surdejsboller
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in brød
surdejsboller
_________________________________________________________________________________________________________________________________________________
første dag:
ca. 80 g surdej
½ l lunkent vand
½ spsk salt
1/2 spsk råsukker
100 g rugmel (kan byttes ud med spelt- eller hvedemel)
350 g hvedemel
næste dag:
1 dl lunkent vand
ca. 250 g hvedemel
100 g havregryn
evt. 1 tsk gær
Rør surdejen ud i det lunkne vand og tilsæt salt og sukker.
Rør rugmelet i og derefter de 350 g hvedemel. Rør dejen godt sammen.
Dæk skålen med husholdningsfilm og sæt dejen et lunt sted mindst 8 timer – gerne til næste dag.
Tilsæt 1 dl lunkent vand, de sidste 250 g hvedemel og havregrynene. Rør dejen med dejkrogene 5-10 minutter.
Hvis du ønsker at dejen skal hæve lidt mere, kan du til vandet tilsætte 1 tsk gær. Dæk skålen og lad dejen hæve endnu et par timer.
Vurdér dejen: den skal have konsistens som tyk havregrød, men den skal ikke kunne æltes. Måske må der tilsættes lidt mere hvedemel.
Læg bollerne på en bageplade med bagepapir: tag dejen med en ske og en spatel. Denne portion giver ca. 9 temmelig store boller (burgerboller).
Form bollerne pænt runde med en kniv dyppet i vand.
Sæt bollerne i en 180 grader varm ovn og bag dem 10 minutter.
Skru op til 220 grader og bag bollerne endnu 15-20 minutter.