spinatlasagne med svampe
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in hovedretter
en superlækker spinatlasagne
lækkert lag-i-lag
Lasagne er en italiensk ret, som elskes af både små og store.
Her er lasagnen lagt sammen med spinat, svampe, hytteost, bechamelsovs og tomatsovs.
.
spinatlasagne med svampe
4 skalotteløg
4 fed hvidløg
250 g champignon
olivenolie
citronsaft
250 g frossen spinat (eller 1/2 kg frisk)
3 tsk tørret timian
200 g hytteost 4%
ca. 16 lasagneplader
100 g mozzarellaost
tomatsovs:
400 g tomater (evt. 1 dåse økologiske)
1 håndfuld frisk oregano (eller 2 tsk tørret)
evt. 1 dl tomatpuré
bechamelsovs:
30 g smør
3 spsk mel
2-3 dl mælk eller sojamælk
reven muskatnød
Hak løg og hvidløg. Skær svampene i skiver.
Svits halvdelen (gem resten til tomatsovsen) af løg og hvidløg i 2 spsk olie, til løgene er klare. Tilsæt svampene og et par spsk citronsaft. Svits svampene et par minutter.
Tilsæt spinaten og tø den op eller – hvis spinaten er frisk – svits til bladene er bløde. Tilsæt timian og et drys salt og peber. Smag til og lad det afkøle.
tomatsovs
Svits det resterende løg og hvidløg i 1 spsk olie og tilsæt hakkede friske tomater eller en dåse tomater. Tilsæt et drys salt, peber og sukker. Lad sovsen simre 5-8 minutter.
Hvis du bruger friske tomater, kan du tilsætte 1 dl tomatpuré.
Tilsæt oregano og smag til med salt, peber, sukker og citronsaft.
bechamelsovs
Smelt smørret til bechamelsovsen og rør melet i. Tilsæt mælken (evt. også lidt vand) lidt ad gangen. Pisk godt i sovsen til den er helt glat. Sovsen skal være temmelig tyk. Lad den simre 8-10 minutter.
Smag til med salt, peber og reven muskatnød.
samling af lasagnen
Læg først et lag lasagneplader i et ovnfast fad. Læg derefter lag af tomatsovs, svampe og spinat samt hytteost og bechamelsovs. Fortsæt med nye lag, til alle ingredienserne er opbrugt. Øverste lag skal være bechamelsovs.
Skær mozzarellaosten i skiver og læg dem på sovsen.
Sæt fadet i en 200 grader varm ovn, til overfladen er smukt gylden, ca. 20 minutter.
Servér gerne en stor skål hel enkel icebergsalat til med hvidløgsdressing.
Tænk på Skipper Skræk. Spinat giver gode overarme!
tip
Du behøver ikke at bruge to slags sovs. Udelad evt. tomatsovsen og læg blot lasagnen sammen med den hvide sovs.
Hvis du ikke spiser mælkeprodukter, så brug blot tomatsovs og erstat osten med vegansk ost.
en lille lovsang til spinaten
Spinat er sundt. Den indeholder meget A-vitamin samt B-og E-vitaminer og mange mineraler, bl.a. jern, magnesium og kalk.
Hej Kirsten,
Jeg vil gerne prøve din spinat-/svampelasagne, men jeg kan ikke finde hytteost med vegetabilsk osteløbe. Kan du hjælpe – hvilken hytteost bruger du?
Venlig hilsen Nicole
Hi Nicole,
Det er længe siden, jeg lavede lasagnen, men jeg mener, jeg købte osten i Lidl, der har en hytteost, som de betegner “suitable for vegetarians”. Det skulle også være muligt at købe hytteost uden animalsk osteløbe i Sverige. Du kan evt. også kontakte leverandørerne direkte. Men du kan erstatte hytteosten med smuldret tofu. God fornøjelse!
Kh Kirsten
Hej Kirsten
En lille hyldest til din lassagne – jeg laver den med blot med bechamelsovsen, men en smule mindre smør og uden mozarella. Det er min nye livret – og venner, vegetarer eller ej, elsker den! Den er kommet for at blive i min kogebog, og så er den endda OK billig, når budgettet står på SU. Tak herfra 🙂
Hi Sofie,
Tak for hyldesten. Sådan én er altid dejlig! Og tak for din version af lasagnen. De råd er nyttige, for der ER jo mange måder at variere på. Jeg er ikke mindst glad for at du også bemærker, at retten er billig. Det er rigtig godt, for lækker og sund mad behøver bestemt ikke at være dyr. Ofte er den faktisk meget billigere end den usunde.
Kh Kirsten
Hej Kirsten
Jeg vil gerne spørge, på hvilken måde får jeg bedst proteiner i alle de dejlige grønne.
Mange tak på forhånd.
Kære Lilli,
Mange tak for din hilsen.
Jeg forsøger i de enkelte opskrifter at tænke proteiner ind – enten i selve retten eller i forslag til tilbehør.
Der er proteiner, også i grøntsager, blot ikke så mange som i animalske fødevarer og fx bælgplanter, tofu og tempeh.
Hvis du sørger for at spise et af følgende produkter hver dag: bønner, linser, kikærter, tofu, tempeh, quinoa, og måske planteyoghurt,burde du være dækket ind med proteiner.
Du bør indtage knap 1 g protein pr. dag pr. kg legemsvægt.
Kh Kirsten
Præcis – i aften prøver jeg kræfter med din Sheperds Pie, er spændt på resultatet – og ikke mindst hvad min kødspisende familie siger. God aften.
Held og lykke, Sofie! Jeg håber, du vinder deres begejstring. Hav selv en god aften (hvor jeg håber, familien hylder dig!).
Kh Kirsten
Jeg ser at der nævnes sheperds pie, jeg kan ikke finde den opskrift. Findes opskriften stadig på bloggen?
Har prøvet flere vegetariske gode opskrifter på sheperds pie, kunne godt tænke mig at prøve en fra dig Kirsten.
😊 Hilsen Anja
Kære Anja,
Tak for dit spørgsmål. Jeg havde i tidernes morgen en klassisk shepherds pie på bloggen, men det ser ud, som om jeg har fjernet den.
Til gengæld har jeg lavet en nyere med et “twist”, som jeg kalder det: https://wp.me/p5bjYH-1ML. Den tør jeg godt anbefale, selv om den ikke er lige efter bogen. Men jeg tror, jeg vil benytte dit spørgsmål til igen at lave en mere klassisk shepherds pie.
Kh Kirsten
Hvor mange personer er opskrifte til? 4?
Kære Katrine,
Alle mine opskrifter er til 4 personer, hvis ikke andet er nævnt. Jeg håber, du bliver glad for lasagnen. Det er en af de mest populære retter på bloggen.
Kh Kirsten
Kære Kirsten
Din blog er så fin og inspirerende. Opskrifter er altid utrolig lækre, og dine billeder så smukke og inspirerende. Tak for din skønne blog!
Jeg har et spørgsmål til dig med hensyn til din lyserøde skål med spidskålssalaten. linser, rødbeder og bær. Hvor har du købt den? Det samme gælder de turkise med spidskål, mango og bær?
De bedste hilsener
Dorte Ziani
Kære Dorte,
Hjertelig tak for din hilsen. Det glæder mig meget, at du finder inspiration på bloggen, måske både til mad og serveringsting.
Jeg tror bare ikke jeg kan give dig noget godt svar. Jeg køber meget i genbrugsbutikker og på loppemarkeder. Men den lyserøde skål kan godt være fra Rice (https://www.ricebyrice.com/da-dk/products/kitchen). Kig på deres hjemmeside – de har mange smarte fade og skåle.
Jeg er lidt i tvivl om, hvad du mener med den anden type. Er det de turkise skåle? HVIS det er, så har jeg købt dem i Iran. Jeg kan jo heller ikke nære mig for at købe noget smukt, når jeg er ude på mine rejser.
Jeg håber, du finder hvad du søger. Du er velkommen til at skrive igen, hvis det ikke er de turkise, du tænker på.
Kh
Kirsten
Hej Kirsten
Hvorfor proppes der sukker i? Hvad “gør det godt” for?
Jeg mener ikke Hvidt sukker er for godt for kroppen nemlig…
Hi Carina,
Tak for din hilsen. Jeg håber, du nød spinatlasagnen. Nu synes jeg ikke udtrykket “proppe sukker i”, er helt retvisende. Det er sådan, at skal mad smage (det meste, og under alle omstændigheder en tomatsovs) så englene syner, er det nødvendigt at smage til med noget sødt (det er vigtigt at grundsmagene surt, salt, sødt og bittert spiller sammen i en ret, gerne også umami). Jeg anbefaler rørsukker eller agavesirup som sødemiddel. Det kan også være honning eller en blendet dadel. MEN mængden er ca. 1 tsk rørsukker til 4 personer. Det er jeg næsten helt sikker på, at ingen tager skade af. Jeg bruger stort set KUN sukker til at smage til med – og det er altså uundgåeligt, hvis maden skal smage.
Kh Kirsten
Fantastisk lækker lasagne. Den ryger fluks i gemmebogen.
Mange tak for en virkelig god blog 😊
Kære Lone,
Hvor ER det dejligt at høre. Det er en af mine ældre opskrifter, men det bliver den jo ikke ringere af. Jeg er glad for, at du fandt frem til den – og siger selv tak! Det glæder mig, at du kan lide bloggen.
Kh Kirsten
Hej Kirsten
Så lige opskriften på din lasagne. Bechamel sovsen skulle du prøve at lave på kartofler ingen mælk og ingen ost. Kartoflerne koges. Blendes med løg og krydderier og ud over retten. Vh Mette
Kære Mette,
Tusind tak for den gode idé med at bruge kartofler i stedet for bechamelsovs. Det glæder jeg mig til at prøve.
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
Tilmeld
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy