små spidskålspakker med quinoafyld i kokossovs
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in hovedretter
kål, quinoa og kokossovs
hvem sagde kedelig kål?
En af mine yndlingskål er spidskålen. Den kan tilberedes på utallige måder. Her er den forvandlet til gammeldags kålpakker med et dejligt smagende fyld af bl.a. quinoa.
De små quinoafrø fra Bolivia er meget næringsrige, især indeholder de meget protein. Se mere om quinoa her.
små spidskålspakker med quinoafyld i kokossovs
15 g tørrede, blandede svampe
100 g quinoa, gerne sort
70 g solsikkekerner
50 g skalotteløg
1 dl finthakket tørret tomat
1 dåse kokosmælk (3-4 dl)
4 spsk hørfrø- eller olivenolie
2 spsk citronsaft
1 stort spidskålshoved (eller 2 små)
evt. maizenamel
1 rød chili
hvid sytråd
frisk koriander
fyldet får bl.a. smag af skalotteløg, tørrede svampe og tørrede tomater
Læg svampene i blød i vand, der dækker, en times tid.
Lad quinoaen stå i vand et kvarters tid og afdryp frøene. Kog quinoaen i dobbelt mængde vand med et drys salt ca. 15 minutter.
Afdryp frøene i en fintmasket sigte.
den afdryppede quinoaRist solsikkekernerne gyldne på en tør pande.
Hak skalotteløget fint.
Afdryp og hak svampene.
Rør svampe, solsikkekerner, skalotteløg og tørret tomat i den kogte quinoa.
Tilsæt 2-3 spsk af den øverste ”fløde” fra dåsen med kokosmælk. Rør også olien og citronsaften i. Smag til med salt, peber og citronsaft.
sovs:
Kom resten af kokosmælken i en gryde og varm den op til lige under kogepunktet. Rør 1 spsk maizenamel ud i vand og tilsæt det. Hvis du vil have sovsen tykkere, så tilsæt mere maizenamel.
Hvis du bruger chili, så hak den fint og kom den i sovsen. Smag til med salt, peber og citronsaft.
Hæld sovsen i et lavt ovnfast fad.
fold kålen sammen om quinoafyldetkålpakkerne:
Tag forsigtigt 16 blade af spidskålen. Skær det nederste grove stykke af midterribben fra. Hak det fint og rør det i quinoablandingen.
Læg kålbladene i kogende vand et par stykker ad gangen. Damp kun kålen let. Bladene skal blot blive bløde. Afdryp dem.
Klip 16 længder af sytråden.
Læg en spsk quinoafyld på midten af hvert kålblad. Fold kålen sammen og snør sytråden omkring.
Sæt de små kålpakker i kokosmælken og sæt fadet i en 200 grader varm ovn 20-25 minutter.
Drys med hakket koriander ved serveringen.
varm overskydende fyld i ovnenDu har formentlig fyld til overs. Det varmes med i en ovnfast skål i ovnen.
Du kan servere ristet rugbrød til kålpakkerne – eller en salat med hele korn.
en lækker spidskålspakke
variation med radicchiosalat eller rødkål
Hvis du vil have farve- og smagsvariationer i fadet, så lav halvdelen af kålpakkerne med radicchiosalat (det kan dog være svært at finde hoveder, der er store nok). Den røde salat har en let bitter smag og går fint sammen med den milde spidskål.
Men du kan også vælge rødkål, hvis du blot vil have en farvevariation.