ugens menu uge 46 – stemninger og mad fra Rom
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in ugens menu
Hvis du vil være sikker på at følge med i de nye opskrifter her på bloggen, så tilmeld dig E-mail abonnementet, se et stykke nede i spalten th. Så får du besked, når der er nye lækker-bidder.
Hvis du vil afmelde abonnementet, så gå ind samme sted – og send desuden en mail til mig: kirsten.skaarup@privat.dk
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
21. november 2012
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________
.
t i d t i l r o d f r u g t e r
.
sæson for rødder
Det er nu i den mørke og kolde tid, at det er dejligt at nyde de lækre rodfrugter. De har ligget længe dernede i den gode muld og suget saft og kraft, som vi nu kan drage nytte af.
Man kan nøjes med blot at skære rodfrugterne i både eller stave og bage dem i ovnen som på billedet.
Du kan også gøre lidt mere ud af det og lave en lasagne af rodfrugterne. Her udgør tynde skiver af grøntsager lasagne”pladerne”, så der er ingen tomme kulhydrater i denne ret.
Lasagnen er lagt sammen med tomatpesto og pinjekerner.
Klik på billedet, så får du opskriften.
.
rodfrugtlasagne
.
.
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________
20. november 2012
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________
.
e n v a r m e n d e s u p p e
.
.
suppe på en råkold dag
Det gode ved supper er, at man kan komme næsten alting i. Selvfølgelig skal smagsnuancerne afbalanceres, men de fleste grøntsager enes fint sammen i en suppegryde.
Desuden er suppe noget af det nemmeste, man kan lave. Når man kommer sent hjem, og maden skal hurtigt på bordet, gælder det bare om at svitse nogle løg og hvidløg i en gryde, hælde noget bouillon ved (jeg anbefaler vand med Herbamare bouillonpulver. Det er virkelig godt).
Når vandet koger, tilsættes terninger og buketter af de grøntsager, der er ved hånden.
Proteinerne kan komme fra linser, som koges med i suppen 15-20 minutter. De finere grøntsager som kål skal dog kun koges 4-5 minutter max.
Eller: hvis du har frosne bønner eller kikærter i fryseren, kommes et par håndfulde i, når suppen er næsten færdig. Allersidste redningsplanke er en dåse bønner eller kikærter.
.
tang er rasende sundt
Prøv fx en spicy orientalsk suppe med tang. Tang er enormt næringsrigt, og vi burde alle spise det hver dag. Læs mere om tang her.
Klik på billedet, så får du opskriften på suppen.
.
spicy kokossuppe med tang
.
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
19. november 2012
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________
.
f ø l g 4 u g e r s k u r e n
.
opskrift på selvmord med kniv & gaffel
Hvem elsker ikke god mad? Jeg gør i al fald.
Desværre er der forskel på, hvordan vi definerer god mad. Når jeg ser, hvordan man i nogle TV-programmer direkte opfordrer folk til at spise sig til hjerte-karsygdomme og diabetes 2, bliver jeg ked af det.
God mad er jo den mad, der gør kroppen godt og holder den rask. God mad er frisk mad fra Moder Jord med masser af velsmag og oplevelse.
.
diabetes 2 stiger og stiger
I dag har vi i Danmark små 300.000 mennesker med diabetes 2. Det tal menes at stige til 600.000 i 2025.
Samtidig vurderer Diabetesforeningen, at der er en kvart million danskere, der lever med diabetes 2 uden at vide det. Og det kan være livsfarligt.
Jamen, for langt de flestes vedkommende kan man undgå at få den sygdom. Hvis vi spiser dét, de små celler elsker allermest, så får vi ikke diabetes 2 – og vi bliver heller ikke overvægtige.
Hvis du vil læse mere om at holde diabetes fra døren, eller vil du blot sænke dit kolesteroltal eller tabe dig, så kig i “Det helbredende køkken”.
Følg evt. 4 ugers kuren. Så skal du bare se – og smage!
.
.
.
______________________________________________________________________________________________________________________________________________
18. november 2012
___________________________________________________________________________________________________________________________________________
.
h a r d u p r ø v e t d e s p r ø d e ?
.
.
lavashbrød fra Mellemøsten
Da jeg smagte disse brød på en restaurant i London i sommers, blev jeg straks vild med dem.
Brødene er knasende sprøde, de er nemme at bage, og de holder sig – i princippet – i flere måneder. Men de vil nok være spist inden, for de fleste er begejstrede for de aflange, knasende “skosåler” med sesamfrø og jomfru i det grønne (nigellafrø) på toppen. Har du ikke lige jomfru i det grønne på lager, så brug i stedet spidskommenfrø.
Brødene er dejlige som en lille snack, fx med spicy dip af gulerod eller avocadohummus, og de er også lækre som tilbehør til supper eller salater.
Klik på billedet, så får du opskriften.
.
spicy gulerodsdip m. granatæblekerner
.
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________
17. november 2012
________________________________________________________________________________________________________________________________________________
.
m a d o g m i l j ø
.
fotos af artiklens forfatter Catarina Nedertoft Jessen
.
mad som kloden kan kapere
Information bragte forleden en interessant artikel om forholdet mellem vores madvaner og klodens tilstand. Læs artiklen her.
.
.
_________________________________________________________________________________________________________________________________________________
16. november 2012
________________________________________________________________________________________________________________________________________________
.
m u s k e l – m a d
.
.
super-food
Vil man spise mad, der virkelig opbygger musklerne, må man vende sig mod grøntsagerne.
Man kunne for nylig i Berlingske læse om 10 fødevarer, der er gode for musklerne og helbredet i det hele taget. Det ser opløftende ud. Ganske vist er fisk medtaget, men den kan man jo udelade og til gengæld glæde sig over, at mandler og chokolade er på Top 10 listen!
.
.
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________
15. november 2012
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________
.
p i z z a – e x p r e s s e n
.
snapshots fra Rom
–
to kvinder i Rom – gæt hvem af dem, der har været til the hos Paven
.
______________________________________________________________________________________________________________________________________
next stop: Peterskirken. Langt fra og tæt på
_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
ved Corsoen
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________
fortryllende fontæner
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________
udsigter fra mit romerske vindue
_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________
en livsnyder på Campo de Fiori
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
italiensk design
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Pantheon i sol og skygge
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________
lidt til kaminhylden – og maven
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________
mens jeg venter på bussen …
____________________________________________________________________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
men det er jo maden, det handler om, ikke mindst pizza og pasta
Her er et skønt gammelt osteria tæt ved Den spanske Trappe. Her spiste jeg de klassiske romerske artiskokker. Men ellers er der desværre langt mellem godbidderne.
Jeg tænker, om det er turisterne, der har ødelagt italienernes stolthed ved og glæde over at servere et pragtfuldt måltid mad. For hvorfor gøre sig umage, hvis aftenens gæst alligevel aldrig kommer igen?
Jeg ved det ikke, men jeg var skuffet over madoplevelserne i Rom.
_________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Rom er også indtagende i aftenbelysning
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
pizza er hyldevaren
___________________________________________________________________________________________________________________________________________
romersk pizza
Den romerske pizza bages med en meget tynd bund. Det er delikat, og pizzaen er langt mindre tung og overvældende end de pizzaer, vi normalt spiser.
Men rigtig sund mad bliver det jo aldrig!
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________
pasta basta …
Pasta vinder nok heller ingen konkurrence i sund mad. Ikke desto mindre har jeg ladet mig inspierere til to af ugens retter af de to melspiser pizza og pasta. Og det KAN altså gøres mere eller mindre sundt.
Opskrifterne har jeg selv udarbejdet. De er (desværre) ikke hentet i Rom.
_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
her kommer det sunde
Fyldet til ugens pizza er bl.a. den lysegrønne kål, som blev brugt til sidste uges grønne blomkålssuppe. Så har du købt et par hoveder, finder det andet fint anvendelse her.
En af bloggens læsere, Susan i Belgien, fortæller, at kålen rettelig hedder romanescokål.
Blomkålen er fanget på markedet Campo de Fiori, hvor også de solmodne appelsiner lå og lyste.
.
_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
nå, jeg smutter … jeg har en aftale om picnic!
.
.
Se flere billeder fra Rom her.
_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
.
u g e n s o p s k r i f t e r
.
_________________________________________________________________________________________________________________________________________
minestrone – italiensk grøntsagssuppe
Den klassiske italienske grøntsagssuppe kan de fleste lide.
Det er en dejligt forret, hvor næsten alle slags grøntsager kan anvendes.
Klik på billedet, så får du opskriften.
.
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________
pizza m. lysegrøn blomkål og røde løg
Det er jo ikke fordi der mangler opskrifter på italienske pizzaer, men jeg har alligevel her skabt min egen. Den er langt mere fedtfattig og sund end den italienske slægtning.
Klik på billedet, så får du opskriften.
.
.
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
pastasalat m. squash, valnødder og langtidsbagte tomater
.
Pastasalat kan være en lille forret, et tilbehør – eller en frokostret. Salaten er nem at medbringe som “madpakke”.
Klik på billedet, så får du opskriften.
.
.
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________
4 ugers kuren avocadohummus Berlingske Campo de Fiori Catarina Nedertoft Jessen den spanske trappe det helbredende køkken diabetes 2 forhøjet kolesterol fotos fra Rom gulerodsdip Herbamare bouillon Infformation italiensk grøntsagssuppe italiensk mad japansk suppe jomfru i det grønne langtidsbagte tomater lasagne af rodfrugter lavashbrød lysegrøn blomkål mad og bæredygtighed Mellemøsten minestrone muskelopbyggende mad nigellafrø og rødløg osteria overvægt ovnbagte rodfrugter panteon pastasalat pastatyper Peterskirken pizza med lysegrøn blomkål og røde løg pizza med romanescokål rodfrugter romanescokål romersk pizza Roms fontæner sesamfrø spaghettisalat spicy kokossuppe spidskommenfrø sprøde brød squash tang Top 10 over sunde fødevarer valnødder vegetarisk grøntsagssuppe vegetarisk pizza