hvis du vil printe en opskrift ud, ikke at trykke på “print”! Bed din egen computer om at udskrive side 1-2. Eller kopiér opskriften over i word og print den ud dér.
Hvis du tilmelder dig E-mail abonnementet nedenfor, får du automatisk opskrifterne sendende pr. mail hver uge.
_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
17. maj 2011
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________
b e g y n d e r i g r ø n m a d ?
Hvis du er ny i det grønne køkken, kan der være mange spørgsmål om tilberedning.
Når man begynder at spise tofu og bønner i stedet for kød, har man tit brug for lidt vejledning.
Jeg vil anbefale siden HappyCow.net, hvor du kan klikke ind på en masse små film, der viser tilberedning af grøn mad.
.
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
16. maj 2011
_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
d i p t i l a s p a r g e s
Mon ikke du også svælger i asparges i disse uger? Jeg er salig over, at det i år omsider er muligt at købe danske asparges.
Jeg holder mest af asparges kogt naturel med en eller flere dips til. I dag vil jeg anbefale den orientalske dip, men der er utallige andre muligheder, fx tomat-valnøddepesto.
Man kan også blot tage, hvad man har ved hånden og røre lidt mayonnaise i lidt yoghurt og smage det til med sennep eller hvidløg og krydderurter. En olie-eddikedressing smagt til med sine yndlingskrydderier er også en god idé.
Eller prøv denne her, som også er fin til bagte grøntsager:
urtecreme
_____________________________________________________________________________________________________________
15. maj 2011
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
j o r d b æ r t i d
De første danske jordbær er fremme. Uhmmm. Det er en af årets helt store madgaver.
Vi spiser mest jordbær som dessert – ren nydelse er det jo under alle omstændigheder – men har man mulighed for at svælge i den røde delikatesse, kan jordbærrene også lande i en salat.
Prøv fx denne her:
jordbærsalat med mormordressing
Klik på billedet, så får du opskriften.
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
14. maj 2011
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
.
h v a d s k a l v i s p i s e i m o r g e n ?
fremtidens madvaner
To kvinder, Kirsten Poulsen fra trendbureauet “Firstmove” og Anne C. Bech fra “Consumer Insight” er til Frederiksborg Amts Avis kommet med nogle bud på fremtidens mad.
sundhed står højt på listen
Tendenserne inden for mad kommer og går, men det ser ud til, at bevidstheden om sund mad er noget, vi vil se mere til i fremtiden.
varens dna
Vi vil formentlig i butikkerne møde stegkoder med en masse oplysninger om hvor friske varerne er, hvor de er produceret og en masse andre ting.
light er dårlig stil
Til min store glæde spås det, at light-produkter på vej ud. Det er jo helt tåbeligt at fylde sig med en masse kunstige stoffer i stedet for at spise lækker frisk mad med få kalorier. Mad med saft og kraft!
less is more
Enkelhed og små portioner synes også at være på vej. Madspild vil blive betragtet som dårlig opførsel. Doggybagen vil blive en naturlig del af et restaurantbesøg.
se din gulerod i øjnene
At spise lokalt dyrkede produkter vil også blive mere in. Det er dejligt, for der kan vi spare rigtig meget på klimakontoen.
Måske besøger vi oven i købet avleren og kan med egne øjne se, om han har rent mel i posen.
superfood
Vi kender allerede i dag begrebet superfood. Det er frugt og grønt med særlige helsebringende egenskaber. Disse produkter vil vi fokusere mere på i fremtiden.
en kødfri dag
En af de trends, der glæder mig allermest er, at fremtidsforskerne spår, at frugt og grøntsager på menuen for alvor vil vinde rigtig meget indpas fremover.
Man mener, at mange mennesker vil vælge en kødfri dag om ugen som noget helt selvfølgeligt. Alså ikke noget med, at det skal hedde vegetarisk. Det bliver bare almindelig god opførsel at tænke på dyrene, naturen og sin een krop.
Jeg håber på en strålende fremtid for denne blog!
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
13. maj 2011
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
s t o p m a d s p i l d
– k ø b k v a l i t e t i s t e d e t
Madspild er en kæmpebelatning for klimaet – og for vores egen pengepung.
Stop madspild og brug de mange sparede penge til at købe økologisk og andre kvalitetsvarer i stedet for skodprodukter.
Alene danske supermarkeder smider hvert år 45.000 ton mad ud, men også de private husholdninger smider mad ud for mange tusind kroner om året.
Nu opfordrer også De forenede Nationer til, at vi stopper madspildet – for naturens skyld – fx ved at blive veganer.
Se den lille film her: http://www.youtube.com/watch?v=tQlekfaPyaA&feature=share
spis som Bryan Adams og Paul McCartny
De kloge vælger at spise vegetarisk eller vegansk. På linket kan du også læse om kendte vegetarer og veganere.
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
12. maj 2011
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
t a n g – s u p e r s u n d m a d
aspargesene hviler i denne uge
I denne uge holder vi en pause fra aspargesene, men jeg skal nok komme tilbage med flere forslag til denne dejlige spise.
tang – verdens sundeste, næsten …
Tang er et af verdens sundeste fødevarer. Og så er der uanede mængder af det.
Hvis man i u-landene spise langt mere tang, end tilfældet er, kunne det være med til at nedbringe sultproblemerne væsentlig. Men faktisk er Japan et af de få lande, hvor tang virkelig er en væsentlig del af menuen.
Det er ikke netop sultproblemer, der plager Danmark – tværtimod. Men derfor kan vi godt spise tang, for det er et utrolig mineralrigt produkt, som vi næsten kun kender i forbindelse med sushi. Men i denne uge har jeg ladet mig inspirere til at lave et par andre japansk lignende retter.
japansk mad er smuk mad
t er en rigtig god idé at vende blikket mod Japan, hvis man vil have smuk, sund, kalorielet og meget delikat mad. Her bliver både smagssansen og synssansen tilgodeset.
smuk mad er sund mad
Har du i øvrigt tænkt over, at smuk mad næsten altid er sund og lækker?
Skodmad er grim og usund. Så enkelt er det af spise det rigtige!
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________
u g e n s m e n u
___________________________________________________________________________________________________________________________________________
spicy kokossuppe m. tang
Denne suppe er faktisk mere thailandsk end japansk, men skønt smager den – og den passer godt sammen med ugens to andre retter.
Klik på billedet, så får du opskriften.
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
dampet spidskål m. shiitakesvampe
Den nye spidskål er en af forårets helt store gaver. Her er den super eksotisk i selskab med tang og svampe. Retten er som skabt til at omvende kålhadere.
Klik på billedet, så får du opskriften.
_____________________________________________________________________________________________________________________________________
rissalat m. tofu og tang
For at give substans og fylde i måltidet, er det fint at servere rissalaten sammen med suppen og spidskålen. Her er masser af proteiner og guf at tygge i.
Klik på billedet, så får du opskriften.
Anne C. Bech asparges begynder i det grønne køkken berømte vegetarer Bryan Adams Consumer Insight dampet spidskål med shiitakesvampe danske asparges De forenede Nationer dip til asparges doggybag enkelhed i maden Ffirstmove fremtidens mad grøn salat med jordbær HappyCow.net Japan jordbærsalat Kirsten Poulsen klimamad kødfri dag light produkter lokalt producerede råvarer mormordressing nye jordbær olie-eddikedressing orientalsk dip Paul McCartny rissalat med tofu og tang spicy kokossuppe med tang spidskål superfood tang tomat-valnøddepesto urtecreme varens dna veganer vegetar